Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) İnşaat Sektörü Analiz Raporu’nu yayımladı. Raporda Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’na dikkat çekildi.
TMB tarafından yayımlanan rapor ile inşaat sektöründe karbon salınımının azaltılması yönünde gerçekleştirilen faaliyetlerin büyük önem taşıdığı söylendi. Küresel pazarda oldukça dikkat edilen inşaat sektörü malzeme üretimi ve lojistik alanında karbon ayak izi sertifikasyonu konusunda atılan adımların hızlandırılması gerektiği ifade edildi. Sürecin hızlandırılmaması durumunda küresel pazardan kayıplar yaşanabileceği raporda belirtildi.
İnşaat sektöründe yaşanacak dönüşüm nedeniyle karbon vergisinin getirilmesi konusuna değinilen raporda “Bu çerçevede kamu ihalelerinde şartnamelerin, sürdürülebilirlik ilkeleri ve düşük karbon salınımı gözetilecek şekilde değiştirilmesi, sektöre başta AB destekleri olmak üzere finansman ve teşvik sistemi imkanları sağlanması yararlı olacaktır.” açıklamaları yapıldı.
‘’Karbon Ayak İzi İçin Yeni Düzenlemeler Yapılmalı’’
Yeni yapılacak projeler kapsamında yeşil bina ve döngüsel unsurların yer alacağı belirtilen raporda, sektörün küresel rekabet gücünün azalmaması yönünde bir an önce çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.
Yayımlanan raporda ise şu cümleler kullanıldı;
“Özellikle malzeme üretimi ve lojistikte karbon ayak izi sertifikasyonu konusunda hızlı adımlar atılmaması halinde küresel pazarda kayıp yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Avrupa Komisyonu ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ (SKDM) kapsamında üçüncü ülkelerden gelen çimento, alüminyum, gübre, elektrik, demir ve çelik gibi ürünleri karbon vergisine tabi tutacak. Ürünlerin üretiminden ve şirketlerin faaliyetlerinden kaynaklı karbon emisyon değerleri ve buna bağlı olarak karbon salınımını azaltıcı faaliyetler büyük önem taşıyor. Bu bağlamda üretici ve hizmet sağlayıcıların, AB standartlarına uygun şekilde karbon salınımını hesaplaması ve akredite kuruluşlar tarafından doğrulama raporu temin edebilmesi için bir sistem kurulması gerekmektedir.” Ayrıca, “Uluslararası kuruluşlardan finansman temininde de yeşil inşaat, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi gibi kriterler sadece Avrupa projeleri için değil, bu kuruluşların destek vereceği dünyanın hemen her yerindeki projeler için de aranan özellikler olarak karşımıza çıkmaktadır.” denildi.