Koronavirüs salgınıyla izole olmak, izole olurken de sosyal alanlardan vazgeçmek istemeyen vatandaşların konut tercihleri prefabrik evlerden yana oldu. Bir arazisi olanlar depreme dayanıklı prefabrik yapıları tercih etmeye başladı.
Kocaeli’de, koronavirüs süreci ile birlikte prefabrik evlere olan talepte artış yaşandı. Arazisi olanlar, depreme dayanıklı, metrekaresine göre 30 bin TL ile 300 bin TL arasında yapılan prefabrik yapıları tercih etmeye başladı.
Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; prefabrik üreticisi Adem Satan, pandemi sürecinde şehirlerden köylere göçün arttığını, istenilen projeye göre evleri yaptıklarını belirtti.
Koronavirüs salgınından korunmak isteyenler, şehirlerden uzak noktalarda arazi satın alırken, prefabrik evlere de talep arttı. Yapımının hızlı olması ve depreme dayanıklı olması sebebiyle prefabrik evler tercih edilirken, projenin büyüklüğüne göre de evin maliyeti 30 ile 300 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.
Salgının Türkiye’de görülmesinden sonra prefabrik ev satışlarında artış olduğuna dikkat çeken prefabrik yapı üreticisi Adem Satan, kişilerin bütçelerine göre 40 ile 250 metrekare arasında birçok çeşit yapı yapabildiklerini ifade etti.
‘Şehirlerden köylere göç başladı’
Prefabrik yapıların 10-15 gün içinde üretildikten sonra en fazla 3 günde istenilen yere montajının yapılabildiğini dile getiren Adem Satan, “Şehirden köye göç başladı. Kocaeli’nin neredeyse tamamında şehirden köylere göçlerin yaşandığını söyleyebilirim. Vatandaşlar araziyi satın alıyorlar. Daha sonra bize gelerek anlaşma yapıyorlar. Prefabrik yapıyı koyacağı yere beton attıktan sonra müşteri bize nasıl bir prefabrik yapmak istediğini söylüyor. Taleplerine göre 40 metrekareden başlayıp 250 metrekareye kadar prefabrik yapılar 10-15 gün aralığında üretimi yapıldıktan sonra montajını da 2-3 gün gibi çok kısa bir süre içerisinde tamamlayıp müşterilerimize teslim ediyoruz. En küçük 40 metrekarelik bir binada bir tane yatak odası, banyo, tuvalet, mutfak ve veranda şeklinde yapılabiliyor. Müşterilerimizin talebine göre yapının içerisine parke, mutfak dolabı, seramik gibi ürünler ekleyebiliyoruz. Bunlar müşterilerimizin talebine ve bütçelerine göre değişkenlik gösterebiliyor” diye konuştu.
Prefabrik yapıların ısı yalıtımı konusunda da oldukça güvenli olduğunu kaydeden Satan, “Prefabrik binalarımız oldukça yalıtımlıdır. Dış duvar kalınlığımız 10 santimdir. Yalıtımlı bir malzemedir. Küçük bir ısıtıcı ile veya soba ile 10 dakika gibi kısa bir sürede ısıttığınız zaman yeterli olacaktır. Türkiye’nin yaylalarında, Edirne’den Kars’a kadar geniş bir bölgede hizmet veriyoruz. Bu bölgelerde kar yağışı yoğun olduğundan bunların statik hesaplamaları yapılıyor. Deprem yükü, yağmur yükü, kar yükü gibi hesaplamalar yapıldıktan sonra müşterimize teslim ediliyor” şeklinde konuştu.
Prefabrik yapıların, bakımları iyi yapıldığında 100 yıldan fazla kullanılabileceğine vurgu yapan Satan, “Prefabrik binalar da tıpkı betonarme binalar gibi 80-100 yıl dayanıklıdır. Bakımları düzgün yapıldığında bu süreyi daha da uzatmak mümkündür” dedi.