Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türk müteahhitlik sektörünün, Azerbaycan’ın kurtarılan alanlarında ve Karabağ’ın yeniden imarı için devam ettirdikleri iş birlikleri ve çalışmalara ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu.
Mehmet Muş, buralarda devam eden iş birliklerini ve çalışmaları daha da artırmak ve bu dönemde etkin şekilde bulunmayı istediklerini belirtti. Ticaret Bakanı Muş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen ve çevrimiçi olarak yapılan Türkiye-Azerbaycan Yatırım Forumu’nda açıklamalarda bulundu. Konuşmasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara ulaştırılmasının planlandığını vurgulayan Muş, karar alıcılar olarak belirlenen bu hedefe yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Azerbaycan’a yapılan ihracatın koronavirüs salgınına rağmen 2020 yılında 2019’a göre yüzde 5 artarak 4,6 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Muş, “Bu yılın ilk 4 ayında da ikili ticaretimizin artış göstermesi memnuniyet vericidir. Bu ivmenin 2021 yılının tamamına yayılmasını bekliyoruz” dedi.
İki ülke arasındaki müteahhitlik alanında yapılan iş birliğiyle ilgili de konuşan Muş, dünyanın birçok ülkesinde uzun senelerdir projeler üstlenen Türk müteahhitlik sektöründe Azerbaycan’ın her zaman önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaptı. Muş, bugüne kadar 15 milyar doları aşkın ve 450’ye yakın projenin üstlenildiği Azerbaycan’da firmaların aynı zamanda yatırımcı şeklinde de yerleşikliklerine devam ettiğini ifade ederek, “Bu kapsamda firmalarımız ve sektörümüz, Azerbaycan’ın kurtarılan bölgelerindeki ve Karabağ’ın yeniden imarında halihazırda sürdürdükleri iş birliği ve çalışmaları daha da artırmak ve bu süreçte etkin bir şekilde yer almak istemektedir. Azerbaycan Hükümeti’nin Türk firmalarına karşı bugüne kadar gösterdikleri teveccühün, özellikle Karabağ’ın yeniden imarı kapsamında devam edeceğine olan inancımız tamdır” diye konuştu.
Küresel değer zincirlerinde meydana gelecek olan dönüşümden en iyi şekilde faydalanacak kesimlerden bir tanesinin Azerbaycan’ın da yer aldığı Kafkasya ve Orta Asya ülkeleri olduğunu belirten Ticaret Bakanı, Azerbaycan’daki Türk yatırımlarının 12 milyar dolara, Azerbaycan’ın Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının ise 19,5 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Muş, “Başta finans, madencilik, gıda ve içecek ürünleri sektörleri olmak üzere firmalarımız Azerbaycan’daki yatırımlarıyla 5 bin kişiyi aşan bir yerel istihdam yaratmaktadır” açıklamasında bulundu.
Türkiye-Azerbaycan Yatırım Forumu’nun açılışında konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak da Türkiye ve Azerbaycan arasında iş birliğinde bulunulabilecek birçok alanın yer aldığına vurgu yaparak, savaştan güçlü çıkan Azerbaycan’la 3’üncü ülkelerde de ortak projeler hayata geçirilmesine ilişkin görüştüklerini kaydetti. Olpak, “Alan çok. COVID-19 ile ilgili olduğu için sağlık ve sağlık turizmi başta olmak üzere tarım, savunma, altyapı, madencilik ve ilaç sektörlerini özellikle vurgulamak istiyorum. Azerbaycan’ın büyük projeleri var. O çerçevede Türkiye’nin de çok önemli bir deneyimi var” şeklinde konuştu. İki ülke arasında uygulanan kimlikle seyahat uygulamasının önemini vurgulayan Olpak, “Önümüzü açacak hususlardan bir tanesi de milli paralarla ticaretin kapsamının genişletilmesidir” dedi.
DEİK Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat da küresel ekonomide olumsuz etkilerini gösteren koronavirüs salgınına rağmen iki ülke arasındaki ekonomik etkileşimin hızlı bir şekilde güçlenmesinden memnun olduklarını belirtti. Akat, “Her geçen gün önemi artan Bakü Limanı, İpek Yolu’nun parlayan yıldızı olacak. Son bir yılda tercihli ticaret anlaşması, vizesiz ve pasaportsuz seyahat ile iş insanlarının önü açıldı. Hazar’ı, Akdeniz’i daha da yakınlaştıracak olan Zengezur koridorunun açılmasını heyecanla bekliyoruz. Karabağ’ı bir milli görev bilinciyle yeniden inşa edip küresel değer zincirine entegre edeceğiz” açıklamasında bulundu.