“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerKültürel HaberlerDünya Mimarlık Festivali’nde En İyi Yapılar Seçildi

Dünya Mimarlık Festivali’nde En İyi Yapılar Seçildi

Mimarlık sektörünün en kapsamlı etkinliklerinden biri olan ve 29 Kasım-1 Aralık tarihinde düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali (WAF) ile farklı kategorilerde çeşitli projeler ödüllendirildi. 

Milliyet’in haberine göre; Portekiz, Malezya, Finlandiya, Meksika, Türkiye, Avustralya, Japonya, Hindistan ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen katılımlarla bu yıl 420 projenin finallerde yarıştığı Dünya Mimarlık Festivali ödül programı, kırsal villalardan çağdaş dini yapılara ve pandemi sırasında inşa edilen sağlık tesislerine kadar uzanan en iyi yeni tamamlanmış binaları, devam eden projeleri, iç mimari tasarımları ve peyzaj tasarım projelerini onurlandırdı. Bu sene 29 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Lizbon’da gerçekleştirilen Dünya Mimarlık Festivali, kısa listeye kalan projelerin canlı olarak jüri karşısında proje müellifi mimarların yaptığı sunumlarla değerlendirildiği bir ödül programı. Tamamlanmış yapılar ve henüz inşa edilmemiş projelerin yarıştığı 43 kategoride birinci olan işler, organizasyonun en büyük ödülleri olan “Dünyanın En İyi Yapısı”, “Yılın Peyzaj Tasarımı”, “Yılın En İyi Tamamlanmamış Projesi” ve “Yılın En İyi İç Mekânı” unvanları için rekabet etti. Dünya Mimarlık Festivali’ne paralel olarak organize edilen INSIDE Festival’da ise iç mimari tasarımlar yarıştı. INSIDE Festival kapsamında bu sene 11 kategoride toplam 75 proje finaldeydi. Festival bu sene mimarlığın pandemi sonrası kolektif yaşamın yenilenmesine nasıl tepki verdiğini araştıran “Birlikte” temasını işledi. Festivalin canlı etkinlik programı, iklim değişikliğiyle mücadele taahhütlerinde mimarlığın rolünü de analiz etmeyi amaçlıyordu. Tamamlanan binalara ek olarak, Geleceğin Projeleri kategorisinde de ilham verici mimari konseptler yer aldı.

Dünyanın En İyi Yapısı: Quay Quarter Tower

GROHE tarafından desteklenen “Dünyanın En İyi Yapısı” ödülü 3XN Architects tarafından tasarlanan Quay Quarter Tower’a (QQT) verildi. Sidney Opera Binası’nın yakınında bulunan 206 metrelik kule, bir topluluk duygusu yaratan ve iş birliği, sağlık, esenlik ve dış teraslara odaklanan alanlar sağlayan dikey bir köy olarak düzenlenmiş bir ofis binası. Üst üste dizilmiş, yön değiştiren beş hacimden oluşan yapıda 3XN, mevcut kulenin ileri dönüşümünü içeren radikal bir sürdürülebilirlik stratejisi kullandı. Yığılmış atrium serisi, olağanüstü manzaralara sahip sosyal bir omurga oluştururken aynı zamanda her katın gün ışığına derinlemesine girmesine izin veriyor.

Yılın En İyi İç Mekanı: Pingtan Çocuk Kütüphanesi

Condition_Lab tarafından tasarlanan Pingtan Çocuk Kütüphanesi ise Miele tarafından desteklenen “Yılın En İyi İç Mekanı” seçildi. Çin’de bulunan kütüphane yapısı, geleneksel “Dong Evleri” tipolojisinden yararlanan ve temel olarak iç içe geçmiş iki sarmal merdivenden oluşan küçük bir ahşap yapı. Projenin değeri, genç kullanıcılar için geleneksel kültürün canlandırılması ve korunmasında mimarlığın toplumsal önemini vurgulayan bir yaklaşıma yoğunlaşıyor. Geleneksel işçiliğin öne çıktığı yapı topluluk için bir alan yaratması sebebiyle jürinin takdirini topladı.

Geleceğin Projesi Büyük Ödülü: Dream Pathway

ABB tarafından desteklenen Geleceğin Projesi kategorisinde büyük ödül CAATStudio tarafından İran’da tasarlanan Dream Pathway projesine verildi. Spor rekreasyon parkı ile kültürel bir cadde arasındaki bağlantıya odaklanan proje, Tahran’daki Abbas Abad tepe kompleksinin batı kesiminde bir kentsel yaya ve bisiklet yolundan oluşuyor. Proje tamamlandığında, sıkıştırılmış toprak malzeme ve geometrik formların kullanımıyla, kullanıcıları dört farklı bölge arasında hareket ettiren, şehirde etkileşimliçekici bir anlatı yaratacak.

Yılın Peyzaj Tasarımı Ödülü Çin’e Gitti 

Yılın Peyzaj Tasarımı ödülü ise Gaodang Kırsal Peyzajının Korunması ve Rehabilitasyonu: Güneybatı Çin’deki Buyi Etnik Azınlık Grubu Köyü projesi ile SHANCUN Atelier, Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Anshun Mimari Tasarım Enstitüsü’ne verildi. Jürinin “Çin kırsalına yeniden hayat veren, inanılmaz derecede hassas MAKALE Global mimarlık ortamının en kapsamlı etkinliklerinden biri olan Dünya Mimarlık Festivali (WAF) bu yıl 29 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Lizbon’da gerçekleşti. Mimarlık gündeminin nabzının tutulduğu festivalde farklı kategorilerde büyük ödüle layık görülen projeler belli oldu. 2022’nin En İyi Projeleri 21 Milliyet Mimarlık bir köy koruma planı” olarak övdüğü proje, bu kırsal topluluğun geleceğe taşınmasını sağlayan bir tasarımı gerçekleştirmek için yedi yıl süresince zengin bir paydaş çeşitliliğini bir araya getirmiş. 

Özel Projelere Özel Ödüller…

BAD – Built by Associative Data + Guallart Architects tarafından tasarlanan Senegal, Afrika’daki The Tower of Life WAFX Ödülü’nü kazandı. Futureglass Ödülü, Hollanda’nın Rotterdam kentindeki Depot Boijmans Van Beuningen projesiyle MVRDV’ye verildi. VELUX tarafından desteklenen Doğal Işığın En İyi Kullanımı Ödülü ise Çin’deki Pingtan Çocuk Kütüphanesi projesiyle Condition_Lab’a gitti. Woods Bagot, Avustralya’daki Meadowbank Okulu projesiyle En İyi Renk Kullanımı Ödülü’ne layık görüldü. Lumion tarafından desteklenen Görselleştirme Ödülü’nün sahibi ise Lingui Hive Technology Services Limited tarafından Çin’de hayata geçirilen Shenzhen Airport East Comprehensive Transportation Hub Competition Scheme oldu. Royal Fine Art Commission Trust ve Ballymore tarafından desteklenen ve bu yıl ilk kez verilen “Uluslararası Yapı Güzelliği” ödülü, Yunanistan’ın Mora Yarımadası’ndaki Dexamenes yapısı ile k-studio’nun oldu. Festivalin açılış gecesinde açıklanan Kreon’un desteklediği ‘Lizbon Ödülü’, Capinha Lopes Consulting tarafından tasarlanan Parque das Nações Ofis Binası’na verildi. Play Architecture, Hindistan’da Bengalaru, DevaDhare’de Yemek Alanı ile “Yılın Küçük Yapısı” ödülünü aldı. Koffi & Diabaté Architectes, Fildişi Sahili’ndeki Orange Village Genel Merkezi projesiyle Mühendislik Ödülü’nü aldı. Jüri, projeyi “modern teknolojinin cesur ve görkemli bir şekilde kullanıldığı” gerekçesiyle ödüllendirdi. PEFC tarafından desteklenen En İyi Sertifikalı Ahşap Kullanımı Ödülü’nü OHLAB tarafından tasarlanan Paseo Mallorca 15 kazandı. Jüri üyeleri, projenin “ustalıklı ışık kontrolüne, zamansız güzelliğine ve inovatif yaklaşımına” övgüde bulundu. Iris Ceramica Group, Sto, Aluprof, WAF ve Xspaces tarafından desteklenen Architectural Photography Awards, Çin’deki Pocket Park Shanghai fotoğrafları ile GuoZhe’ye verilirken, Deed Studio, İran’daki Jagdal İlkokulu fotoğrafı ile WAF Katılımcı Oyları ödülünü kazandı. Türkiye’den yarışmaya katılan SANALarc‘ın “Çamlıbahçe Pazaryerine” projesi WAF Geleceğin Projeleri: Kamu Yapıları kategorisinde ve Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık tasarımı “Palanga Keçi Evi” projesi ise WAF Tamamlanmış Yapılar: Üretim ve Enerji Tasarrufu kategorisinde Highly Commended olarak ödüle layık görüldü.

  • “Dünyanın En İyi Yapısı” ödülünü kazanan 3XN tasarımı Quay Quarter Tower 
  • Condition_Lab tasarımı Pingtan Çocuk Kütüphanesi “Yılın En İyi İç Mekanı” ve “Doğal Işığın En İyi Kullanımı” ödüllerine layık görüldü.
  •  SHANCUN Atelier, Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Anshun Mimari Tasarım Enstitüsü tasarımı Gaodang Kırsal Peyzajının Korunması ve Rehabilitasyonu projesi “Yılın Peyzaj Tasarımı” ödülüne layık görüldü.
  •  Futureglass Ödülü, Hollanda’nın Rotterdam kentindeki Depot Boijmans Van Beuningen projesiyle MVRDV’ye verildi.
  • Koffi & Diabaté Architectes, Fildişi Sahili’ndeki Orange Village Genel Merkezi projesiyle “Mühendislik Ödülü”nü aldı.
  • OHLAB tasarımı Paseo Mallorca 15 “En İyi Sertifikalı Ahşap Kullanımı Ödülü”nün sahibi oldu.
  • BAD – Built by Associative Data + Guallart Architects tarafından tasarlanan Senegal, Afrika’daki The Tower of Life “WAFX Ödülü”nü kazandı.
  • “Lizbon Ödülü”, Capinha Lopes Consulting tarafından tasarlanan Parque das Nações Ofis Binası’na verildi.
  • Woods Bagot tasarımı Avustralya’daki Meadowbank Okulu “En İyi Renk Kullanımı Ödülü”ne layık görüldü.
  • Play Architecture, Hindistan’da Bengalaru, DevaDhare’de Yemek Alanı ile “Yılın Küçük Yapısı” ödülünü aldı.
Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments