Yükselen inşaat maliyetleri tüm sektörün ana gündem maddesi. Bakanlığın yakın zamanda konuyla ilgili yeni düzenlemeler yapması bekleniyor.
İnşaat sektörünün son dönemdeki en önemli gündem maddesi çimento başta olmak üzere yükselen inşaat malzemeleri! Bu durum sektörü durma noktasına getirince devreye Ticaret Bakanlığı girdi; İhracatı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ kapsamına, çimentonun ardından klinkeri de dahil edildi. Buna göre; bu malları ihraç etmek isteyen üreticiler, gümrük beyannamelerini, ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğince, İhracat Genel Müdürlüğü’nün ön onayına sunmak zorunda kalacak. Peki sektör temsilcileri bu durumu nasıl yorumluyor.
“Çimento Fiyatları 6 Ayda Yüzde 175 Arttı”
İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, geçen sene ton fiyatı 210-220 TL olan çimentonun, bu yıl 450 TL’ye çıktığını söyleyerek çimento maliyetlerinin konut fiyatlarını etkilediğini ifade etti. Devletin, sektörün faaliyetlerinin devamı için önemli bir adım attığını belirten Tellioğlu, asıl beklentilerinin ise ihracata yüzde 30 oranında ilave vergi getirilmesi olduğunu aktardı. Daha önce duyurdukları eylemi gerçekleştireceklerini dile getiren Tellioğlu, 9 Eylül itibarıyla çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek amacıyla 15 gün süreyle iş durduracakları, bu konuda tek şartlarının halen 450 TL seviyelerinde olan çimentonun ton fiyatının üreticiler tarafından 280- 300 TL seviyelerine çekilmesi olduğunu söyledi. Üreticilerden bu yönde bir adım gelmesi durumunda 9 Eylül için aldıkları karardan vazgeçeceklerini ifade eden Tellioğlu, bu maliyetlerle müteahhitlerin faaliyetlerini sürdürmesinin çok zor olduğunun altını çizdi.
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu ise malzeme fiyatlarında artışın söz konusunu olduğunu oysa sektör olarak konut üretiminin sürdürülmesi için öngörülebilirliğe ihtiyaçları olduğunu belirtti. Önümüzdeki dönemde sektör oyuncularının maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmaları beklenenin üzerinde olacağını söyleyen Kalyoncu, bu nedenle serbest piyasa koşulları içinde bu konuda yapılacak daha sıkı bir regülasyonu önemli bulduklarını ifade etti. Konutta fiyat sürdürülebilirliği için esas önemli konunun, toplam geliştirme maliyeti içerisinde arsa maliyetinin payı olduğuna dikkat çeken Kalyoncu, malzeme fiyatlarında artış ve azalışların dönemsel olabileceğini söyledi. Etkili bir şekilde erişilebilir konutun konuşulması durumunda arsa maliyetlerinin olağanüstü yüksekliğinin gündeme gelmesini dile getiren Kalyoncu, özellikle ülkemizde maliyetler içinde ortalama yüzde 50-60 civarında olan arsa payının, dünya ortalamasının çok çok üstünde olduğunu belirtti.
TÜRKÇİMENTO Başkanvekili Adil Sani Konukoğlu da konuyla ilgili açıklama yaptı. Ticaret Bakanlığı’nın ihracatı izin şartına bağlamasını doğru bulmadıklarını ifade eden Konukoğlu, inşaat maliyetlerindeki artışın bütün kalemlerde olduğunu, bu süreçte sadece çimentocuların öne çıkarılmaması gerektiğini söyledi. Çimento üretim maliyetleri içinde enerjinin yüzde 75 civarında yer tuttuğuna dikkat çeken Konukoğlu, Geçen yıl tonunu 47 dolardan aldıkları kömürün fiyatının bu yıl 163 dolar olduğunu, elektriğe ise yüzde 60 civarında zam geldiğine vurgu yaptı. Tüm bu zamları fiyatlara yansıtmamanın mümkün olmadığını dile getiren Konukoğlu, Türkiye’nin toplam üretiminin 110 milyon ton, buna karşılık toplam ihracatın ise 30 milyon ton civarında olduğunu aktardı. Maliyetler böyleyken ihracat yapamama durumunda sektördeki üreticilerin tamamının batacağını söyleyen Konukoğlu, inşaatçıların toplam maliyetlerinde çimentonun payının çok yüksek olmadığını belirtti.
Limak Çimento CEO Erkam Kocakerim ise, Ticaret Bakanlığı’nın ihracatı kayıt altına almasının sektörü olumsuz etkileyeceğini söyledi. Enerji ve navlunda büyük bir ralli yaşandığına dikkat çeken Kocakerim, yılın ilk 7 ayda maliyetlerin yüzde 55-60 oranında artmışken bunu satış fiyatlarına bu oranda yansıtmadıklarını dile getirdi. Halen fiyatların maliyetlerin yüzde 25 gerisinde olduğunu ifade eden Kocakerim, çimento sektörünün haksız bir ithamla karşı karşıya olduğunu aktardı. Konutta toplam maliyetin yüzde 3-3.5, gövde barajda ise yüzde 7-7.5’inin çimentodan oluştuğunu söyleyen Kocakerim, bu nedenle fiyatlardaki artışın müsebbibi olarak çimentoyu göstermenin büyük bir haksızlık olduğunun altını çizdi. Sektör olarak önceliklerinin iç piyasanın talebini karşılamak olduğunu ifade eden Kocakerim, 30-40 milyon tonluk ihracatın sektörün ayakta durmasına büyük katkısı olduğunu, ihracat yapılmaması durumunda fabrikaların kapanacağını dile getirdi.