“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerEv Almak İsterken Dolandırılmayın

Ev Almak İsterken Dolandırılmayın

Birikimlerimizi değerlendirmenin en güvenli yollarından biri gayrimenkul edinmektir. Ev satın alırken, zarar görmemek için dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunuyor.

Yatırımların hızla arttığı İstanbul’da inşaat faaliyetleri nedeniyle çok sayıda emlak danışmanı da faaliyet göstermeye başladı. Ancak odaya kayıt olmadan emlak danışmanlığını yan iş olarak gören kötü niyetli insanlar vatandaşları mağdur ediyor.

Beğendikleri evleri satın almak isteyen vatandaşlara peşinat veya kapora diyerek senet imzalatan dolandırıcılar evleri satmaktan vazgeçiyor veya evleri başka kişilere de satıyor.

Dolandırıcılık sorununu çözmek ve mağdur olmamak için önlem almanız gerekiyor. Ev satın alırken, dikkat etmeniz gereken noktaları sizler için araştırdık.

1- Evi alacağınız şirketi araştırın

Ev satın almaya karar verdiğiniz zaman proje kelimesine kapılmayın, proje hayata geçmiş mi geçmemiş mi dikkat edin. Piyasada bilinen, televizyonlarda reklamlarını izlediğiniz büyük firmaların geçmişini dikkatlice araştırın. Şirketin daha önce satışa çıkardığı projeleri teslim edip etmediğini bakmalısınız. Eğer yeni projeler ortaya çıkaran bir firma ise firma yetkililerinin başarılarını kontrol edin.

2- Evin riskli alanda bulunup bulunmadığını araştırın

Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Korunması Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte “kentsel dönüşüm” kapsamında riskli alan ilan edilen birçok bölge bulunuyor. Satın alacağız evin bu bölgede olup olmadığını araştırmalısınız. Eğer bu bölgelerden gayrimenkul alırsanız, binanız, yasaya göre uygulama bütünlüğü açısından dönüşüm alanı içinde kalıyorsa yıkılmasına neden olabilir.

3- Ruhsat yoksa maketten ev almayın

İnşa edilecek binanın ruhsatı olup olmadığına bakmanız gerekiyor. Senetle ödeme yapacaksanız dairenin satışı için verilmiş olan sözleşmeyi dikkatlice kontrol edin. Zira bunu yapmazsanız senediniz hiç tanımadığınız biri tarafından işleme konulabilir.

4- Sahte emlak komisyoncularına karşı dikkatli olun

Neredeyse her sokakta bulunan emlakçılardan konut satın almak için iki kez düşünmeniz gerekiyor. Emlakçılar da bağlı olduğu odalar tarafından denetlense de bu noktada gözden kaçan sahtekarlıklar olabiliyor. Ev ararken emlakçının şüphelendiğiniz bir tavrı ile karşılaştıysanız Emlakçılık Belgesi’ni sormalısınız.

5- Aşırı kazanç vadeden projeye karşı temkinli yaklaşın

Gayrimenkul almaya karar verdiğiniz zaman satarak kar edebileceğiniz bir yatırım aracına da sahip olmanız gerekiyor. Pyasanın çok üstünde kazançlardan bahseden satıcılar aşırı kazanç vadeden projelerle vatandaşları cezbetmeye çalışıyor.

6- Satın almak istediğiniz gayrimenkulü yerinde görün

Gayrimenkulün konumu, çevresi, fiziki özellikleri gibi değerini etkileyen birçok faktör bulunuyor. Fotoğraflar ve size aktarılan bilgiler aldatıcı olabilir. Mağdur olmamak için satın almak istediğiniz gayrimenkulü yerinde görmeniz gerekiyor. Gayrimenkulün fiziki özelliklerini yakından görmek lehinize olacaktır.

7- İpotekli veya hacizli olup olmadığına bakın

İster ikinci el daire alın, isterse müteahhit şirketiyle anlaşın, daireler veya arsa üzerinde ipotek olabilir, hacizler bulunabilir. Tapuda daireyi devir alırken, taşınmaz üzerinde haciz, ipotek, rehin bulunmadığını araştırın. Hacizli veya üzerinde ipotek bulunan bir taşınmazı satın almak dairenin müteahhit borcu sebebiyle satışını yeniden gündeme getirebilir.

8- Senetle borçlanırken dikkatli olun

Kredi kullanmadan ev sahibi olacaksanız senedin isme yazılı olmasına dikkat etmelisiniz. Müteahhidin inşaatı bitirememesi gibi bir durumla karşılaşıldığı zaman her taksit için ayrı senet yapılması, kendinizi garanti altına almanızı sağlıyor. Senedinizin başkalarına devredilememesi için dikkat etmelisiniz.

9- Gayrimenkulün satışı için istenilen fiyatla piyasa değerini karşılaştırın

”Ucuz ev alayım’ derken dolandırılmayın. Uygun fiyata kaçırmak istemediğiniz gayrimenkul için aceleyle yanlış kararlar vermeniz birçok problemle karşılaşmanıza yol açabilir. Bu olayla karşı karşıya kalmamanız için gayrimenkulün satışı için istenilen fiyatla piyasa değerini karşılaştırmanız gerekiyor.

10- Gayrimenkulde hâlihazırda kiracı olup olmadığına bakın

Satın almaya karar verdiğiniz evde kiracı varsa kira sözleşmesinin şartlarını araştırmanız ve değerlendirmeniz gerekiyor. Kira sözleşmesi yapıldıktan sonra kiralananın sahibi değişse de kira sözleşmesi aynı şartlarla yeni malik bakımından da geçerli olacaktır.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments