Türkiye genelinde verilen yapı ruhsatlarındaki gözle görülen artış dikkat çekti. Açıklanan son rakamlara göre, yapı ruhsatları Ocak-Mart 2021 döneminde artış gösterdi.
Yine Ocak-Mart 2021 döneminde ruhsat verilen yapılar içerisinde müstakil yapıların sayısı da oldukça dikkat çekici.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas inşaat sektörü ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Altan Elmas yaptığı açıklamada 2019 yılı ve 2020 yılı ilk çeyrekte üretimin az olduğunu bu sebeple de baz etkisi yaşandığını dile getirdi. Elmas açıklamasının devamında stokların azaldığını ve piyasada yeni konut talebinin de yükseldiğini dile getirdi. Elmas, “Salgın tüm sektörleri olduğu gibi inşaatı da etkiledi. Mart ayında atılan normalleşme adımları sonrasında ruhsat başvuruları artış gösterdi” dedi. Yeni inşaatlardaki maliyet artışına dikkat çeken Elmas, “Mart ayında tonu 5 bin 800 lira olan demir bugün 7 bin 450 lira. Yeni üretilen konutların maliyeti bitenlerden ortalama yüzde 40 fazla. Maliyet artışı fiyatlara yansıyınca satış üzerinde baskı oluşacak” şeklinde konuştu.
Yine açıklanan rakamlara göre 2021 yılının ilk çeyreğinde ruhsat verilen binalar masaya yatırıldığında tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkisiyle müstakil konutlara ilgi arttı. Bu yılın ilk çeyreğinde kullanma amacına göre en fazla paya sahip binalar iki ve daha fazla konutlu ikamet için kullanılan binalar oldu. Bu binaları toplamda 2.4 milyon metrekare ile ‘bir daireli ikamet amaçlı binalar’ takip etti. Ruhsat alan 1 daireli yapıların 2020 yılının aynı döneminde yüzölçümü 732 bin metrekareydi.
2020 yılının Ocak-Mart döneminde ruhsat alan 1 daireli bina sayısı 3 bin 834 rakamındaydı. Bu rakam 2021 yılında ise 11 bin 572 oldu. Ruhsat alan yapılar içerisinde tek daireli binaların payı 2020 yılının ilk üç ayında yüzde 4.2 oldu ancak bu sene ilk çeyrekte yüzde 7.1’e yükseldi.
Uzun zamandır bekleyen konut üreticilerinin artık düğmeye bastığını söyleyen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Bekleyen projeler raflardan inmeye başlıyor. Bunda stokların erimesinin de etkisi büyük. Hatalı lokasyonda ve hatalı fiyatlı projeler var ama bu stok değil, satılmayan talep görmeyen işler. Doğru konumdaki doğru projede stoklar ciddi oranda eridi. Bu da yeni yatırımların dolayısıyla yeni ruhsatların önünü açtı. Önümüzdeki günlerde dövizden mevduattan kazanan yine gayrimenkule yönelecek” dedi.
Pandemiden birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektörünün de zarar gördüğünü dile getiren Durbakayım, “Sektörde faaliyet gösteren firmalar, bozulan nakit akış dengeleri nedeniyle vergi ve sigorta ödemelerini yapamaz hale gelmiş, bu dönemde mali tablolarının da dengesi bozulmuştur. Bu gibi durumlarda devletimizin yine devreye girerek, sektörleri ve ekonomiyi desteklediğini biliyoruz. Son üç yıldır art arda gelen döviz ve pandemi krizlerinin yarattığı ekonomik tahribatı onarmak için yine böyle bir destek bekliyoruz. Ancak vergisel ve muhasebesel düzenlemelerle nefes alabiliriz” dedi.