Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, Türkiye’deki inşaat sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
İnşaat Deryası’nın haberine göre; Yüksek faiz oranlarının ekonominin finansmanında olumsuz etkiler yaptığını, bu durumunun inşaat sektörünü de etkilediğini anlatan MİMDER Başkanı Hamza Can, “Faiz indirimlerinin sektöre olumlu katkı yaptığını gördük. Faiz indirimlerinin devam etmesi bir zorunluluktur. Ekonomik gelişmeler neticesinde düşen alım gücü ve içinde bulunulan enflasyonist ortam toplumun geniş kesimleri için krediye erişimde büyük engel teşkil etmektedir. Kısaca inşaat çıktısının para politikalarından etkilendiği bir gerçektir. Ülke genelindeki kentsel dönüşüm konusunda sadece İstanbul’daki ihtiyaç bile kapsamlı finansal çözümler gerektirmektedir” diye konuştu.
‘’İnşaat Sektörüne Verilen Destek İnsani Destektir’’
Deprem sonrasında 2 milyon 273 bin 551 kişinin doğrudan barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığının altını çizen Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “İnşaat sektörüne verilen destek aslında insani bir destektir. Ayrıca Türkiye son 20 yılda inşaat sektörünün gayri safi yurtiçi hâsıla içerisindeki ortalama yüzde 9,5 bir paya sahiptir. Bu oranın inşaat sektörünün dolaylı olarak etkilediği diğer sektörler ile birlikte değerlendirdiğimizde daha yukarı çıkacağını söyleyebiliriz. Sektördeki inoaktif gelişmeleri de değerlendirdiğimizde seçim sonrasında inşaat sektörünün büyümedeki öncülüğü devam edecektir” şeklinde konuştu.
Hamza Can açıklamasını şöyle sürdüdü:
“Sadece Türkiye’de değil diğer ülkelerde de gerek kamu gerek özel sektörler tarafından yürütülen inşaat sektörü özellikle diğer sektörlerle olan bağlantısından dolayı ekonomik büyümenin adeta amiral gemisi konumundadır. İnşaat sektörü bir yandan kendinin dışındaki çıktılar için gerekli olan altyapıyı sağlarken diğer taraftan da çeşitli bileşimleri ile önemli bir girdi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sektörün ekonomik büyümeye olan katkısının yanında yoğun iş gücü kullanımını gerektirmesiyle de istihdama katkı sağlamaktadır.”
Konut Projeleri Hassasiyetle Devam Etmeli
Vatandaşların konut sahibi olmasına yönelik verilen destekleri önemsediklerini sözlerine ekleyen MİMDER Başkanı Can, “İnşaat sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle gerilemekte olan üretimde artış sağlanması ve konut satışlarının desteklenmesi amacıyla yakın zamanda çeşitli önlemler hayata geçirilmiştir. İlk Evim, İlk İşyerim Projesi ile (2 yıl içinde 250 bin konut teslimi ile) dar gelirliye yönelik atılımın ardından bu yılın başında orta gelirliye uygun koşullarda konut kredisi kampanyası olan Yeni Evim Projesi’ni hayata geçirilmiştir. TOKİ tarafından orta gelir grubuna yönelik uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkânı sunan, kapsamında ilk etapta 100 bin yeni konutu kapsayacak olan projede, üreticilere 25 milyar TL tutarında KGF destekli kredi imkânı sağlanacağı açıklanmıştır. Projeye ikinci el konutların da dâhil edilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca depremzedeler için konut seferberliği başlatılmıştır. Bu projelerin sürdürülmesi ve kaynak aktarımı noktasında hassasiyetle devam edilmesi gerekmektedir” diyerek açıklamasını tamamladı.