“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaGenelİnşaat sektöründe işçi alarmı

İnşaat sektöründe işçi alarmı

İnşaat sektöründe son bir kaç yıldır işçi sorunu yaşanıyor. 6 Şubat depremleri sonrasında işçilerin bölgedeki yeniden yapılanma faaliyetlerinde görev alması, kentsel dönüşümün hızlanması ve işçilerin yurtdışına gitmesi açığı artırıyor.

İşçi ücretleri yükselse de ağır çalışma koşulları ve gelir düzensizliği nedeniyle gençler, inşaat sektöründe çalışmak istemiyor. Sektör, işlerinin aksamaması, üretimin durmaması için yurtdışından işçi getiriyor ya da göçmenlere iş veriyor. Sorun şimdilik bu şekilde bertaraf ediliyor. Ancak bu da kalıcı çözüm olarak görülmüyor.

USTALAR BİLE İSTEMİYOR

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), ‘İnşaat Sektörü ve İş Gücü Dinamikleri: Türkiye’24’ araştırmasını açıkladı. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) hazırladığı rapora göre, bedensel güç gerektirmesi, ağır çalışma koşulları, mesai saatlerinin uzunluğu, haftasonu çalışma, iş kazası riskinin yüksekliği, dönemsel olması ve sürdürülebilir iş imkanı sunmaması gibi sebeplerden dolayı inşaat sektöründe çalışılmak istenmiyor. Özellikle gençler bu sektöre yanaşmazken, mevcut ustalar bile çocuklarının inşaat sektöründe çalışmasına sıcak bakmıyor.

6 BAŞLIKTA ÇÖZÜM ÖNERİSİ

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, nitelikli işçi bulamama sorununun yalnızca kısa vadeli çözümlerle değil, uzun vadeli stratejilerle aşılabileceğini söyledi. Raporda, işçi sorununun çözülememesi halinde inşaat sektörünün durma noktasına gelebileceği ifade edildi. Çözüm önerileri ise şöyle:

* Çalışma koşullarının iyileştirilmesi
* Özel vasıf gerektiren mesleklerde eleman yetiştirilmesi
* Kanun ve yönetmeliklerin sıkı şekilde uygulanması
* İnşaat sektöründe kadın istihdamının artırılması
* Konut piyasasının etkinliğinin artırılması
* Toplumla iletişimde hamle.

KADINLAR UMUT OLUR MU?

Rapora göre, Türkiye’de inşaat sektöründe kadın istihdamının payı 2008’de yüzde 3 gibi çok düşük bir düzeydeyken, bu oran 2022’de yüzde 5 seviyesine geldi. Mimar, mühendis, iş güvenliği uzmanı gibi kadrolar dışında kadın çalışan sayısı yok denecek kadar az. Kadın çalışan oranının yüzde 14’e çıkması durumunda, sayılarının 258 bin olacağı hesaplanıyor. Buna göre, mevcut ile potansiyel kadın çalışan sayısı arasında 167 bin kişilik fark oluşuyor. Rapor, ustalık gerektiren işlerde de kadın çalışan sayısının artması gerektiğini vurguluyor.

ÜRETİM GÖÇMENLERE KAYIYOR

Rapora göre, işçi sorunu göçmen işçilerle hafifletiliyor. Genellikle Suriye, Afganistan ve Türki Cumhuriyetler’den gelen göçmenler işçi olarak çalıştırılıyor. Sektördeki işçilerin yaklaşık yüzde 20-30’unun göçmen olduğu tahmin ediliyor. Göçmen işçilerin de çalışmamaları durumunda üretimin ciddi biçimde sekteye uğrayacağı görüşü hakim.

2 MİLYON 147 BİN

İnşaat sektöründe istihdam.

YÜZDE 95.4

Sektörde çalışan erkek oranı.

YÜZDE 60.6

İlkokul ve ortaokul mezunu çalışan oranı.

50+

Çalışanların yüzde 37’sinin haftalık çalışma süresi.

Kaynak: Posta

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments