Artvin’in Yusufeli ilçesinde hayata geçirilen Yusufeli Barajı’nın yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. Baraj inşaatı tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliği ile “Türkiye’nin en yüksek barajı” unvanını alacak.
Çift eğrilikli ince kemer baraj tipi kategorisinde dünyanın 3’üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı inşaatında sona gelindi. İnşaat çalışmalarının yıl sonunda tamamlanması öngörülüyor.
410 kilometre uzunluğuyla Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden Çoruh’un üzerinde kurulan barajın temeli 2013 yılında atılmıştı. Yusufeli Barajı ve HES Projesi’nin Aralık ayında hizmete açılacak. Tamamen Türk mühendislerce inşa edilen ve ülke ekonomisine yıllık 2 milyar TL katkı sağlayacak barajda üretilen enerjiyle 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.
“Yusufeli Barajı, Antalya Büyüklüğünde Bir Şehri Aydınlatacak Kadar Enerji Üretecek”
Konuyla ilgili açıklama yapan Limak Holding Genel Müdürü Mustafa Baştürk, barajın yıllık enerji üretim kapasitesinin 1 milyar 888 milyon KWH olacağını, üretilen enerjinin en az Antalya büyüklüğünde bir şehri aydınlatacak kadar enerji sağlayacağını söyledi. Yusufeli Barajı’nın topoğrafik ve jeolojik olarak zor bir lokasyonda olduğuna dikkat çeken Baştürk, barajın dünyanın en zor 3 barajından biri olduğunu belirtti. 27 baraj bitirmenin tecrübesi, iş güvenliği, personelin uzun süre birlikte çalışması, uyum, disiplin, DSİ ve Limak’ın üst yönetimlerinin uyumlu çalışmasının başarıyı getirdiğini belirten Baştürk, Yusufeli’nin Türk mühendisliğinin ve müteahhitliğinin gururu bir proje olduğunun altını çizdi.