“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerBinalara EKB Sonrasında Zorunlu Afet Kimlik Belgesi Önerisi!

Binalara EKB Sonrasında Zorunlu Afet Kimlik Belgesi Önerisi!

Binaların depreme dayanıklılığı 6.8 şiddetinde yaşanan deprem sonrası yeniden tartışma konusu olurken konu hakkında çok konuşulacak bir açıklamada Prof. Kutoğlu tarafından yapıldı. Afet Kimlik Belgesi ile her binanın deprem dayanıklılık testi ile sorgulanması gündemde…

Elazığ merkezli olarak yaşanan depremde çok sayıda bina yıkılırken bir kere daha Türkiye’nin yapı stoku sorununu gündeme taşıdı. 

Her Bina İçin Afet Kimlik Binası Hazırlanmalı, Riskli Binalar Tapu Şerhi Olarak İşlenmeli! 

Konu hakkında açıklamada bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu “AFAD zemin hareketleriyle ilgili yer ivmesi değerlerini hesapladı ve bunu herkese e- devlet üzerinden açtı. Buradan bir adım daha öteye giderek bizim sismik yoğunluk haritaları oluşturmamız mümkün bunun üzerinden de binaların karakteristik özelliklerini kullanarak binalarla ilgili afet kimlik belgesi hazırlamak mümkün. Bunun bir an önce yapılması lazım ve konut alım satımında bunun bir bilgi olarak çeşitli kayıtlarında ya da tapu kayıtlarında olabilir. Bunu yetkililer daha iyi değerlendirebilir. Bu farkındalığı artıracaktır. Kimlik belgesinde bina sorunlu bir bina ise o zaman kimse o binayı almayacağı için ekonomik değeri de olacak ve binalar otomatikman tasfiye olacaktır.” diyerek çok konuşulacak bir açıklamaya imza attı. 

Türkiye 2020 Yılında 5 ve Üzeri Şiddette Çok Sayıda Deprem Yaşayabilir! 

Son dönemde Türkiye’de yaşanan sismik hareketlerin arttığına dikkat çeken Prof. Kutoğlu “Bu veriye baktığımızda 1974 yılından beri dünya hızlanıyor ve yavaşlıyor. 2016 yılından sonra tekrar yavaşlama trendine girdi. Bu 2020 yılında da devam ediyor. Yer kabuğundaki stresin ana kaynağı jeolojik formasyonların plakaların birbirlerine göre hareketi stresin ana kaynağı o ama dünyanın hızı yavaşladığı zaman stresin üzerine biraz daha koyuyor. Zaten gergin olan yer kabuğu ilave bir stresle o yıllarda dünyanın dönüş hızının yavaşladığı senelerde büyük depremler hızlanma zamanına göre daha çok oluyor. 1999 yılı depremi dünyanın dönüş hızının neredeyse en dipte olduğu zamanda Van 2011 depremi yine azalma trendinde hızın daha düştüğü 2019 yılında bir önceki yıla göre göre 5 ve üzerindeki depremi daha çok yaşamışız. 2020 yılında hız giderek azalıyor bu perspektife göre 2021 yılında daha da azalacak dolayısıyla bu kesin değil ama istatistiklere göre 2020 ve 2021 yılında 5 ve üstü depremleri sayıca önceki yıllara göre daha fazla yaşayabiliriz buna hazırlıklı olmamız lazım” dedi. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments