Rize Valisi Kemal Çeber, İsmail Kahraman Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda kırsal yapılaşmayla ilgili belirlenen 7 tip projenin tanıtımını gerçekleştirdi.
Vali Çeber, yapılan tanıtımda kentsel dönüşümün önemi kadar kırsal dönüşümün de önemli olduğunu belirtti.
Kırsal dönüşümün mimari yapı ile olabileceğine vurgu yapan Çeber, sanat tarihçileri, mimar ve mühendislerle bir yıllık çalışmanın sonucu projenin belirlendiğini dile getirdi. Afet Risk Azaltma Planı’nın çıkarıldığını anımsatan Çeberi, kamu kurumlarının çalışmalarının da buna göre belirlendiğini dile getirdi.
Coğrafi sebeplerden dolayı afetlerde en çok mağduriyet yaşayan Rize olduğunu söyleyen Çeber, şunları söyledi:
“Hem afetlere karşı vatandaşlarımızı en üst seviyede koruyabilmek hem de hepimizin imrendiği, coğrafyası ve doğası kadar güzel olan Karadeniz mimarisini, Rize mimarisini yaşatabilmek için projeyi başlattık. Kırsal tip yapılaşma projeleri için çalışıldı. Yedi tip projenin bütün detayları hazırlanmış. Bu proje ile coğrafyamızdaki kırsal alandaki izinli yapı sayısını artırmak istiyoruz. Afetlere karşı en sağlıklı biçimde insanlarımızı yaşatmak ve derelerin içinden ev toplamamak istiyoruz. Vatandaşlarımız açısından proje maliyetlerini en aza indirmek, izin alma sürelerini en kısa hale getirmek istiyoruz.”
Projelerin Özel İdare tarafından yapıldığı için izin sürecinin yaşanmadığını aktaran Çeber, “Kısa sürede inşaata başlanabiliyor. Yöresel mimariyi yaşatıyoruz. Yöresel cephe tasarımlarını uyguluyoruz ve süreç dinamik bir süreç. Gelen eleştiri ve desteklerle yeni proje ekleyebileceğiz. Tamamen yöre mimarisine uygun tasarlandı” dedi.
Projeyi uygulayan ilk 100 kişi için etüt maliyetinin karşılanacağı belirten Çeber, “Her ilçede ve köyde belli sayıyı aşmayan, projeyi alanlara eşit yayılacak şekilde zemin etüt maliyetini karşılayacağız. Bu projeyi uygulamak isteyen vatandaş çok sağlıklı bir yapı kazanacak, kısa bir bürokrasi yaşayacak, baştan 50-70 bin lira arasında maliyetsiz inşaatına girişmiş olacak” dedi.