Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) konusunda dünyadaki önemli kaynaklarından biri olan Mark Baldwin imzalı “BIM Yöneticisi: BIM Proje Yönetimi için Pratik Rehber” kitabı, Türk okuyucusuyla buluşmaya hazır.
Mark Baldwin tarafından kaleme alınan, BIM Yöneticisi: BIM Proje Yönetimi için Pratik Rehber” isimli kitap Türkçeleştirildi. 2019 yılında Amazon internet sitesinde en çok satan inşaat yönetimi kitapları arasına girmeyi başaran ve BIM konusunda değişen uluslararası standartlardan (ISO 19650-1 ve 2) sonra yayınlanmış olması nedeniyle güncel bir kaynak niteliği taşıyan “BIM Yöneticisi: BIM Proje Yönetimi için Pratik Rehber” kitabı İngilizce ve Almanca baskılarından sonra, Türkiye IMSAD (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) ve buildingSMART Türkiye katkılarıyla Türkçe’ye kazandırıldı.
Kariyeri boyunca dünyanın çeşitli ülkelerinde BIM üzerine çalışmalar gerçekleştiren ve BIM’i pragmatik ve değer odaklı bir şekilde uygulayan bireyleri ve kuruluşları desteklemeye kendini adayan Mimar Mark Baldwin tarafından kaleme alınan kitap, BIM konusunda sektördeki profesyonellere anlatılması oldukça zor olan bazı konuları okuyucusuna sade ve anlaşılabilir bir dille ve bazı benzetim/analojiler kullanarak aktarıyor. Bu özelliğiyle yurtdışında muadillerinden ayrılan ve profesyonellere önemli kolaylıklar sağlayan BIM Yöneticisi kitabı, hem ulusal hem de uluslararası örneklerle BIM ile proje yönetimi konusunu tüm detaylarıyla açıklayarak BIM hakkında bilgi edinmek isteyen herkes için bir başlangıç noktası teşkil ederken BIM bilgilerini daha da pekiştirmek isteyenlere de gerekli bilgi ve yönlendirmeleri sağlıyor.
Tam Anlamıyla Bir Rehber
“Yapı Bilgi Modellemesi elbette yeni bir şey değildir. Son 10 yılda, BIM dünya çapında binlerce projede başarıyla uygulanmıştır. Destekleyici teknolojiler ve süreçler geliştirilerek rafine edilmiş, BIM projelerinin planlanması, uygulanması ve teslimini desteklemek için somut ilkelerin ve belgelenmiş prosedürlerin oluştuğu zengin bir bilgi kaynağı ve deneyim kazanılmıştır. BIM Yöneticisi kitabı, bu ilkeleri basit ve net bir şekilde aktarmayı amaçlamaktadır” diyen Mark Baldwin aslında BIM hikayesinin tamamlanmadığını, BIM’in bir inovasyon ve geliştirme alanı olduğunu şu sözlerle dile getiriyor: “OpenBIM’in temel taşı olan IFC (Bkz. 3. Bölüm) dahil olmak üzere pek çok girişim hala “devam eden işler” aşamasındadır. BIM dünyasında hala tanımlanması ve iyileştirilmesi gereken çok şey bulunmaktadır. Eksik ve bazen çelişkili mesajlar aldığımızda kafa karışıklığımız artmaktadır. Bu kitap, bazı yanlış anlatımların ortasında netlik sağlamayı amaçlamaktadır.”
Mark Baldwin kitapta BIM konusunu temel olarak üç bölümde ele alıyor: İlk bölüm konu hakkında bir bağlam sağlarken Yapı Bilgi Modellemesi’nin genel kavramlarını tanıtıyor. İkinci bölüm, bir organizasyon içinde BIM’in stratejik planlaması ve uygulaması için bir metodoloji ortaya koyarken üçüncü bölüm ise proje tanımı ve tasarımdan uygulamaya ve tesis devir teslimine kadar BIM proje yönetiminin faaliyetlerini ve süreçlerini açıklıyor.
“BIM, birden çok disiplini, aşamayı ve proje türünü kapsayan kompleks bir konudur” diyen Baldwin kitabın kapsamını, genel inşaat projelerinin planlama ve inşaat aşamalarıyla sınırlı tuttuğunu ve esas olarak mimarlık ve mühendislik tasarımı yapan firmaların perspektifinden bir bakış açısı sağladığını şu sözlerle dile getiriyor: “Ne mühendislik yapıları ve altyapı projeleri ne de işletme ve tesis yönetimi bu kitapta derinlemesine ele alınmamaktadır. Bununla birlikte, kapsanan ilkeler tüm inşaat sektörlerindeki bütün proje paydaşları için geçerlidir.”
Türkiye’nin önde gelen uluslararası inşaat firmalarında çalışan BIM yöneticilerinin konuk katılımcı yazar olarak katkı sunduğu BIM Yöneticisi kitabının, BIM konusunda henüz gelişme aşamasında olan ve akademik bazı yayınlar haricinde bu konuda Türkçe kaynak yetersizliği bulunan ülkemizde yapı sektörü profesyonelleri ve akademisyenler için önemli bir referans kaynak haline gelmesi bekleniyor.
Türkiye’de Cinius Yayınları tarafından basılan “BIM Yöneticisi: BIM Proje Yönetimi için Pratik Rehber” kitabı çok yakında tamamlanacak olan Japonca, Çince ve İspanyolca baskılarıyla global yapı sektöründeki etki alanını genişletmeyi planlıyor.