Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, bu yıl ilk defa alınmaya başlanan Değerli Konut Vergisi hakkında bilinmeyenleri anlattı.
Bu yıl ilk kez, konutlarının emlak vergi değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşanlar Değerli Konut Vergisi ödemeye başladı. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, birçok kişiyi yakından ilgilendiren Değerli Konut Vergisi ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
Taşınmazın değeri tespit edilirken Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen vergi değerinin dikkate alınacağını belirten Şimşek, bu tutarın taşınmazın bulunduğu yerdeki belediyeden öğrenilebileceğini ifade etti. Bina vergi değeri 5 milyon 227 bin TL’nin üzerinde olanların değerli konut vergisine tabi olduğunu söyleyen Şimşek, tapuda konut sahibi kimse değerli konut vergisinin mükellefinin o kişi olduğunu ve verginin o kişi tarafından ödenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Şimşek’in yaptığı açıklamalara göre; taşınmazın sahibinin küçük veya kısıtlı olması bu kişilerin mükellef olmasını engellemiyor. Bununla birlikte eğer tapuda bir intifa hakkı tesisi yapılmış ise, bu durumda verginin mükellefi intifa hakkı sahibi olur. Dolayısıyla vergiyi ödemesi gereken kişi, intifa hakkı sahibidir.
Bir konuta birden çok kişinin paylı mülkiyet halinde sahip olması durumunda taşınmazın verginin konusuna girip girmediği tespit edilirken hissedarların paylarının değil, taşınmazın toplam değerinin dikkate alındığını belirten Şimşek, pay sahiplerinin hisseleri oranında vergiden mükellef olacaklarını söyledi.
Değerli Konut Vergisinin mükellefiyetinin taşınmazın vergi değerinin kanunda belirtilen eşik değeri aştığı tarih, taşınmazın edinilmesi veya muafiyetin sona erdiği tarihi ‘takip eden yıldan’ itibaren başladığını aktaran Şimşek, “Değerli konut vergisine tabi olan taşınmazın vergi değerinin, beyannamenin verileceği yılda geçerli olan tutarın altında kalması halinde veya taşınmazın satımı/devri ile mükellefiyet sona erecektir. Ancak taşınmazın elden çıkartılması durumunda, satıcı sattığı yıla ilişkin verginin tamamını ödeyecek, alıcı ertesi yıl vergi ödemeye başlayacaktır” dedi.
Şimşek’in verdiği bilgilere göre; Türkiye sınırları içinde konut (mesken) nitelikli tek taşınmazı olanlar, değeri ne olursa olsun Değerli Konut Vergisi’nde muaf tutulacaklar. Buna ek olarak, birden fazla konut nitelikli taşınmazı bulunanların, değerli konut vergisi konusuna giren en düşük değerli konut nitelikli tek taşınmazı vergiden muaf olacak ve beyannameye dahil edilerek değeri üzerinden vergi ödenmeyecek.
Belediyelerin, genel ve özel bütçeli idarelerin, üniversitelerin ve TOKİ’ye ait mesken nitelikli taşınmazlar ile yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar vergiden muaf tutulacak.
Ayrıca inşatı devam eden, henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar vergiden istisna olacak.