“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerTicaret Bakanı Muş, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde Konuştu

Ticaret Bakanı Muş, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde Konuştu

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Trabzon’da düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’ne katılarak projeler hakkında bilgi verdi. 

Rekabet Kanunu’nda yapılacak değişiklikte belli bir noktaya geldiklerini söyleyen Ticaret Bakanı Muş, yeni düzenlemenin içeriği hakkında şunları söyledi: 

“Biz elektronik ticaret alanını düzenledik, bu perakende alanı, daha çok pazar yeriyle alakalı olan fakat dijital ekonomi, dijitalleşme sadece pazar yerleri veya e-ticaret dediğimiz ‘al-sat’tan oluşan bir alan değil. Bunun içerisinde başka platformlar da var. Dijital başka hizmet veren yapılar da var, dolayısıyla bunlarla alakalı rekabet hukukunda yeni tanımlamalar, yeni düzenlemeler yapılması gerekiyor. Burada AB’nin yaptığı düzenlemeler var. Avrupa, rekabet hukukunda bazı değişikliklere gitti. Amerika’nın yapmaya çalıştığı bazı değişiklikler var, ne ölçüde başarılı olurlar bilemiyorum. Dolayısıyla biz bu dijital ekonomiye yönelik rekabet hukukunu aslında değiştirip güncelliyoruz, yeni tanımlamalar ekliyoruz. Sadece elektronik ticaretten oluşmuyor, pazar yerlerinden oluşmuyor. E-ticaret, dijital ekonomi, bunun dışında çok daha büyük bir alan var, o alanın da düzenlenmesi gerekiyor. Artık dikkat edin reklam bile konvansiyonel medyadan daha çok sosyal medyaya, başka mecralara kaydı. Şimdi bu alanla alakalı rekabet hukuku nasıl düzenlenecek, bu alanla alakalı nasıl çalışmalar yapılacak, tanımlamalar ne olacak, yaptırımlar ne olacak, uygulamalar ne olacak? Bunlar bizim rekabet hukuku doğal olarak geleneksele göre planlandığı için, yazıldığı için bu yeni alanı tanımlamanız, hukukunuza eklemeniz gerekiyor. Dolayısıyla onu ekleyeceğiz. İsimlerden ziyade diğer dijital platformlarda faaliyet gösteren pek çok şirket var. Bizim kendi şirketlerimiz de var. Dolayısıyla o hukukun tanımlanması gerekiyor, yeni tanımlamalar konulması gerekiyor. Bizim gördüğümüz dijital yapılarla alakalı bütün dünya çok önemli düzenlemeler yapıyor. Dolayısıyla biz hemen hemen bitirdik, bizim beklentimiz, bütçeden önce parlamentodan çıkar diye tahmin ediyorum.”

Mevcut sınır kapılarının kapasitesini aştığını belirten Muş, “Bir taraftan Gürcistan’da yine üzerinde çalıştığımız, arkadaşların verdiği bilgiye göre yüzde 70’e oranda tamamladığımız yeni bir kapımız daha var dolayısıyla onu devreye alacağız. Bir tarafta deniz yolunu kullanmak önemli burada. Ro-Ro’ları kullanmak önemli. Dolayısıyla bütün alternatifleri değerlendiriyoruz, özellikle Avrupa’ya da Ro-Ro’ları artırmaya çalışıyoruz gidişlerde, yani sadece kara yolu taşımacılığıyla değil ama deniz yolu ve demir yolunu da kullanmanın derdindeyiz. Bir taraftan tabii Avrupa’nın Kapıkule’den bizim Çerkezköy’e kadar, daha sonra da Halkalı’ya kadar bağlanacak olan bir hat var, iki yıl içerisinde o da tamamlanmış olacak. O, Avrupa’nın raylı sistemine entegre olacak bir hat. Onun olmasıyla beraber Çerkezköy’den artık biz trenlerle beraber taşıma imkanına kavuşmuş olacağız. Bu da bizi çok rahatlatacak ama orada bir, iki seneye ihtiyaç var. Dolayısıyla Ulaştırma Bakanlığı bunun üzerine çalışıyor.” dedi.

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments