Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan Dış Ticaret Endeksi verilerine göre Mart ayında inşaat malzemeleri ihracatı rekor kırdı.
İnşaat malzemesi sektörünün önemli kuruluşlarından biri olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, Dış Ticaret Endeksi Mart ayı raporunu açıkladı. Rapora göre ihracat alanındaki başarısını sürdürmeye devam eden inşaat malzemeleri sanayisi, Rusya – Ukrayna Savaşı’nın getirdiği yeni koşullar ile 2013 yılından bu yana aylık 3,33 milyar dolara ulaşarak tarihin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise bu rakamın 33 milyar dolar seviyelerine geldiği görüldü.
Açıklanan verilere göre yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’ye yönelik ihracat taleplerinde bir değişiklik olmadı. Geçen yılın Mart ayında 5,7 ton olan ihracat, bu yıl 65,1 milyon tona çıktı. İnşaat malzemeleri sanayisinin ihracat birim fiyatı geçen yıl Mart ayında 0,41 dolar iken bu yıl 0,58 dolar seviyesine yükseldi. Yıllık ortalama bazında 0,51 dolar seviyesine gelen ihracat birim fiyatı, geçen yıla göre değerlendirildiğinde yüzde 41,5 oranında artış gösterdi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin açıkladığı ithalat verileri ise şu şekilde: Geçen yıla göre yüzde 15,7 oranında artış yaşanan inşaat malzemeleri ithalatı 943 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2018 yılının aynı ayı ile karşılaştırılan ithalat, bu yıl 316 bin 957 ton ile en yüksek seviyeyi gördü. İthalat birim fiyatının da kilogram bazında 2,98 dolar olduğu gözlendi.
Geçen yıla göre oldukça yükselen ihracat birim fiyatları alt ürün gruplarında da değerlendirmeye alındı. Demir ve çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yıla göre yüzde 28,4 artış gösterdi. Bunun yanı sıra, ağaç ve ahşap ürünlerinin ihracat birim fiyatı geçen yıla göre yüzde 35,7, prefabrik ürünlerin ihracat birim fiyatı yüzde 48,5 ve taş ve toprak ürünlerinin ihracat birim fiyatı geçen yıla göre yüzde 26,8 oranında arttı.
İhracat miktar oranı ise geçen yılın Mart ayına göre yükseliş gösterdi. Ancak, yaşanan olumsuz etkiler nedeniyle bazı ürünlerde gerileme yaşanması da kaçınılmaz oldu. 2022 yılı mart ayı ihracat endeksi verilerine göre demir ve çelik ürünlerinde yüzde 17,1, metal ürünlerde yüzde 25,1, yalıtım malzemelerinde yüzde 44,6 ve mineral, taş ve toprak ürünlerinin ihracat miktarında ise yüzde 10,8 oranında gerileme yaşandı.