Turizm Proje Dergisi olarak, İç Anadolu Bölgesi için yaptığımız yeni otel projeleri araştırmamıza göre 2025 yılı ile 2026 ve sonrasında, bugün itibarıyla toplam 30 yeni otel daha bölge turizmindeki yerini alması bekleniyor. Ocak 2025 tarihinde son güncellemelerini yaparak hazırladığımız bilgilere göre, İç Anadolu Bölgesi’nde, 10’u 5 yıldız, 11’i 4 yıldız, 3’ü 3 yıldız, 6’sı ise butik otel kategorisinde olmak üzere 30 yeni otel, toplamda 7 bin 392 yatak kapasitesi ile hizmet vermeye başlayacak.
Türkiye’nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük bölgesi olan İç Anadolu Bölgesi, Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Kırıkkale, Aksaray, Karaman, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat ve Çankırı illerimizi kapsamaktadır. İç Anadolu Bölgesi denince ilk olarak hiç şüphesiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara ve ziyaret edilecek ilk yer olarak Büyük Önder Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir gelir. Ziyaret edilecek diğer yerler olarak, Cumhuriyet tarihini temsil eden Eski Meclis, Ankara Palas Oteli, İsmet İnönü’nün Pembe Köşk’ünü sayabiliriz. Bölgenin turizm merkezleri olarak, tabii ki doğal güzellikleri ve mistik atmosferi ile dünyaca ünlü Kapadokya peri bacaları en çok turist ağırlayan destinasyonlardan olarak yerini alır. Nevşehir’de bulunan Göreme Açık Hava Müzesi, doğayla tarihi buluşturan ve muhteşem bir manzaraya sahip Ihlara Vadisi, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Ankara Kalesi, Türkiye’nin Venedik’i olarak bilinen Eskişehir, Odunpazarı, Porsuk Çayı, özellikle flamingolar olmak üzere yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaparken, endemik bitkileriyle de dikkat çeken Tuz Gölü’nün bulunduğu Aksaray, Divriği Ulu Cami’nin bulunduğu Sivas, Unesco Dünya Kültür Mirası içinde yer alan Çatalhöyük’ü ve Mevlana Müzesi’ni bünyesinde barındıran, kültür mirası ile öne çıkan gastronomisi ile ünlü Konya önemli turizm merkezlerindendir. Kayseri ilimizde yer alan Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi ise kış turizminin vazgeçilmez adreslerinden biri haline gelmiştir. Yozgat ve Sivas illerimiz ise termal turizm faaliyetleri açısından zengin potansiyele sahiptir.
Bölgede, 2025 yılı ile 2026 ve sonrasında toplam 30 yeni otel projesi daha turizme kazandırılacak
Turizm sektörünün turist sayısı ve gelirler bakımından 2024 yılını beklentiler doğrusunda kapatmasına rağmen gerek döviz kurunun baskılanması gerekse maliyetlerdeki artış otellerin karlılıklarına olumsuz yönde yansıdı. Aynı zamanda otel yatırımlarının da önemli bir kısmı ya beklemeye alındı yada tamamen iptal edildi. Fakat bu yılın özellikle ikinci yarısından itibaren döviz kurunda ve fiyatlarda nispeten bir dengelenme olacak beklentisiyle yeni ve yenileme otel yatırımlarında bir hareketlilik yaşanması bekleniyor. Turizm Proje Dergisi olarak İç Anadolu Bölgesi için yaptığımız yeni otel projeleri araştırmamıza göre bölgede, an itibarıyla 2025 yılı ile 2026 ve sonrasında toplam 30 yeni otel projesi daha turizme kazandırılacak. Bu otellerin 18’si 2025’te, 12’si ise 2026 yılı ve sonrasında hizmete girecek. Söz konusu otellerin 10’u 5 yıldız, 11’i 4 yıldız, 3’ü 3 yıldız, 6’sı ise butik otel kategorisinde bulunuyor. Tüm bu tesislerin toplam yatak kapasitesi ise 7 bin 392 adeti buluyor.
Tesis sayılarına göre Ankara ilimiz 9 otel ile ilk sırada yer alıyor
Tesis sayılarına göre Ankara 9 otel ile ilk sırada yer alıyor. Konya ilimiz ise 7 otel ile listenin ikinci sırasında bulunuyor. Konya’yı sırasıyla Nevşehir 6, Kayseri 5, Eskişehir 2 ve Sivas 1 yeni otel projesi ile takip ediyor. Ankara’da yapımı devam eden otellerin biri 5 yıldız, beşi 4 yıldız, ikisi 3 yıldız ve biri butik otel kategorisinde bulunuyor. Konya’da dördü 5 yıldız, üçü 3 yıldız kategorisinde olmak üzere 7 yeni otel projesinin yatırımı devam ediyor. Nevşehir’de ise üçü 5 yıldız, biri 3 yıldız ve ikisi butik olmak üzere 6 yeni otel yatırımı bulunuyor. Kayseri’de biri 5 yıldız, biri 4 yıldız, üçü butik olmak üzere toplamda 5 otel projesi, Eskişehir’de biri 5 yıldız, biri 4 yıldız olmak üzere 2 otel ve Sivas’ta bir adet 4 yıldızlı otelin inşaat süreçleri devam ediyor.
Bölgede, yatak sayıları bakımından yapılan sıralamada, Konya 2 bin 66 yatak ile ilk sırada bulunuyor
Toplam da 7 bin 392 yeni yatak bölge turizmine kazandırılacak. Yatak sayıları bakımından yapılan sıralamada ise Konya 2 bin 66 yatak ile ilk sırada bulunuyor. Bu ilimizi 1.956 yatak ile Nevşehir izliyor. Bu şehirlerimizi ise sırasıyla; 1.686 yatak ile Ankara, 1.156 yatak ile Kayseri, 432 yatak ile Eskişehir ve 96 yatak ile Sivas ilimiz takip ediyor.
Kaynak: turizmprojedergisi