“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerOSB’lere Yönelik Bedelsiz Arazi Tahsisi

OSB’lere Yönelik Bedelsiz Arazi Tahsisi

200 bin kişiye iş kapısı açacak olan organize sanayi bölgelerine yönelik bedelsiz arazi tahsisi düzenlemesiyle ilgili tüm detaylar belli oldu. Bedelsiz arazi tahsisi düzenlemesi 512 ilçeyi kapsıyor.

Türkiye’de sayıları 311’e ulaşan organize sanayi bölgelerin gerek sayılarının artması gerekse istihdama katkı sağlamaları amacıyla son yıllarda önemli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler arasında en önemlilerinden biri olan OSB’lerde tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsisi uygulamaları, ilk olarak 2004-2010 yılları arasında başladı. Ardından 2011-2017’de devam eden uygulamayla, sanayi bölgelerindeki yaklaşık 5 bin parsel yatırımcılara tahsis edildi.

Organize sanayi bölgelerindeki arazilerin bedelsiz olarak yatırımcılara verilmesinin önünü açan düzenlemeyle ilgili detaylar da belli oldu.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile geçtiğimiz Mayıs ayında yürürlüğe giren Organize Sanayi Bölgesi arazilerinin istihdam şartıyla, tahsisine ilişkin yönetmelikte bulunan bedelsiz kısmına 205 adet ilçe daha eklendi.

 512 İlçede Bedelsiz Arazi Müjdesi

Geçtiğimiz Mayıs ayında yayımlanan kararnamede bedelsiz arazilerin verildiği 5 ve 6. derece kademe gelişmiş ilçelere, 4. kademe gelişmiş ilçeler de eklendi. Yapılan son düzenleme ile bedelsiz arazinin verileceği ilçe sayısı da 512’ye çıkmış oldu. Türkiye genelinde toplam 311 adet organize sanayi bölgesi bulunuyor. Son düzenleme ile bedelsiz olarak arazi verilmesinin kararlaştırıldığı 205 ilçenin bulunduğu diğer illerde ise toplam 178 OSB bulunuyor. İllere bakıldığında ise en fazla OSB Bursa,  İzmir  ve Ankara’da bulunuyor. 3 ilde yer alan toplam OSB sayısı ise 30’u aşıyor.

Yapılan yeni düzenlemede 1. kademede bulunan 56 ilçe için indirim uygulanmazken, 2. kademedeki 173 ilçeye yüzde 60, 3. kademedeki 229 ilçeye de yüzde 80 oranında indirim yapılıyor.

200 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı “Organize sanayi bölgelerinde (OSB) bedelsiz arsa tahsisi” uygulamasıyla, yaklaşık 200 bin kişiye ilave istihdam sağlanacak. Yatırımcılar düzenlemeden yararlanabilmek için 5 bin metrekareye kadar olan parseller için en az 10 kişilik, 5 bin metrekareden büyük 10 bin metrekareye kadar olan parseller için en az 20 kişilik, 10 bin metrekareden büyük 20 bin metrekareye kadar olan parseller için en az 30 kişilik ve 20 bin metrekareden büyük parseller için en az 50 kişilik istihdam taahhüt etmesi gerekli.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments