“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerEkonomi Haberleriİnşaat Ruhsatı Sayısı Konut Arzını Solladı

İnşaat Ruhsatı Sayısı Konut Arzını Solladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Şubat ayı konut endeksi verileri ile konut satışlarının yıllık yüzde 96,4 arttığı görülmüştü. Son yıllarda yaşanan inşaat maliyet baskısı, müteahhitlerin konut yatırımlarını askıya almasına neden oldu.

Açıklanan son verilerde 2021 yılı inşaat ruhsat belgesi alımı 710 bin adetle son 4 yılın zirvesine oturdu. Ancak, inşaat maliyet fiyatlarının satış ve kira bedellerinin artması ile müteahhitler, yatırımlarını askıya alma kararı aldı. Fakat, yükselen maliyetler nedeniyle konut talebinin azalması inşaat ruhsat belgelerinin gereğinden fazla olmasını sağladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2021 yılı Yapı İzin İstatistikleri’ne göre ruhsatı verilen daire sayısı 27,8 artış gösterirken yapı kullanımına izin verilen daire sayısı yüzde 4,4 arttı. Yapı ruhsatı alınan daire sayısı ise 710 bin adet ile son 4 yılın en yüksek haline ulaştı. Bu veriler doğrultusunda inşaat süreçlerinin uzun sürmesi yaşanan arz açığının kapanmasının da oldukça uzun süreceği öngörülüyor. 

Türkiye’de yılda ortalama 800 bin yeni konut ihtiyacı olduğunun açıklanmasıyla birlikte 2021 yılında toparlanma sürecine giren inşaat sektörünün yaşanan maliyet baskısı nedeniyle tekrar düşüşe geçmesi ve zora girmesini sağladı. 

Türkiye’de inşaat maliyetlerinin kur dalgalanmaları sebebiyle artış göstermesi müteahhit ve alıcıyı sıkıntıya sokuyor. TÜİK verilerine göre 2022 yılı Şubat ayında açıklanan inşaat maliyet endeksi bir önceki aya göre yüzde 5,73 bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 90,27 artış kaydetti. İnşaat malzeme endeksi ise aylık bazda yüzde 7,56’ya yükselirken işçilik endeksi aylık bazda yüzde 0,23 arttı. Sektörün yaşadığı bu dalgalanmalar konutta üretimin azalmasına sebep oluyor. Bunun yanı sıra, yabancı alıcıların yüksek oranda konut talebinde bulunması ile fiyatların daha da yükselmesi kaçınılmaz oluyor. 

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments