Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’yı eski çehresine kavuşturmak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını anlattı. Hürriyet’ten Musa Kesler’in haberine göre; çalışmalar hakkında bilgi veren Aktaş, “Tarihi eserleri çevreleyen, örten yapıları birer birer yıkıyoruz. Osmanlı başkenti olan Payitaht Bursa’yı aslına döndürmeye azmettik. Tarih ile yeşil gün yüzüne çıkacak” dedi. Aktaş ‘tematik kentsel dönüşüm’ olarak tarif ettiği sürecin sonunda Bursa’nın tarihi ve kültürel kimliğinin daha da belirgin hale getirileceğini söyledi.
Camileri, türbeleri, çeşmeleri ve medreseleriyle açık hava müzesi olan Bursa turizmin önemli kentlerinden biri haline geldi. Osmanlı tarihine başkentlik yapan şehir, modern zamanlarda bile eski kimliğini muhafaza etmeye çalışıyor. Uludağ’ın eteklerinden ovaya yayılmış hali bugün eski haline benzemese de ruhunu ve özünü koruyor.
Bugün dev bir metropol kenti haline gelen şehirde her yıl milyarlarca dolarlık ihracat yapılıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Bursa’da yürütülen çalışmalarını Hürriyet’e anlattı. İşte Hürriyet’ten Musa Kesler’in o röportajı…
Bursa yeşiliyle meşhur. Bu kimliği korumak için ne yapılıyor?
Bursa tarihte de hep yeşil anılır. Ama maalesef özellikle 1980’lerden sonra bu biraz değişti. Göçler ve kaçak yapılaşmaya maruz kaldı. Grileşti. Yeşil kimliğimizi koruyamadığımız üzücü bir gerçek. Ancak bu tabloyu tersine çevirmeye kararlıyız. Büyükşehir Belediyesi olarak çok önemli yeşil alan projelerini hayata geçiriyoruz. Eski stadyum alanında 40 bin metrekarelik Millet Bahçesi açmıştık. Bunun yanı sıra 225 bin metrekarelik Vakıf Kent Parkı açılışa hazır. 500 bin metrekarelik Ürünlü Millet Bahçesi; 86 bin metrekarelik Çeltik Tematik Parkı, 200 bin metrekarelik Gökdere Kent Parkı ve 93 bin metrekarelik Demirtaş Barajı Kent Parkı… Böylece 1.5 milyon metrekare yeşil alanı Bursa’ya kazandırmış olacağız.
Özel bir koruma-geliştirme projeniz var mı?
‘Payitaht Bursa’da tarih ile yeşil gün yüzüne çıkıyor’ diye bir motto geliştirdik. Eğer yıkıp yeşil alan yapıyorsak ‘Payitaht Bursa’da yeşil tekrar gün yüzüne çıkıyor diyoruz. Eğer tarihi bir eseri aslına döndürüyorsak ‘Payitahtta tarih gün yüzüne çıkıyor’ diyoruz. Hanlar Bölgesi diye bir yerimiz var. 480 dönümlük bir alan. 13 han, bedesten çarşı, içinde camiler, dinlenme alanları, alışveriş yerleri ve etrafı yapılarla örülü… Yıllarca belediye başkanlarımız tarihi eserlerin etrafını bu yapılardan temizlemeye niyetlendi ama bazıları gündeme bile getiremedi çünkü çok maliyetli bir iş. Sayın Cumhurbaşkanımıza konuyu açtım, şimdi birer birer yıkıyoruz. 200 milyonluk yıkımla ilgili proje var. Yeniden düzenlenmesiyle ilgili uluslararası bir yarışma başlattık.
Bu da bir dönüşüm ama konut ile alakalı dönüşümden çok ‘tematik’ bir dönüşüm. Kentin tarihi kimliğini öne çıkarmak adına bu yıkımları yapıyoruz. Bu dönüşüm Bursa’nın kesinlikle önünü açacak. Bursa’yı sadece yaparak değil yıkarak da geliştireceğiz. Bursa’yı aslına döndürmeye azmettik.
Şehir tasavvuru araştırmanızda ne çıktı? Bursalılar ne istiyor?
Bursalılar yeşilin muhafazasını istiyor. Bursa huzurlu bir şehir. Hızlı büyümeden kaynaklı sorunlara karşı huzurlarının korunmasını istiyor. Katma değeri yüksek sanayi istiyorlar, fason üretimle büyümekten ziyade. Temiz havadan bahsediyor Bursalılar, sosyal hayatı güçlü bir şehirden bahsediyorlar. Bursa’nın şehir tasavvurunda bunlar var.
Bursa depreme hazır mı?
Deprem çalışmaları hakkında da açıklama yapan Aktaş, Deprem ve kentsel dönüşümü aynı kapsamda ele almak lazım. Bursa’da 1999 öncesinden kalan sorunlu binalar var. Tespitimize göre 100 bin civarında. Bunun 20 biniyle alakalı çalışmaların bir kısmı başlamış, bir kısmı başlamak üzere. Yeni yapılaşmada yüksek binalar da olacak ama esasımız yatay mimari olacak dedi.