Geçtiğimiz yıl yaşanan MDF ve yonga levha temin sıkıntısı nedeniyle belli kısıtlamalara gidilmişti. Bu sene Ticaret Bakanlığı tarafından alınan son karara göre MDF ve yonga levha ihracatı tamamen yasaklandı.
Bir süredir piyasada bulunmakta zorluk çekilen MDF ve yonga levha satışlarına yeni düzenlemeler getirildi. Ticaret Bakanlığı, 2021 yılının Haziran ayında mobilyacıların hammadde üretiminin sadece yüzde 20’sinin ihraç edilmesi kararını almıştı. İç piyasada yaşanan hammadde üretim sıkıntılarının artması nedeniyle 13 Nisan 2022 tarihinde MDF ve yonga levha bazında kotalı bir oran olmaksızın yüzde 100 ihraç yasağı getirildi. Karar sonucuna göre üreticiler tüm MDF ve yonga levha satışlarını iç piyasada gerçekleştirecek.
Sektör üreticileri ise konuya ilişkin, ‘’Sorun ihracattan değil yoğun kış yaşanması sebebiyle odun bulunamamasından kaynaklanıyor.’’ dedi. Fiyat artışlarını da gündemlerine ekleyen üreticiler, yasak kararının fiyatlara etkisi ile alakalı olarak ‘’Sektördeki fiyat artışlarının ana dinamiği arz yetersizliği değil, global maliyet baskısıdır. Global ölçekte maliyet artışları nedeni ile tüm dünyada fiyatlar arttı, Avrupa’da MDF ve yonga levha fiyatları Türkiye’ye göre yüzde 25-30 daha pahalıdır. 2021 yılının başından bugüne ana maliyet kalemlerimizden olan odun fiyatları yaklaşık 4, kimyasal fiyatları 3 ila 7 kat, doğalgaz fiyatları 8, elektrik fiyatları 3 kat arttı. Maliyetler küresel gelişmelere paralel olarak artmaya devam etmekte. Dolayısıyla satış tarafında konacak bir kısıtın fiyatların düşmesine sebep olacağını öngörmüyoruz.’’ ifadelerine yer verdi.
Yapılan yeni düzenleme hakkında açıklamada bulunan Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, “Mobilya sektörünün iç piyasada ciddi anlamda hammaddeye ihtiyacı vardı. Şu anda dünyanın her yerinde ağaç mamullerine yönelik böyle bir kısıtlama var. Dolayısıyla Türkiye’nin böyle bir karar almasını mobilya sektörü olarak memnuniyetle karşılıyoruz.” diyerek alınan kararı desteklediğini belirtti. Fiyat artışının durması için Orman Bakanlığı’nın daha fazla odun temin etmesi gerektiğini de söyleyen Ahmet Güleç, fabrikaların çok çeşitli ürün ürettiğini dolayısıyla ihtiyaç duyulan MDF ve yonga levha üretiminin kısıtlanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.