Türk inşaat sektörü, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da oldukça aktif rol almaya devam ediyor. Ankara’nın dış politikası, yurt dışı müteahhitlik işlerini yapan firmaları yakından ilgilendiriyor. Bu durumun bir örneği de Azerbaycan olarak görülüyor. Dağlık Karabağ savaşının bitmesinden sonra Türk müteahhitlerin gözü buraya çevrildi.
Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yayınlanan Ocak ayı bülteninde “Dağlık Karabağ’da ortaya çıkacak ihtiyaçlar ile yeniden imar çalışmalarında Türk müteahhitlerinin aktif rol üstlenmeleri ve Azerbaycan ekonomisine en iyi şekilde katkıda bulunmaları önümüzdeki yılın öncelikleri arasında yer almaktadır” ifadeleri yer aldı.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türk müteahhitler Azerbaycan’da 2019’da 556 milyon dolar, 2020’de 343 milyon dolarlık ihale kazandı. Azerbaycan, 2020’de Türk müteahhitlerin parasal olarak en çok ihale aldıkları 11. ülke oldu. Üstlenilen proje sayısı ise 19.
TMB Başkanı Mithat Yenigün, 2021’de bu rakamın yükselmesini ve Karabağ’daki yeniden inşa projelerinden önemli pay almayı beklediklerini söyledi.
1972-2020 döneminde Türk müteahhitler yurt dışında 418,6 milyar dolarlık proje üstlenirken, Azerbaycan’ın bu projeler içindeki payı yüzde 3,5 ve miktar olarak 14,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
MÜTEAHHİTLER SUUDİ ARABİSTAN İÇİN BEKLEMEDE
TMB bülteninde dikkat çeken diğer bir talep ise Körfez ile ilgili oldu. 2021 yılı için en fazla iş potansiyeli taşıyan ilk üç pazar yaklaşık 40 milyar Dolarlık proje portföyleriyle Suudi Arabistan, Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olarak açıklandığı bültende Suudi Arabistan ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Toplam proje tutarı açısından Suudi Arabistan, Orta Doğu ülkeleri içinde (Irak’ın ardından) ikinci, tüm pazarlar arasında da altıncı ülke konumunda olması nedeniyle önem taşımaktadır. Türkiye aleyhine oluşturulan algının bertaraf edilmesi, özellikle Suudi Arabistan pazarında yaşanan sıkıntıların giderilmesi her zamankinden önemli hale gelmektedir.”
2019’da 19,7 milyar dolar olan yurt dışı müteahhitlik sektörü hizmetleri, 2020’de 14,4 milyar dolara gerilerken, düşüşte Kovid-19 salgınının yanı sıra Suudi Arabistan ve BAE’nin Türk müteahhitlere karşı uyguladığı boykot da etkili olmuştu.