TÜİK 2019 Haziran konut satışlarına göre,Türkiye genelinde konut satışları 2019 haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 oranında azalarak 61 bin 355 oldu.Konut sektörünün önde gelen şirketlerinin patronları konut satışlarını değerlendirdi.
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,6 oranında azalış göstererek 7 bin 319 oldu.Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,5 artarak 2 bin 689 oldu.
Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
“Yılın diğer yarısında da ekonomide doping etkisi yaratmaya devam edeceğiz”
“Gayrimenkul ve inşaat sektöründe son dönemde geliştirilen markalı konut projeleri yabancı yatırımcıların yüksek katma değer ve prestij beklentilerini aynı anda karşılıyor. Yabancı yatırımcılara ülkemize yatırım yapmalarını kolaylaştıran yeni düzenlemelerin etkisiyle de satışlar, yabancı yatırımcıdan en büyük payı almayı sürdürüyor. TÜİK’in açıkladığı haziran verilerindeki yabancı yatırımcı artışı, bunun bir kanıtı niteliğinde. Veriler, haziran ayında yabancıya konut satışlarının, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30.5 artarak, 2 bin 689 rakamına ulaştığını gösteriyor. Yapılan yeni düzenlemeler ile TC vatandaşı olan yabancılar, yaz dönemini ülkemizde satın aldıkları konutlarda geçiriyorlar. Geçirdikleri zaman içerisinde de yaptıkları harcamalarla piyasalarda hareketlilik yaratıyorlar. Bir kısım yabancılar da yılın sadece bir döneminde değil tümünde Türkiye’de ikamet etmeyi seçiyor. İş odaklı yatırımlarını da ülkemizde planlayarak ticari hayatımıza hareket katıyorlar. Dolayısıyla gayrimenkul ve inşaat sektörünün temsilcileri olarak bizler, yabancı yatırımcıya konut satarak sadece satışlara yukarı yönlü bir hareket kazandırmıyor, aynı zamanda ekonomimizde doping etkisi oluşturuyoruz. Yılın diğer yarısında da bu işlevimizi artırarak sürdüreceğimize inanıyoruz.
Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:
“Yabancı yatırımcı oranındaki artışta, markalı konut üreticilerinin etkisi büyük”
TÜİK’in açıkladığı haziran ayı konut satış rakamlarına göre yabancı yatırımcı oranındaki artış, yüzde 30.5’e ulaştı. Türkiye’de yatırım ortamında yaşanan olumlu gelişmeler, sektöre yönelik yatırımları da tetikliyor. Gayrimenkul ve inşaat sektörüne yönelik yabancı yatırımcı talepleri, bu olumlu gidişatla paralel olarak ilerliyor. Özellikle yakın coğrafyamızda yer alan Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden gelen taleplerde ciddi bir artış söz konusu. Bu ülkelerin yatırımcıları, kazançlı yatırım faktörünü çok önemseyerek, üst düzey konfor arayışına da cevap veren bir proje arayışı içinde giriyor. Dolayısıyla oturuma hazır ya da bitmek üzere olan projeleri tercih ediyor. Tüm bu unsurlar birleştiğinde, yabancı yatırımcı oranındaki artışta, markalı konut üreticilerinin prestij ve kazanç unsuruyla öne çıkan projelerinin etkisinin çok büyük olduğunu söyleyebiliriz. Sektörümüz dolaylı olarak alt sektörlerini beslerken Türkiye ekonomisi için kritik önemde yer alan sektörleri de besleyen bir yapı kazandı. Sektörümüze yatırım yapan yabancı yatırımcılar, ülkemizde vatandaşlık hakkı edinerek yatırımlarını da ülkemize kaydırıyor. Sadece sektörün satış rakamlarını artırmıyor, yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında da olumlu bir etki yaratıyor.
İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:
“Yabancı ve gurbetçiler, yaz tatilini yatırıma dönüştürüyor”
İçerisinde bulunduğumuz yaz ayları dolayısıyla tatilini Türkiye’de geçirmeye gelen yabancı ve gurbetçilerin etkisiyle gayrimenkul ve inşaat sektöründe yabancı oranı artış yönlü ilerliyor. TÜİK’in açıkladığı haziran satış rakamlarına göre, yabancılara yapılan konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yaşanan yüzde 30.5’lik artışta, yapımı tamamlanan markalı konut projelerinin etkisi hayli yüksek. Yabancı yatırımcı, ülkemizde yaz tatilini yatırıma, yatırımını da oturuma dönüştürmeyi amaçlıyor. Yeni yatırım fırsatları arayıp, yeni iş olanakları yaratarak yaşamını ülkemizde devam ettiriyor. Sektörde deneyimiyle kendini ispatlamış, referans projeleriyle yatırımcı gözünde güven oluşturmuş markalı konut üreticilerini tercih ediyor. Çünkü sektörümüze yatırım yapmayı, geleceğe yatırım yapmak olarak görüyor. Satın aldığı konutun yatırımcısında, tecrübe arıyor. Finansal açıdan güçlü, kredi batağına saplanmamış, hareketli bir satış grafiğine sahip olan yatırımcıları buluyor ve aradığı konutu satın alıyor. Gurbette yıllarca çalışıp elde ettiği birikimini yatırıma dönüştürmek isteyen gurbetçilerimiz de bu dönemi fırsat olarak görüyor. İçerisinde bulunduğumuz yaz döneminde yıllık izin için ülkemize gelen gurbetçiler, satış ofislerimizi hareketlendiriyor. Bu sürecin devam edeceğini söyleyebiliriz.
Ahmad Ghassan Altınawı / Masar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
“Yabancı yatırımcıdaki artış, 10 aylık artış zincirinin bir halkası”
Ekonominin kilit sektörleri arasında yer alan gayrimenkul ve inşaat sektörü, bu konumunu yabancı yatırımcı oranındaki artışla giderek daha da yükseltiyor. TÜİK’in açıkladığı haziran satış rakamlarına göre geçtiğimiz yılın haziran ayına oranla yaşanan yüzde 30.5’lik artış, son 10 aylık artış zincirinin bir halkasını temsil ediyor. Artış zincirine son 6 ayda da yeni halkalar eklenmesiyle, yılsonunda Türkiye tarihinde görülmemiş oranları yakalayabiliriz. Yabancı yatırımcı oranındaki artış yönlü hareketlilikte yeni düzenlemelerin etkisi tartışılmaz. Bununla birlikte markalı konut üreticilerinin imzasını taşıyan, yatırımcıları kazançlı yatırım ve yüksek yaşam standartlarıyla buluşturan projeler de Türkiye’nin dünyadaki vitrinini oluşturuyor. Sektör hem yabancı yatırımcı hem de uluslar arası proje geliştiriciler tarafından cazibe yaratıyor. Türkiye’ye duyulan güven ve sektörün gelişim alanlarının sunduğu yeni fırsatlar, piyasaya yabancı aktörleri de kazandırıyor. Türkiye’nin olağanüstü coğrafyası ve kültürel çeşitliliği, sektöre yatırım ve oturum açısından cazibe yaratıyor. Sadece büyük şehirler değil gelişmekte olan bölgeler de yabancı yatırımcının markajında. Biz bunu Düzce’de hayata geçirdiğimiz Masar Tower projemizde çok net görüyoruz. Satış ofisimizde yabancı yatırımcı hareketliliği oldukça dinamik bir şekilde ilerliyor.