“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberler‘’İnşaat Sektörüne Yapılan Destekler Yeterli Değil’’

‘’İnşaat Sektörüne Yapılan Destekler Yeterli Değil’’

İnşaat sektörü adına yapılan konut kredi desteği uzmanlar tarafından ilgi görmedi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası İnşaat Faaliyetleri Komite Başkanı Hasan Tunç yaptığı açıklamalarla düşüncelerini dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat açıkladığı konut kredi destek paketleri inşaat sektörünü ayaklandırmak ve konut satışını arttırmak amacına uygun bulunmadı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası İnşaat Faaliyetleri Komite Başkanı Hasan Tunç, ‘’1 milyon liralık konut kredisi kullanımında 10 yıl yani 120 ay vadeli geri ödeme planı aylık taksitinin 14 bin 279 lira gibi bir rakam olması düşündürücü” dedi.

Hasan Tunç Antalya Eskpress Gazetesi’nden Dilan Eray’a verdiği röportajda şu açıklamaları yaptı: “Türkiye’de inşaat sektörü, ülkenin ekonomik gidişatından direkt etkilenen sektörlerin başında geliyor. Çünkü inşaat sektörü 200’den fazla alt sektörle birlikte yürümektedir. Bu nedenle inşaat sektörüne destek verilmesini olumlu karşılıyoruz. İnşaat sektöründe maliyetler sürekli artıyor ve buna bağlı olarak aynı oranda konut fiyatları yükseliyor. Birinci pakette ilk defa konut alacaklara yüzde 0,99 faiz oranıyla kredi desteği verilerek konut satışlarının arttırılması amaçlanıyor. İlk defa konut alacaklar için kredi faiz oranı kadar konutun fiyatı da önem arz ediyor. Ama fiyatlar zaten yüksekken dövizin sürekli artış halinde olması konut fiyatlarını alınamaz bir seviyeye getiriyor. İkinci paket olan döviz ve altın varlıklarını Türk lirasına dönüşümünü teşvik edecek paket ile de döviz ve altın varlıklarını bozanlara yüzde 0,89 faiz ile kredi desteği veriliyor. Bu paket oldukça önemli çünkü yatırımını konuta yapacak olan insanlar sürekli değişen kur sebebiyle temkinli davranıyorlardı. Bu da konut alımını düşürüyordu. Bu paket konut satışlarını arttırmakta önemli rol oynayacaktır.” 

Tunç, fiyat artışlarına karşı ‘’Konuta ihtiyaç olmasına rağmen inşaat maliyetlerinin artışları hem üretim yapan firmaları hem de tüketicileri finansman sorunu ile karşı karşıya bıraktı. TÜİK verilerine göre inşaat sektörü 2017 yılında yüzde 7,7’lik istihdam oranı ile ekonomimize en çok katkı sağlayan sektörlerin başında geliyor. Covid-19’dan sonra bu oran yüzde 5,5’a kadar düştü fakat son olarak 2021 yılında yüzde 6,3 olarak açıklandı. Bu anlamda da canlandırılması, canlı tutulması yönündeki her türlü desteğe olumlu bakıyoruz. Üç pakette elbette sektörün canlanmasına katkı sağlayacaktır. Fakat belirttiğim gibi maliyetlerin sürekli artması konut fiyatlarını alınamayacak seviyeye getirdi. Bu paketlerin yanında malzeme fiyatlarının artışının önüne geçilmesi için maliyetleri düşürücü politikalar izlenmesi gerekiyor. İnşaat sektöründeki firmalara verilecek uygun maliyetli kredi uygulaması, vergi indirimleri ile maliyetin düşürülmesine yönelik yapılan çalışmaların son derece faydalı olacağını düşünüyorum. İnşaat sektöründeki ana malzeme gruplarında demir, çimento, seramik vb. ihracatın azaltılarak iç piyasaya verilmesi, bu ürün gruplarında yapılacak KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesinin maliyetlere yansıması da olumlu katkı sağlayacaktır.” önerilerinde bulundu. 

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments