Kayseri’de Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 7,5 milyon yıl öncesine ait fil, zürafa, gergedan, boynuzlugiller, kaplumbağa gibi hayvan fosillerinin sergileneceği Paleontoloji Müzesi ve Millet Kıraathanesi’nin temeli atıldı.
Kayseri’de müze inşaatı başladı. Kentte yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 7,5 milyon yıl öncesine ait fil, zürafa, gergedan, boynuzlugiller, kaplumbağa gibi hayvan fosillerinin sergileneceği Paleontoloji Müzesi ve Millet Kıraathanesi için ilk kazma vuruldu. Projenin 17 milyon liraya mal olacağı tahmin ediliyor.
Gültepe Mahallesi’ndeki eski arkeoloji müzesi arazisinde düzenlenen temel atma törenine Kazı Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç katılım gösterdi.
Meslek hayatındaki bir hayalinin gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu belirten Başoğlu, Kayseri’nin paleontoloji ve doğa tarihi açısından önemli bir merkez olduğuna dikkat çekti. Bu müzeyle dünyada eşi ve benzeri bulunmayan örnekleri sergileyeceklerini ifade eden Başoğlu, bu müzenin Türkiye için bir ilk olduğunu söyledi. Kazılar sırasında ortaya çıkarılan, dünyada eşi ve benzeri bulunmayan örneklerle bir müze kuracak hale geldiklerini bildiren Başoğlu, bu projenin devamının geleceğini müjdeledi. Yurt dışından birçok bilim adamıyla çalıştıklarını sözlerine ekleyen Başoğlu, onların da çalışmalara katkıda bulunduğunu dile getirdi. Müzenin Millet Kıraathanesi ile yan yana olmasının da ayrı bir önem taşıdığını belirten Başoğlu, “Bizim için müze ulaşılabilir olmalı, halka açık olmalı ve merkezi bir yerde olmalı” dedi.
“Kayseri, Bir Açık Hava Müzesi Konumunda”
Temel atma töreninde konuşma yapan bir diğer isim ise Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç oldu. Kayseri’nin barındırdığı farklı medeniyetlere ait eserlerle bir açık hava müzesi konumunda olduğunu dile getiren Büyükkılıç, sadece Kızılırmak Havzası’nda değil aynı zamanda Ağırnas ve Bağpınar bölgesinde de bu tür kazıların yapıldığını ve oradan da eserlerin çıktığını söyledi. Kayseri’nin dört bir bölgesinde kazı çalışmalarının devam ettiğini anlatan Büyükkılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Keykubadiye ve Kızıl Köşk’ün kazı çalışmaları devam ediyor. İncesu Örenşehir diye bilinen bölgede yeni mozaikler keşfettik, açığa çıkarıyoruz. Gaziantep’te Zeugma’daki mozaikleri ortaya çıkaran kişinin de burada danışman olarak hizmete başladığını paylaşmak istiyorum. Çünkü çok heyecanlanıyor, burayı çok önemsiyor. Ülkemizin değerine değerler katacağını belirtmek istiyorum. Yıllardır devam eden Kültepe Kaniş Karum kazısına desteklerimiz devam ediyor, buradan çıkarılan tabletlerin sergileneceği tablet müzesiyle de bir kazanım sağlayacak.”