Macaristan hükümeti, Budapeşte Liszt Ferenc Uluslararası Havalimanı için 2,5 milyar euroluk önemli bir geliştirme projesi duyurdu.
Yatırımlar Dergisi’nin aldığı bilgiye göre, proje kapsamında havalimanını şehir merkezine bağlayan 27 kilometrelik bir demiryolu hattı için 1 milyar euro, üçüncü bir terminalin inşası için 1 milyar euro ve erişim yolu ağı için 500 milyon euro yatırım yapılması planlanyor.
Demiryolu hattı, devletin azınlık hissesi alma olasılığıyla bir imtiyaz altında inşa edilecek ve işletilecek. İmtiyaz süresinin sona ermesiyle hattın mülkiyeti devlete geri dönecek. Yeni terminalin inşaatının Mart 2026’da başlaması ve sekiz yıl içinde tamamlanması bekleniyor.
Projenin tamamlanmasıyla havalimanının kapasitesi, mevcut 20 milyondan yılda 40 milyon yolcuya ulaşabilecek. 12 kilometrelik altı şeritli yol ağının 2028 yılına kadar, terminal ve demiryolunun ise 2034-2035 yılları arasında tamamlanması bekleniyor.
Ayrıca, Budapeşte, Debrecen ve Sármellék havalimanlarını Macar hava trafik kontrol şirketi Hungarocontrol ile bir araya getirecek ulusal bir havacılık holding şirketi olan “Aviatikai Holding”in kurulması da planlanıyor.
Budapeşte ile Liszt Ferenc Uluslararası Havalimanı’nı birbirine bağlayacak yeni bir altı şeritli otoyol ve demiryolu hattı için planlar hazırlandı Havalimanının 3. terminali 2035 yılına kadar, Otoyol 2028 yılı sonuna kadar, demiryolu hattı ise 2035 yılına kadar tamamlanacak.
Bir milyar euroluk imtiyazlı yatırım kapsamında, Kőbánya’dan (10. Bölge) Monor’a (Budapeşte yakınlarındaki bir kasaba) 27 kilometre uzunluğunda ve saatte 160 kilometre hıza sahip bir demiryolu hattı inşa edilecek. Bu hat, başkent ile havalimanı arasında doğrudan bir bağlantı sağlamanın yanı sıra, Nyíregyháza, Szeged, Székesfehérvár ve Győr gibi uzak şehirlerden Budapeşte havalimanına daha hızlı erişim de sağlayacak.
Proje kapsamında 500 milyon euro yatırım yapılacak olan,Üllői Caddesi’nin dış kısmı ile havalimanı arasında bağlantı yolları da dahil olmak üzere 12 kilometrelik altı şeritli otoyol inşaatı için 2026 yılının ikinci yarısında yapım ihalesine çıkılması bekleniyor.
Kaynak: yatirimlar.com

























