Coordinat Yapı, İzmir’in Bornova ve Çeşme ilçelerinde yaklaşık 500 milyon TL yatırımla 3 yeni projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.
İzmir’e 3 yeni inşaat projesi geliyor. Coordinat Yapı, önümüzdeki yıl Bornova ve Çeşme’de yaklaşık 500 milyon TL yatırımla 3 yeni projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bornova’da 350 konutluk proje ve 200 odalı otel projesine imza atmayı planlayan firma, Çeşme’de ise rezidans projesi geliştirecek. Coordinat Yapı, Bornova’da hayata geçireceği konut ve otel projelerine 2022 yılında başlayacak. Firma, projelerin inşaat çalışmalarını 2 yıl içerisinde tamamlamayı planlıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Caner Tan, ilk projenin Bornova’da hayata geçirileceğini söyledi. 350 konutluk bir yaşam projesine imza atacaklarını ifade eden Tan, projede 2+1, 3+1 ve 4+1 daire tiplerinin yer alacağını belirtti. Modern mimari tasarıma sahip olacak projenin depreme dayanıklı yapısı, sosyal donatıları ve konforuyla keyifli bir yaşam sunacağının altını çizen Tan, ikinci projelerinin de Bornova’da olacağını aktardı. Bornova’da 200 adet 1+1 suit odalardan oluşan bir otel projesi planladıklarını ifade eden Tan, otelin işletmesini kendilerinin üstleneceğini dile getirdi.
Üçüncü proje olarak Çeşme’de bir rezidans projesini hayata geçirmeyi planladıklarını aktaran Tan, tüm projelerinin toplam maliyetinin yaklaşık 500 milyon TL olduğunu söyledi. Pandemi döneminde iş güçlerini koruduklarını dile getiren Tan, önümüzdeki dönemde çalışan sayısını 2 katına çıkarmayı hedefledidiklerini ifade etti. İzmir depreminde Coordinat Yapı’nın inşa ettiği hiçbir binanın hasar görmediğini söyleyen Tan, “Hem deprem hem de pandemi sürecinden alnımızın akıyla çıktık” dedi.
“Önümüzdeki Yıl İnşaat Sektörü Yeniden Canlanacak”
İnsanların artık erteledikleri talepleri yeniden gözden geçirmeye ve fiyat araştırması yapmaya başladığını belirten Tan, İzmir’de son 2 yıldır aktif şekilde büyük montanlı proje yapılmadığına dikkat çekti. Ekonomik belirsizlikler ve tereddütler nedeniyle durma noktasına gelen konut satışlarının, bir yandan artan evlilikler, doğumlar ve göç ile birlikte yeniden canlanmaya başladığını vurgulayan Tan, Türkiye’nin yıllık 1 milyon yeni konuta ihtiyacı olduğunu söyledi. “2022 yılının inşaat sektörü için altın değerinde olacağını düşündüğünü belirten Tan, sözlerine şöyle devam etti: “Her şeye rağmen gayrimenkul yatırımı kriz döneminde daha da önem kazandı. Çünkü altın örneğinde olduğu gibi; talebin arttığı zaman değil, azaldığı zaman yapılan alımlar kazandırır. Gayrimenkul almak için şimdi iyi bir dönemdeyiz. Bir süre sonra bu fiyatlara isteseniz de ulaşamayacaksınız. Bir süredir yeni inşaatların yapılmaması ve elde kalan stokların da erimesiyle birlikte fiyatlar yükselmeye başladı. Diğer yandan artan inşaat maliyetleri nedeniyle de fiyat artışı tetiklendi. Pandemi öncesine göre, girdi maliyetleri çok artış gösterdi. Bu durum üretimi de etkiledi. Tüm bunlara rağmen barınma önemli bir ihtiyaçtır. Sağlam ve nitelikli konutlar her zaman ilgi görmeye devam edecek.”
“Ertelenen Projeler Yeniden Başlıyor”
Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Onur Durmuş ise pandeminin kimsenin öngöremeyeceği bir süreci başlattığına dikkat çekerek Coordinat Yapı olarak fizibilite çalışmalarını tamamladıklarını ve askıya aldıkları projelere yeniden başlamaya hazırlandıklarını söyledi.
Sektörde yaşanan belirsizlik nedeniyle önlerini görmek istediklerini ifade eden Durmuş, bu süreçte girdi maliyetlerinin çok arttığını hatırlattı. Müteahhitlerin ve inşaat firmalarının fiyatları boykot etmesi nedeniyle işlerin durduğunu belirten Durmuş, inşaat maliyetlerinin artmasının daire fiyatlarına da yansıdığını, yükselen fiyatların satışların durağanlaşmasına neden olduğunu dile getirdi. Yeniden artan taleplerle birlikte Coordinat Yapı olarak Çeşme, Urla ve İzmir merkezde yeni projelere başlamak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Durmuş, yaklaşık 2 aydır hem satış hem de kiralamaların tekrardan hareketlenmeye başladığına dikkat çekti.
“Eğer yeniden kapanmalar yaşanmazsa, 2022 yılının sektör adına iyi geçeceğini düşünüyorum” diyen Durmuş, uzun süredir ertelenen projelerin de yine bu dönemde harekete geçirileceğini düşündüğünü aktardı. Durmuş, sözlerine şöyle devam etti: “İnşaat sektörü doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiyi yüzde 33 oranında etkiliyor. Bu çok önemli bir rakam. İnşaat sektörünün hareketlenmesi kademeli olarak azalacak kredi faiz oranlarıyla da desteklenirse pandemi öncesindeki hareketli günleri tekrar yakalayabiliriz. İzmir dünyada en pahalı metrekareye sahip konutları barındırıyor. Çeşme de yıllardır hak ettiği değeri yeni yeni görmeye başladı. İzmir sadece şehir dışından değil yurt dışından da talep görüyor. Sayfiye yerleri çok popüler hale geldi. Artan talepler de fiyatların yükselmesine neden oldu. Bundan sonra daha yatırım yapılabilir bir döneme giriyoruz. Konut ihtiyacı devam ettikçe yeni projelerin de arkası gelecektir.”