Şubat başında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin üstünden zaman geçmiş olsa da, depremin yol açtığı yaralar halen sarılmaya devam ediliyor. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında inşa edilen konutların deprem yönetmeliklerine uygun olması zorunluluğuna dikkat çeken Kain Gayrimenkul, bu konutların hangi yöntemlerle yapılması gerektiğini anlattı.
Oxford Economics’in araştırmasına göre, global inşaat sektörünün önümüzdeki 15 yılda yüksek bir büyüme ivmesi kaydetmesi beklenirken, bu alanda yapılan harcamaların da 4,2 trilyon dolarlık hacme ulaşacağı öngörülüyor. Ülkemizde ise şubat başında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin yol açtığı hasarlardan dolayı inşaat harcamalarının artacağına işaret edilirken, bu maliyetin 1 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor. Yaşanan depremlerin ardından güvenilir konut üretiminin önemini bir kez daha vurgulayan Kain Gayrimenkul Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Kain, depreme dayanıklı konut inşa etmenin yöntemlerini açıkladı.
Dayanıklı konutların depremlerde kolay bir şekilde yıkılmadığını, hatta küçük hasarlarla atlatılabildiğini söyleyen Ebru Kain, “Konutların depreme dayanıklılığını artırmak için optimize edilmesi gereken faktörler var. Bunların başında kaliteli yapı malzemelerinin kullanılması ve doğru tekniklerin uygulanması geliyor. Yapıların simetrik olması, düşey ve yatay yüklerin eşit şekilde dağıtılması, bina kolon ve duvarlarının doğru yerleştirilmesi, yapısal birleşim noktalarının güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.
“Deprem yönetmeliğine uygun yapılar inşa ediyoruz”
Kain Gayrimenkul Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Kain de emlak yatırımı yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli hususlara şu sözlerle değindi: “Emlak yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken konuların ilk sırasında yapının konumu bulunuyor. Biliyoruz ki depreme dayanıklı, zemin etüdü doğru yapılmış, yönetmeliklere uygun kalitede konutlar hayat kurtarıyor.
Hem aldığı konutta yaşayacaklar için, hem de kira getirisi elde etmek isteyen yatırımcıların bunun yanı sıra ayrıntılı bir şekilde incelemesi gereken konulardan biri de kârlılık. Konutun şehir merkezine yakınlığı, otopark ve ortak kullanım alanlarının işlevselliği, trafik sorunu ve ulaşım imkanlarının rahatlığı gibi unsurlar yatırıma değer katıyor. Konutun günümüzün modern mimarisine uygunluğu da değer unsurları arasında yer alıyor.”
“Hasar alan konutların onarımına destek veriyoruz”
Ulaşılabilir lüks konut felsefesiyle insanların güvenle ve korkmadan yaşayabilecekleri konutlar inşa etmeyi ilke edindiklerini belirten Ebru Kain, “İstanbul, Yalova ve Tekirdağ’da inşaat projelerimiz devam ederken, Tarabya ve Beyoğlu için tasarladığımız yeni projeler için de sözleşmelerimizi imzaladık. Her projemizi hayata geçirirken, deprem yönetmeliklerine uygun olarak tasarlanan yapılar inşa ediyoruz. Yüksek kaliteli yapı malzemeleri kullanıyoruz. Profesyonel bir şekilde yapılandırma ve tasarım süreci yürütüyoruz. Deprem sonrası olası hasarların onarımı için de müşterilerimize teminat veriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Deprem yönetmeliğine sadık konutlar yapmak inşaat şirketlerinin asli görevidir”
Erkek egemenliğinin hakim olduğu inşaat ve emlak sektöründe bir kadın girişimci olarak, iş dünyasında disiplinli ve güvenilir niteliklerle tanındığına dikkat çeken Kain Gayrimenkul Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Kain sözlerini şöyle sonlandırdı: “Özellikle son yaşanan depremlerde, inşaat sektörünün benimsediği ilkelerin yeniden yapılandırılması gerektiğini gördük. Dönüşümün öncüsü olmak için tam da bu noktada harekete geçerek, güvenilir konut algısını pekiştirmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Çünkü meydana gelen depremlerin yaraları halen sarılıyor. Bizim önceliğimiz ve ilkemiz her zaman güvenli ve korkmadan yaşanabilecek konutlar üretmek. Kain Gayrimenkul olarak güvenilir konut üretimiyle Türkiye’de kentsel dönüşüm projelerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bize göre konut insanların içinde kendilerini mutlu ve güvende hissedecekleri yuva olmalı.”