İskele ve kalıp sektörünü tek çatı altında birleştiren İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) Genel Sekreteri Akın Alıkçıoğlu, Yapiradar.com’un Youtube kanalı Yapıradar TV’ye konuk oldu.
Sektörün gelişimine yönelik faaliyetler yürüttüklerini ifade eden Akın Alıkçıoğlu,5 yılı aşkın süredir İKSD bünyesinde Genel Sekreter görevini üstleniyor. 2017 yılında kurulan İKSD’nin öyküsünü aktaran Alıkçıoğlu, “Aslında çok genç bir derneğiz. O yıllarda TSE Avrupa Üretim Standartlarının Türkiye’de de uygulanmasına karar verildi. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özellikle şantiyelerde iş kazalarını azaltmak amacıyla bazı projeler başlatmıştı. İKSD, bu amaçlar doğrultusunda, söz konusu kurumların da yönlendirmesiyle 2017 yılında kuruldu.” dedi.
“Sektörün En Önemli Konusu Eğitim”
İKSD’nin değerli çalışmaları hakkında bilgi veren Alıkçıoğlu, sektörün gelişiminde önemli bir role sahip olan ‘eğitim’ konusuna dikkat çekti. Özellikle üniversitelerde inşaat mühendisliği bölümlerinde kalıp ve iskele konularında müfredatın yetersiz olduğunun altını çizen Alıkçıoğlu, bu durum sebebiyle gençlerin mezuniyet sonrası şantiyelerde sorunlarla karşılaştığını söyledi. Bu konuda farklı kurumlarla çalışmalar yürüttüklerini belirten Alıkçıoğlu, ‘’Hem üniversiteler hem de inşaat mühendisleri odaları ile iş birlikleri yaptık. Bilgilendirme seminerlerinin yanı sıra gençlerin güncel iskele kalıp sistemlerini görmeleri için ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünün bahçesine üyelerimizin katkılarıyla birlikte iskele kalıp sistemleri kurduk. Ayrıca İstanbul’da bir meslek lisesiyle iş birliği protokolü imzaladık. Eğitmenlerini eğittik, müfredatlarını güncelledik, laboratuvarlarına kalıp ve iskele sistemlerini özel ölçülerde hazırlatıp dahil ettik. Böylelikle öğrencilerin güncel sistemleri görmelerini sağladık. Burada başarılı olan öğrencilerin bazılarına üye firmalarımızda staj imkânı sağladık’’ şeklinde konuştu.
Ödüllü Proje: Güvenli Hayat Güvenli İskele
İnşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konularında yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan İKSD Genel Sekreteri Alıkçıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
‘’Türkiye’de inşaat sektöründe her yıl 500 insanımızı iş kazaları sebebiyle kaybediyoruz. Bu rakamın yaklaşık yüzde 45’inin sebebi ise yüksekten düşme. Bu oran, kalıp ve iskele sistemlerinin önemini bir kere daha vurguluyor. Zaten derneğimizin kuruluş amaçlarından biri de bu. Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) ile bir proje yaptık, fon aldık. Projenin ismini ‘Güvenli Hayat Güvenli İskele’ koyduk. Proje, pandemi dönemine denk geldi ancak pandemiyi hiçbir zaman bahane olarak görmeyip tüm etkinlikleri kusursuzca yerine getirdik. Bu süreçte öncelikle, saha araştırması yaptık 350 işçiyi eğittik. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili 20 tane işverenimizi eğittik. Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, ODTÜ ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulamalı iş sağlığı güvenliği eğitimi verdik. Projemiz, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nde (İMSAD) STK’ler Geleceğe Yatırım Ödülleri Projeler Dalı’nda ödül kazandı”
‘’Firmalar Yönünü İhracata Çevirdi’’
2023 yılında hayata geçirilmesi planlanan projelerden bahseden Alıkçıoğlu, ‘’2023 biliyorsunuz zorlukların olduğu bir yıl. Özellikle depremle birlikte iskele kalıp sistemlerinin önemini gördüğümüz bir yıl. 2018 yılından itibaren firmalarımız yönünü ihracata çevirdi. Bu anlamda ihracatçılar birlikleriyle birlikte ortak projeler üzerine konuşuyoruz. Derneğin gündeminde olan konular şunlar: Denetim eksikliği, buna bağlı olarak standardizasyon eksikliği ve haksız rekabet. Esasında bu sadece bizim sektörün sorunu değil. İMSAD çatısı altında 50’ye yakın, farklı platformlarda yaptığımız çalışmalarda ortak sorunları üst üste koyduk. Bu üç konu başlığı ortaya çıkıyor. Burada tabii standartlar TSE üzerinden hayata geçirildi. Firmalar bu sertifikaları almaya çalışıyorlar. Standardizasyon eksikliğini maliyet avantajına çeviren firnalar haksız rekabete yol açıyor. Sektör bu anlamda biraz dertli. Bu bağlamda sektördeki birçok firma dış pazara yöneliyor.”
Sektör, 100’den Fazla Ülkeye İhracat Yapıyor’’
İnşaat sektörünün ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıldığını ve İKSD’nin firmalara katkı sağladığını kaydeden Alıkçıoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
‘’İskele kalıp sektörü olgunlaştı. Ağırlıklı olarak Rusya, Orta Doğu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Amerika pazarları olmak üzere dünya genelinde 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. 20-30 yıl öncesinde daha farklı dinamikler söz konusuydu. Geleneksel iskele sistemleri revaçtaydı. Son 5-10 yılda müteahhitlik sektörünün hem Türkiye hem dünya pazarında gelişmesiyle güvenilir, kaliteli ve hızlı üretimi sağlayacak endüstriyel kalıp sistemleri pazarı oturmaya başladı. Elbette yapılması gereken şeyler var. Ar-Ge, inovasyon, teknolojik dönüşüm ve dijitalleşme her sektörün ortak konusu.”
Bu keyifli söyleşinin tamamını izlemek için tıklayın.