İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yurt Dışı Yatırım İlişkileri Geliştirme Toplantısı ve üye berat takdim töreni düzenledi. Törende konuşma yapam İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, yurt dışı pazarlarına odaklandıklarını söyledi.
Dialog Türkiye tarafından Sadabad Sarayı’nda düzenlenen Yurt Dışı Yatırım İlişkileri Geliştirme Toplantısı ve üye berat takdim töreninde yer alan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) ile sektörün öncüleri, çeşitli konuşmalar gerçekleştirdi.
Törenin açılışını yapan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, sektörde yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi için yurt dışında 4 ayaklı çalışma yürüttüklerini söyledi. Andıç, konunun detaylarını şu sözlerle aktardı:
Türkiye’de ürettiğimiz gayrimenkullerin yabancıya satışı, yabancı yatırımcıların Bursa’mızdaki projelere yatırımcı olmaları, yurt dışındaki projelere inşaat malzemelerimizi pazarlayabilmek ve taahhüt şirketlerimizin yurt dışında inşaat işi alabilmelerini sağlayabilmek. Dünya ikincisi olan inşaat sektörümüzün yurt dışında iş alabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. 2022 Mart ayında BTSO öncülüğünde, New York’ta görüşmeler gerçekleştirdik. Önümüzdeki aylarda ABD’ye tekrar giderek, çalışmalarımızı sonuçlandırmaya çalışacağız. Son bir yıldır üyelerimizi güvenli bir şekilde yurt dışına açma arayışımız çerçevesinde doğru bir adres olarak gördüğümüz Bursa’daki fahri konsoloslar ile iletişim halindeydik. Haziran ayının ilk haftasında İMSİAD olarak Özbekistan Fergana vilayetine 15 kişilik bir heyet ile resmi ziyaret gerçekleştirdik. Oldukça verimli geçen ziyaretimizde, başta Fergana valisi olmak üzere, inşaat sektörünü ilgilendiren tüm özel ve kamu kurumu temsilcileri ile görüşmeler yaptık. Geçtiğimiz hafta Özbekistan Fergana bölgesinden Bursa Valiliğimizin organizasyonu ile gelmiş olan Özbek heyeti Bursa’da ağırlayarak görüşmeler yaptık. İMSİAD, BTSO ve DİALOG Türkiye organizasyonu ile İran Kiş adasında Bursa’mızı tanıtmak ve sektörümüz ile ilgili 4 aşamalı ticari görüşmeler yapmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. 22-25 Temmuz arasında, bu temasları gerçekleştirmek istiyoruz”
Çalışmaların yakın bir zamanda başlayacağını belirten Andıç, “2022 yılı ilk çeyreğinde sadece 126 bin dairelik inşaat ruhsatı alınmıştır. Yıllık 800 bin konut ihtiyacımız olduğu hatırlandığında, arz tarafındaki sorunların henüz aşılmadığını ve hatta artarak devam ettiğini görmekteyiz. Müteahhitler yeni yatırımlara girişseler bile başladıkları projeyi satış noktasına getirecek sermaye güçlerini erittiler. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların sağlamasını, azalan müteahhit sayısında görmek mümkündür. Bunun da istihdam açısından olumsuz yansımaları olacaktır. Bu konuda önlemler almak gerekiyor. Öncelikle fiyat istikrarına kavuşulmalı, kurlardaki aşırı dalgalanmalar durmalı, enflasyon dizginlenerek düşürülmeli, alım gücü yükseltilmeli, arsa fiyatlarındaki artış durdurulmalı. İmarlı arsa stokunun arttırılması, yeni imarlı arsaların süratle açılması gerekiyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın şehir çeperlerindeki arazilere altyapı götürerek vatandaşlara satmak istemesini, iyi niyetli bir yaklaşım olarak görüyoruz. Yine bir alternatif olarak kamu arazilerinin geçici olmayan müteahhitlik sınıfı sahibi olan inşaat firmalarına da satılması sağlanarak, bu arazilerin toplu konut anlamında daha verimli kullanımı sağlanabilir. Böylelikle, konutta yüzde 50’ye ulaşmış olan arsa payları düşürülebilir. BTSO’da sektörel analiz toplantısında OSB’lerin yakınlarında OSB kuruluş ilkeleriyle konut alanları/uydu kentler organize edilmesini önermiştik. Organize konut bölgesi oluşturulabilmesi için BTSO önderliğinde akademik odalar ve İMSİAD olarak çalışmalarımıza başlayacağız.” şeklinde konuştu.