Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlık tarafından düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin ardından alınacak yeni tedbirleri açıkladı.
Bakan Mehmet Özhaseki, bakanlığın düzenlediği “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nin sonuçlarını açıkladı. Zirvede, özellikle 11 Şubat’ta 14 ili etkileyen ve 6 milyon vatandaşa zarar veren yıkıcı depremin ardından Türkiye’de kentsel dönüşüme duyulan acil ihtiyacı vurguladı. Deprem, yaklaşık 680 bin konut, 170 bin ticari mülk, depo veya müştemilatın çökmesi de dahil olmak üzere önemli hasara yol açtı ve toplam maliyeti 100 milyar doları aştı.
Bakan Özhaseki, Türkiye’nin depreme yatkın olduğunu ve bu riskleri azaltmak için tek uygulanabilir çözümün kentsel dönüşüm olduğunu yineledi. Şu anda ülkede 30 milyonun üzerinde konut ve yaklaşık 5 milyon ticari alan bulunmaktadır. 2012 yılında mevzuatın yürürlüğe girmesinden bu yana, yaklaşık 2,2 milyon bağımsız birim dönüşüm geçirdi ve şu anda 400 bin ek birim devam ediyor.
Yaklaşık 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alana sahip İstanbul, kentsel dönüşüm çalışmaları için önemli bir odak noktasıdır. Bakan Özhaseki, İstanbul için ayrılmış alanlarda 300 bin konut inşa etme planları ve 200 bin birimin dönüşümünü hedefleyen “Yarısı Bizim” adlı bir kampanya da dahil olmak üzere dört adımlı bir yol haritası belirledi. 1,02 milyonun üzerinde başvuru alan kampanya, anlaşmaya varan mülk sahipleri arasında yüzde 200 artı bir mutabakat ile en az 000.50 üniteyi dönüştürmeyi hedefliyor.
Şu anda İstanbul’da bu dönüşüm girişimlerinin bir parçası olarak devam eden 171 bin inşaat projesi var. Bakan Özhaseki, önümüzdeki 2-3 yıl içinde en az 600 bin ila 700 bin birimin, özellikle de en savunmasız olanların dönüşümden geçeceği ve şehrin güvenliğini daha da artıracağı konusunda iyimserliğini dile getirdi.
Kaynak: Kamu Gündemi