Ana SayfaHaberlerPasifik GYO en yüksek teklifi vermişti: Emlak Konut Kemerburgaz 2. Etap ihalesini...

Pasifik GYO en yüksek teklifi vermişti: Emlak Konut Kemerburgaz 2. Etap ihalesini neden iptal etti?

Emlak Konut GYO, İstanbul Eyüpsultan Kemerburgaz 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesini iptal etti. Mayıs ayında 17,7 milyar TL’lik en yüksek teklifin geldiği ihalenin neden iptal edildiğine ilişkin ise şirket tarafından henüz resmi bir gerekçe açıklanmadı.

Emlak Konut GYO, 15 Mayıs 2026’da 17,7 milyar TL’lik en yüksek teklifin oluştuğu Kemerburgaz 2. Etap ihalesini yaklaşık dört ay sonra iptal etti. İhaleyi Pasifik GYO-Pasifik İnşaat ortaklığı kazanmıştı. Ancak teklifin ardından sözleşme imzalanmadı ve Emlak Konut 28 Eylül’de ihalenin iptal edildiğini KAP’a bildirdi. İptal gerekçesi açıklanmadı.

17,7 milyar TL’lik ihale dört ay sonra iptal edildi

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EKGYO), İstanbul Eyüpsultan Kemerburgaz 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesine ilişkin yeni bir KAP açıklaması yaptı.

Şirket, 28 Eylül 2026 tarihli bildiriminde yalnızca “İstanbul Eyüpsultan Kemerburgaz 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi iptal edilmiştir” ifadelerine yer verdi. KAP bildiriminde iptalin gerekçesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bu nedenle mevcut resmi kayıtlar üzerinden “Emlak Konut ihaleyi şu nedenle iptal etti” şeklinde kesin bir gerekçe ortaya koymak mümkün değil.Ancak ihalenin geçmişi, iptal kararını dikkat çekici hale getiriyor.

İhalede en yüksek teklif Pasifik GYO’dan gelmişti

Kemerburgaz 2. Etap ihalesinin ikinci oturumu 15 Mayıs 2026’da gerçekleştirildi.İhalede en yüksek teklif, Pasifik GYO ile Pasifik Gayrimenkul Yatırım İnşaat A.Ş. iş ortaklığından geldi.

Teklifte:

  • Arsa satışı karşılığı toplam satış geliri: 17,7 milyar TL
  • Emlak Konut şirket payı gelir oranı: yüzde 40
  • Emlak Konut’un şirket payı geliri: 7,08 milyar TL

olarak açıklandı.

Pasifik GYO da aynı gün yaptığı KAP açıklamasında ihalenin kendi ortaklıkları lehine sonuçlandığını duyurdu. Ancak şirket açıklamasında da Emlak Konut nezdindeki değerlendirme sürecinin devam ettiği ve kesinleşme ile sözleşme imzalanmasına ilişkin gelişmelerin ayrıca açıklanacağı belirtilmişti.

Dolayısıyla 15 Mayıs’ta ortaya çıkan tablo, ihalenin teklif aşamasının tamamlandığı ancak sözleşmenin henüz kesinleşmediği bir süreçti.

13 şirket ve ortaklık yarışmıştı

İhalenin ilk oturumunda 13 şirket ve iş ortaklığı ön yeterlilik sürecine katılmıştı.

İkinci oturum öncesinde Yiğit Group, Türkerler, DAP Gayrimenkul, Kuzu Toplu Konut, Pasifik GYO-Pasifik İnşaat ortaklığı ve çeşitli iş ortaklıklarının aralarında bulunduğu 13 istekli yarışmıştı.

Bu nedenle iptal kararının “ihaleye yeterli talep gelmediği” şeklinde açıklanması da mevcut verilerle desteklenmiyor. Tam tersine, ihalenin ilk aşamasında 13 isteklinin bulunması ve ikinci oturumda tekliflerin alınması, sürecin rekabetçi şekilde ilerlediğini gösteriyor.

Peki Emlak Konut neden iptal etti?

Şu aşamada bunun resmi yanıtı bilinmiyor.

Emlak Konut’un 28 Eylül tarihli KAP açıklaması yalnızca ihale iptalini duyuruyor ve gerekçe içermiyor. Dolayısıyla aşağıdaki ihtimallerden herhangi birini şirketin resmi gerekçesiymiş gibi sunmak doğru olmaz:

Teklifin Emlak Konut açısından yeterli bulunmaması: İhale sonucunda 17,7 milyar TL toplam satış geliri ve 7,08 milyar TL şirket payı oluşmuştu. Şirketin daha yüksek bir gelir hedeflemiş olması ihtimaller arasında değerlendirilebilir ancak bunun resmi olarak açıklandığına ilişkin bir kayıt bulunmuyor.

Sözleşme ve ihale koşullarında değişiklik ihtiyacı: İhale Mayıs ayında sonuçlanmasına rağmen dört aydan fazla süre içerisinde sözleşme imzalanmadı. Bu durum, ihale sonrası değerlendirme ve sözleşme aşamasında çözülemeyen bir konu bulunmuş olabileceği ihtimalini gündeme getiriyor. Ancak Emlak Konut bu yönde bir açıklama yapmış değil.

Projenin şartlarının yeniden değerlendirilmesi: Kemerburgaz’daki arsa, konut ve ticaret fonksiyonlarına sahip parsellerden oluşuyor. İhale dosyasında toplam arsa büyüklüğü yaklaşık 29 bin 766 metrekare, emsal inşaat alanı ise yaklaşık 21 bin 551 metrekare olarak açıklanmıştı. Proje koşullarında veya geliştirme modelinde değişiklik yapılması da teorik olarak mümkün olmakla birlikte bunun iptal gerekçesi olduğuna dair resmi bir bilgi bulunmuyor.

İhale sürecinin yeniden kurulması: Emlak Konut’un farklı arsalarında da ihale süreçlerini yeniden değerlendirdiği görülüyor. Ancak Kemerburgaz ihalesinin özel olarak bu nedenle iptal edildiğine dair resmi bir açıklama bulunmadığından, bu bağlantıyı kesin neden olarak kurmak mümkün değil.

Bu nedenle haber açısından en doğru ifade, “Emlak Konut iptal gerekçesini açıklamadı” olacaktır.

Dikkat çeken ayrıntı: En yüksek teklif vardı ama sözleşme yoktu

Kemerburgaz ihalesindeki en önemli ayrıntılardan biri, ihalenin 15 Mayıs’ta en yüksek teklifle sonuçlanmasına rağmen sözleşme aşamasına geçilememiş olması.

Pasifik GYO’nun KAP açıklamasında da ihale sonucunun Emlak Konut tarafından değerlendirilmeye devam ettiği ve kesinleşme ile sözleşme imza sürecinin daha sonra açıklanacağı belirtilmişti.28 Eylül’deki Emlak Konut açıklaması ise aradan geçen yaklaşık dört aylık sürecin ardından ihalenin iptal edildiğini ortaya koydu.Başka bir ifadeyle süreç;

6 Mayıs → 1. oturum ve 13 istekli

15 Mayıs → 2. oturum ve 17,7 milyar TL’lik en yüksek teklif

15 Mayıs sonrası → Emlak Konut’un değerlendirme süreci

28 Eylül → İhalenin iptali şeklinde ilerledi.

Emlak Konut yeni ihaleye çıkacak mı?

KAP açıklamasında Kemerburgaz 2. Etap için yeni ihale tarihi veya yeni ihale şartlarına ilişkin herhangi bir bilgi bulunmuyor. Bu nedenle şu aşamada yeniden ihaleye çıkılacağını söylemek de mümkün değil.

Ancak ihalenin iptal edilmesi, Kemerburgaz’daki arsanın Emlak Konut’un portföyünden çıktığı anlamına gelmiyor. İptal edilen işlem, belirli ihale sürecinin kendisi.

Şirketin bundan sonraki adımının yeni bir ihale düzenlemek, şartnameyi değiştirmek veya proje modelini yeniden ele almak olup olmadığı ilerleyen açıklamalarla netleşecek.

Kemerburgaz’da Pasifik GYO açısından da dikkat çekici gelişme

İptal kararı Pasifik GYO açısından da önemli. Çünkü şirket Mayıs ayında Kemerburgaz 2. Etap ihalesinde en yüksek teklifi veren ortaklık olmuş ve 17,7 milyar TL’lik toplam satış geliri üzerinden ihaleyi kendi lehine sonuçlanmış olarak duyurmuştu.

Ancak Emlak Konut’un son KAP açıklamasıyla birlikte bu ihale sonucu artık geçerli bir proje kazanımı olarak ilerlemiyor; ihale iptal edilmiş durumda.Burada özellikle altı çizilmesi gereken nokta, Emlak Konut’un iptal gerekçesini açıklamamış olması. Dolayısıyla sosyal medya veya piyasa yorumlarında ortaya çıkabilecek iddiaların, şirketin resmi açıklaması gibi değerlendirilmemesi gerekiyor.

Sonuç

Emlak Konut’un Kemerburgaz 2. Etap ihalesini neden iptal ettiği sorusunun bugün itibarıyla resmi cevabı yok.Bilinenler ise net:

  • İhale 15 Mayıs 2026’da yapıldı.
  • İkinci oturumda 17,7 milyar TL’lik en yüksek teklif oluştu.
  • Emlak Konut’un bu tekliften beklenen şirket payı 7,08 milyar TL idi.
  • En yüksek teklif Pasifik GYO-Pasifik İnşaat ortaklığından geldi.
  • İhale sonucu sonrasında sözleşme imzalanmadı.
  • Emlak Konut 28 Eylül’de ihalenin iptal edildiğini açıkladı.
  • İptal gerekçesi KAP açıklamasında yer almadı.

Dolayısıyla şu an için en güçlü haber başlığı “Emlak Konut Kemerburgaz ihalesini neden iptal etti? 17,7 milyar TL’lik teklifin ardından dikkat çeken karar” şeklinde kurulabilir. Haber, gerekçeyi kesinmiş gibi sunmak yerine bu belirsizliği haberin ana unsurlarından biri haline getirmelidir.

Kaynaklar

  • KAP – Emlak Konut GYO, 28 Eylül 2026 tarihli Kemerburgaz 2. Etap ihale iptali bildirimi.
  • KAP – Pasifik GYO, 15 Mayıs 2026 tarihli Kemerburgaz 2. Etap ihale sonucu açıklaması.
  • Emlak Konut GYO – İhale ilanları ve ihale süreçleri.

Kaynak: www.herbiremlak.com

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment - Turkeybuild Yapı Fuarı İstanbul 27-30 Nisan 2026 TÜYAP

Most Popular

Recent Comments