“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerEkonomi HaberleriKonkordatoya İnceleme Geliyor

Konkordatoya İnceleme Geliyor

Yerleşim sözleşmesini kötüye kullananlar hakkında işlem yapıldı. Gerçekler, borçlu şirketin arabuluculuğu ilan etmeden önce şirketi tasfiye etmek için sahte fatura düzenlediğini kanıtladı.

Kiralık konut haline gelen Concord patlamasıyla ilgili soruşturma başladı. Yerleşimlere karşı açılan dava ve davaların sayısının artmasıyla alacaklı firmaların çok sayıda sahte fatura çıkardığı söyleniyor. Borçlunun şirketinin, şirketin içini temizlemek için sahte faturalar düzenlediği ve faturaların, şirketin kasasından ödenmiş gibi görünmesine neden olduğu belirtildi.

Sabah’a konuşan alacaklı şirketlerin avukatları, ortaya çıkan fatura yolsuzluklarının konkordato furyasında yeni bir sayfa açacağını belirtiyor. Bursa’da faaliyet gösteren bir tekstil şirketinin konkordato kararının bu gerekçe ile iptal edildiğini ve hakkında soruşturma başlatıldığını belirten avukatlar, “Mahkemelerde ne yazık ki detaylı inceleme olmuyor” açıklamasını yaptı.

Avukatlar, oybirliğiyle yalan beyan eden şirketlerin hukuken ve mali açıdan titizlikle gözetilmesi gerektiğine işaret etti. Avukatlar, alacaklılara şu tavsiyelerde bulundu: “Mahkeme detaylı inceleme yapamıyor. Bazen ağır iş yükü nedeniyle suistimaller oluyor.

Bu nedenle konkordato ilan eden bir firmanın özellikle bu ilanı yapmadan üç ay önceki faturalarının ve şirketten çıkan paraların nereye gittiğinin incelenmesi gerekiyor. Çünkü çoğu şirket mahkemeye başvurmadan önce sahte faturalar ile şirketin içini tamamen boşaltıyor. Şirketten çıkarılan bu para bazen yurtdışına bazen de sıfırdan kurulan yeni firmalara aktarılıyor. Bizim tavsiyemiz özel bir danışmanlık firması ile anlaşıp bu trafiğin incelenmesi ve mahkemeye bu delillerin sunulması. Bu sağlanırsa konkordato iptal edilir.”

 Bir Konkordato 20 Şirket Batırıyor

Mahkemelerden iki günde alınan konkordatoyla 12 ila 18 ay boyunca borç ve hacizlere karşı koruma sağlanıyor. Bazı uyanık firmalar, bu sürede işçisinden, borçlu olduğu firmaya kadar hiçbir yere ödeme yapmayıp, ellerindeki nakitleri dövize ya da yüksek faize yatırıyor. Bu durum piyasayı kilitlerken sisteme de zarar veriyor.

Uzmanlar, ölçeğine göre değişmekle birlikte bir konkordato ilanının en az 20 firmayı iflasa sürüklediğini belirtiyor. Hukukçulara göre, çoğu mahkeme firmaların finansal bilgilerini yeterince incelemeden karar veriyor. Yasaya göre, mahkemenin atadığı konkordato komiserinin, tüm alacaklılar ile masaya oturması gerektiğine vurgu yapan hukukçular, “Alacak miktarının üçte ikisini temsil eden kişi ve kurumlar sunulan teklifi kabul ederse mahkeme konkordato kararı alır. Ancak buna dikkat edilmiyor” dedi.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments