“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerEkonomi HaberleriGayrimenkul Sertifikası'nın Detayları Belli Oldu! 4-8 Ağustos'ta Ön Talep Dönemi Başlıyor!

Gayrimenkul Sertifikası’nın Detayları Belli Oldu! 4-8 Ağustos’ta Ön Talep Dönemi Başlıyor!

TOKİ ve Emlak Konut GYO iş birliğiyle geliştirilen “Gayrimenkul Sertifikası” modeliyle küçük yatırımcılar, büyük projelere ortak olma fırsatı yakalıyor. 4-8 Ağustos’ta talep toplayacak sertifikalar, borsada işlem görerek ve faiz, peşinat, taksit yükü olmadan yatırım imkânı sunacak.

TOKİ ve Emlak Konut iş birliğiyle geliştirilen Gayrimenkul Sertifikası modeli 4-8 Ağustos’ta halka arz ediliyor

Gayrimenkul sektöründe yatırımcıya yepyeni bir kapı aralayan “Gayrimenkul Sertifikası” uygulaması, TOKİ ve Emlak Konut GYO güvencesiyle hayata geçiyor. Küçük tasarruflarla büyük projelere ortak olma imkânı sunan bu model, 4-8 Ağustos 2025 tarihleri arasında yatırımcılara sunulacak. Sertifikalar, 11 Ağustos itibarıyla Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayacak.İstanbul’da düzenlenen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı tanıtım toplantısında, sistemin detayları kamuoyuyla paylaşıldı.

Yatırımda Yeni Dönem: Payla Konuta Ortaklık

“Gayrimenkul Sertifikası” sistemi, bir konutun küçük paylara bölünmesi prensibine dayanıyor. Yatırımcılar, bu payları biriktirerek doğrudan konut sahibi olabilirken; yeterli paya ulaşamayanlar ise proje sonunda elde edilecek gelirden pay alma hakkına sahip oluyor. Ayrıca yatırımcılar, sahip oldukları sertifikaları borsada diledikleri zaman alıp satabiliyor, böylece fiyat hareketlerinden kazanç sağlayabiliyor.Sertifikalar, yüzde 25 iskonto ile 7,59 TL fiyatla halka arz edilecek. Alt alım limiti bir sertifika olarak belirlenirken, üst alım limiti bulunmuyor.

Katılım Kanalları Belli Oldu

Yatırımcılar, başta Halk Yatırım, Ziraat Yatırım ve Vakıf Yatırım olmak üzere yetkili aracı kurumlar aracılığıyla yatırım hesabı açarak sertifikalara erişebilecek. Talep toplama süreci 4-8 Ağustos arasında tamamlanacak.

Damla Kent: İlk Sertifika Projesi

Sertifika ihracına konu olan ilk proje, İstanbul Başakşehir’de inşa edilecek “Damla Kent” olacak. Yaklaşık 12,5 milyon metrekarelik dev bir yaşam alanı içinde yer alan proje, 379 bin metrekarelik arsa üzerinde yükseliyor. Toplam inşaat alanı 1 milyon 258 bin metrekareyi bulacak.İlk etapta 1.540 konutun sertifikaları halka arz edilecek olan projede toplamda 5.325 konut ve 244 ticari ünite bulunuyor. İkinci etapta 674 konut daha yatırımcılara sunulacak. Projenin inşaatına 1 Ekim 2025’te başlanması, 4 Şubat 2029’da tamamlanması planlanıyor. TOKİ ve Emlak Konut güvencesinde yürütülecek projenin toplam değeri 51,1 milyar TL olarak açıklanırken, beklenen satış geliri 64,8 milyar TL olarak hedefleniyor. İlk halka arz büyüklüğü ise 21,3 milyar TL olacak.Projede sertifikalar, konut büyüklüklerine göre farklı sayılarda konuta dönüşüyor. Örneğin:62 metrekarelik 1+1 bir daire için 631 bin 516 adet sertifika,88 metrekarelik 2+1 bir daire için ise 863 bin 276 adet sertifika
birikmesi gerekiyor. 

Üç Farklı Kazanç Modeli

Sertifika sahipleri üç farklı yoldan gelir elde edebilecek:Asli Edim (Konut Sahipliği): Belirli sayıda sertifika biriktiren yatırımcılar, bu sertifikaları doğrudan konut ediniminde kullanabilecek. Bu hak, 5 Şubat 2026 ile 4 Ağustos 2028 arasında geçerli olacak.Tali Edim (Gelir Ortaklığı): Konut edinim hakkı kazanamayan yatırımcılar, açık artırmayla satılan konutlardan elde edilen gelirden pay alacak. Satılamayan konutlar TOKİ tarafından ekspertiz değerinin %80’i üzerinden satın alınacak. Ödemeler 8 Ağustos 2029’da yapılacak.Borsa Alım-Satım: Sertifikalar, Borsa İstanbul’da işlem görecek ve yatırımcılara diledikleri anda satış yapma ve kâr elde etme fırsatı sunacak.

Faizsiz, Taksitsiz, Peşinatsız Yatırım

SPK ve Borsa İstanbul denetiminde sunulan model, yatırımcıyı faiz, peşinat ve taksit yükümlülüklerinden uzak tutarak, küçük birikimlerle büyük projelere ortak olma imkânı sağlıyor. İsteyenler kolektif sahiplik yoluyla bir konutu paylaşarak da yatırım yapabilecek.Gayrimenkul yatırımını erişilebilir kılmayı hedefleyen bu yenilikçi model, hem sektöre canlılık kazandıracak hem de küçük yatırımcılara büyük projelerde söz sahibi olma fırsatı verecek.

Kaynak: baret dergisi

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments