“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerFirma HaberleriTedarik Zinciri 4.0 Üretimde 2022'yi Bekliyor

Tedarik Zinciri 4.0 Üretimde 2022’yi Bekliyor

Eaton Elektrik Türkiye Makine İmalatı Kanalı Satış Müdürü Selahattin Erdem, endüstri 4.0 terimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Endüstri 4.0 terimi sektörde uzun süredir dolaşıyor ve bu terimle kastettiğimiz şey, teorisi uygulamaya kondukça ve üretimin geleceği daha az varsayımsal ve daha ‘sağlam’ hale geldikçe hem gelişti hem de keskinleşti.


Üretim için sırada ne var diye sorulduğunda, önümüzdeki on iki ayın basitçe daha fazlasını getireceğini söylemenin kolay bir cevabı var: daha fazla anlayış, daha fazla beceri ve daha fazla uygulama, hepsi bir yön değişikliği getirmek yerine bugün sahip olduklarımızın üzerine inşa ediliyor.


Aslında, Endüstri 4.0 geleceğinin bileşenleri büyük oranda zaten mevcut. Dijital eşleştirme metodolojilerine, metalaştırılmış bir teklif olarak robotlara ve daha çevik yollarla izlenebilen, yönetilebilen ve yeniden yapılabilen dijitalleştirilmiş üretim hatlarına bakıldığında, Endüstri 4.0’ın tüm bileşenlerine sahip olduğumuz ve tüm bunları kullanarak sadece üretimin geleceğinin yaşayabileceği bir binayı inşa etmemize ihtiyacımız olduğu söylenebilir.


Kapsam: Tedarik Zinciri 4.0
Bununla birlikte, imalat içeriği önemli ölçüde değişti ve tedarik zincirleri, taşıdıkları mal ve hizmet endüstrileriyle birlikte gelişiyor. Eğer bu Endüstri 4.0 çağıysa, tedarik zincirlerini de benzer şekilde düşünmek mantıklı. Tedarik zinciri 4.0 şu anda çalışma halinde.


Diğer taraftan, pandeminin neden olduğu aksaklıklar, tedarik zincirinin gerçekliğine her zamankinden daha parlak bir ışık tuttu. Onlarca yıllık offshoring, önemli maliyet avantajları sağlayabilen, ancak aynı zamanda baskı altına alındığında kırılgan hale gelebilen karmaşık bir küresel değerler ağı ile sonuçlandı. Örneğin, Ever Given konteyner gemisi bu yıl Mart ayında Süveyş Kanalı’nda karaya oturduğunda meydana gelen zincirleme etkiyi, aynı zamanda Brexit’in karmaşıklığını, uluslararası ilişkileri ve yarı iletkenler gibi temel malzemelerin kıtlığını düşünün.


Artık bu tür sistemlerin maliyet-fayda analizini yeniden dengelemek ve üreticilerin iş yapılarını esnekliğe öncelik verecek şekilde yeniden düşünmeleri için açık bir itici güç mevcut. Örneğin makine üreticileri, uzun tedarik zincirleri nedeniyle daha önce olmayan özelleştirme fırsatları, daha kısa ve daha güvenli teslim süreleri ve portföy hacmi anlamına gelen esnekliğin değerini satmaya çalışacaklar.


Bu yeniden yapılanma, yukarıda bahsedilen Endüstri 4.0 yapısı ve OT/IT yakınlaşmasının çevikliği ve maliyet avantajları ile ayrılmaz ikilidir.


Çevresel Kapsam
Öte yandan, iklim krizine yanıt verme talebi artık toplumun her düzeyinde, üretimin bu konuya acilen yanıt vermesi gerektiği şeklinde hissedilmektedir. Yenilenebilir enerji üretimi fırsatı çok açıktır, ancak çoğu için bu aynı zamanda, üretim hatlarını şebekenin AC girişinden ziyade DC beslemesini karşılamak üzere üretim hatlarını dönüştüren büyük dönüştürücü işleri de gerektirecek ve bu da üretimin nerede ve nasıl yapılacağına ilişkin aritmetiği temelden etkileyecek. Bu müdahalede kısa vadeli zorluklar olsa da, uzun vadeli faydalar açıkça onlardan daha ağır basıyor. Daha genel olarak, tedarik zincirlerinin kısaltılmasında çevresel bir avantaj da var, böylece nakliye emisyonları azalır – ve uluslararası kargaşa karşısında daha fazla çeviklik ve dolayısıyla verimlilik ile teslimat yapmak için kaynakların tahsisi optimize edilebilir.


O halde, üretimin yeni istikameti, gelecekte kullanacağı teknolojilerle değil, bilgi, zihniyet ve becerilerle ilgilidir. Örneğin, dijital eşleştirmenin değeri, değişen tedarik zincirine ve piyasa gerçeklerine uyum sağlarken avantaj gösterdiği için daha geniş çapta anlaşılacak ve uygulanacak. Ağa bağlı operasyonel teknoloji de benzer şekilde pandemi gibi aksamalara karşı dayanıklılığın yanı sıra.emisyon azaltımı için sağlayabileceği faydalar üzerinden satılacak.


Sonuç: Ortak Bir Sonuca Sahip Eş Baskılar
Tüm bunlar, üretimin değişen kapsamının insiyatiflere ve sistemlere formule edilmesi gerektiği anlamına geliyor: çevresel etki için sertifikasyon programları, üretim işgücüne çeşitli yeni yetenekleri çekmek için daha güçlü itici unsurlar, endüstriler arası açık standartlar ve yatırımlar gibi sonuçlar. Endüstri 4.0 ve Tedarik Zinciri’nin vaatlerini günlük bir gerçeklik haline getiren şey, dijital üretim olacak.


Üretim kapsamı hızla değişirken, sektör oyuncularının bu taleplere yanıt vermesini sağlayan parçalar zaten elinizin altında. Üreticiler, politikalar ve düzenleyici konular gibi daha resmi taleplerin bir adım önünde durmanın yanı sıra, hem mevcut tedarik zinciri kapsamı, hem de yeni beceriler ve gelecek yıllarda sürdürülebilirliğe daha fazla odaklanma gerektirecek çevresel kapsamı ele almak amacıyla, içeriden daha büyük bir değişim sağlamaya, standartları ve becerileri geliştirmeye çalışmalıdır.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments