Son yıllarda kaydettiği hızlı büyüme ile global ölçekte önemli bir sektör oyuncusu haline gelen Girişim Elektrik A.Ş., net satış gelirine göre en büyük 500 firmanın yer aldığı “Fortune Türkiye” listesinde 140 basamak birden yükselerek 300’üncü sıraya yerleşti.
Fortune 500 Türkiye Araştırmasının 2022 sonuçları açıklandı. Listede yer alan 500 şirketten 466’sı kâr, 34’ü ise zarar açıkladı. Fortune 500 Türkiye listesine girmenin çıtası 2022’de büyük oranda yükseldi. 2021’de listedeki 500’üncü şirketin net satışı 1 milyar 36 milyon TL olurken, 2022 listesinde 2 milyar 225 milyon TL’ye çıktı.
Borsa’da Yıldız Pazar’da işlem gören enerji devi Girişim Elektrik A.Ş. ise 2022’de net satış gelirini yüzde 243 artışla 4 milyar 224,7 milyon liraya yükseltti. Listede, 2020 yılında 485 ve 2021 yılında 440’ıncı sırada yer alan Girişim Elektrik, 2022 yılında rekor bir yükselişle 300’üncü sıraya yerleşti.
İhracatta hızlı artış
Girişim Elektrik A.Ş.’nin 2022 yılı mali göstergeleri oldukça parlak bir tablo ortaya koydu. Şirket, yıllık ihracatını önceki yıla göre yüzde 354’lük artışla 334,3 milyon dolara çıkardı. Aktifleri önceki yıla göre yüzde 177 artarak 5 milyar 673 milyon liraya, öz kaynakları yüzde 142 artışla 2 milyar 406,2 milyon liraya ulaşan Şirket’in faiz ve vergi öncesi net karı önceki yıla göre yüzde 158,4 artışla 1 milyar 280,2 milyon lira olarak gerçekleşti.
Faaliyetleri hakkında bilgi veren Girişim Elektrik Taahhüt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Elektrik Yüksek Mühendisi M. Behiç Harmanlı, 1999’da kurulan Şirket’in, enerjinin her alanına yönelik faaliyetler sürdürdüğünü ve yatırımlarına da ara vermeden devam ettiğini belirtti. Harmanlı, enerjinin üretim, iletim ve dağıtımı alanında geniş bir ürün yelpazesine yönelik ekipman-sistem üretimi ve anahtar teslim kurulumlar gerçekleştirdiklerini iletti.
Hedef; Global 500
Yeni yatırım planlarını hızla devreye almaya devam ettiklerini ve ülke için değer yaratma hedefini öncelediklerini de ifade eden Harmanlı şu bilgileri paylaştı:
“Girişim Elektrik A.Ş. olarak, güçlü ortaklık yapımız, sağlıklı bilançomuz, sektörümüzle alakalı hemen tüm ürünleri kendi bünyemizde üretme kapasitemiz, kuvvetli likiditemiz ve aralıksız sürdürdüğümüz yeni yatırımlarımız ile ülkemiz için değer yaratmaya devam ediyoruz. Alanında uzman insan kaynağımız, grubumuza bağlı Europower Enerji bünyesindeki Ar-Ge merkezimiz de kapsam ve kapasitesini her geçen gün artırarak ürün çeşitliliğimize de katkı sunmaya devam ediyor. Çabalarımızın başarılı sonuçları bizleri memnun ediyor. Ancak bu başarıları hiçbir zaman finansal neticelerden ibaret olarak düşünmüyoruz. Girişim Elektrik’in taahhüt ve mühendislik başarısı hepimizi gururlandırırken, bağlı şirketleri Europower Enerji ve Peak PV Solar’ın üretim gücü ve çeşitliliğini artırmaya, ülkemiz ile birlikte global ölçekteki geniş hizmet ağımızı daha da genişletmeye odaklanıyoruz. Fortune 500 Türkiye listesinde bu yıl 300’üncü sırada yer aldık. Önümüzdeki yıllarda daha üst sıralar ile Global 500 arasında da yerimizi almak hedefimiz. Mottomuzda belirttiğimiz gibi biz enerjimizi başarmaya veriyoruz. Bu başarıda katkıları büyük olan çalışma arkadaşlarımız, yatırımcılarımız, iş birliği içinde olduğumuz önemli şirketlerimize de teşekkürlerimizi sunarız.”
Geniş üretim yelpazesi
Faaliyetlerinden bahsederken dağıtım şirketleri ve endüstrinin ihtiyaç duyduğu her çeşit panoyu üretebildiklerine de işaret eden Harmanlı, şunları kaydetti:
“Trafo merkezleri ve hidroelektrik santralleri için gerekli olan kontrol, kumanda ve SCADA panolarını üretiyoruz. Bunda da Türkiye pazarının yüzde 90’ına sahibiz. Firmamız 70’e yakın ülkeye ihracat yapıyor. Orta gerilimde de en geniş ürün yelpazesinde üretim yapan tek firma konumundayız. Modüler hücre, hava ve gaz yalıtımlı orta gerilim anahtarlama cihazları konusunda en geniş akım sahasında üretim yapabiliyoruz. Dünyada en ağır standartlarda ürün talep eden Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde iş yapıyoruz.
Sadece Katar’da önümüzdeki 5 yıl içinde 60-70 milyon dolar seviyesinde iş bağlantılarımız söz konusu. Bu bölgeye ürün satışı diğer coğrafyaların kapılarını da aralamakta kolaylık sağlıyor. Yüksek gerilimde de ayırıcıları 550 kV kadar üretebiliyoruz. Bu gerilim seviyesinde Türkiye pazarının lideriyiz.”
Behiç Harmanlı, Türkiye ve yurtdışında gruba ait 72 şantiyenin faaliyet gösterdiğini belirterek, Girişim Elektrik’in, yenilenebilir enerjinin rüzgâr, güneş ve hidroelektrik santralleri başta olmak üzere trafo merkezleri, kompanzasyon ve enerji otomasyon sistemlerinde faaliyet gösterdiğini ve grubun bu marifetini dünyanın neresinde olursa olsun kullanacak yetenek, bilgi, finans ve yatırım iştahına sahip olduğunu ifade etti.
Yatırımlarda Avrupa ve Türkiye başta olmak üzere, ABD ve Kanada’yı mercek altına aldıklarını da dile getiren Harmanlı, “Dünyada enerji ihtiyacı giderek artıyor. ABD, Kanada ve Avrupa’da enerji ile ilgili yatırım yapmak önceliklerimiz arasında. Türkiye ve Avrupa’da ESCO projeleri ile ilgileniyoruz. ESCO; yap-devret-işlet modelini temsil ediyor.Dünyada oldukça popüler bir iş modeli. Türkiye, ESCO modeli ile yatırımların yapılması için çok uygun bir ülke. Bu modelde, sanayici olmasanız da elektrik üreten bir firma haline geliyorsunuz. 2 yıl içerisinde 150 MW, yaklaşık 120 milyon Euro’luk yatırım planlamaktayız’’ diye konuştu.