İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Bangladeş’te Arakanlı Müslüman mültecilerin kaldığı kampta çıkan yangında zarar gören, Türkiye’nin hizmete sunduğu sahra hastanesini yeniden inşa etmek için çalışmalarına başladı.
Sağlık Bakanlığı, AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın katılımıyla (TOKİ) toplam 26 personelden meydana gelen ekip Bangladeş’e ulaştı ve ekip sahra hastanesini yeniden yapmaya başladı.
AFAD Dış İlişkiler ve Uluslararası İnsani Yardım Dairesi Başkanı Salih Altınay, yapmış olduğu açıklamada, kamp yangınının ardından Cumhurbaşkanının talimatlarıyla Sağlık Bakanlığı, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve TOKİ heyetiyle hızlı bir şekilde Cox’s Bazar bölgesine geldiklerini belirtti.
Yangında Türk sahra hastanesinin ve yaklaşık olarak 1400 bambu evin kullanılamaz hale geldiğini belirten Altınay, yangın öncesinde Türk sahra hastanesinin 10 doktor ve 20 sağlık personeliyle hizmet verdiğini söyledi. Bölgede mültecilere hizmet veren hastanenin yeniden inşa çalışmalarına başladıklarını dile getiren Altınay, “Şu an gördüğünüz gibi, 1400 metrekare kapalı olmak üzere 4 bin metrekare açık alanda hizmet verecek hastane inşa ediyoruz. Barınma açısından etkilenen yerlerin inşasına da en kısa sürede başlıyoruz” dedi.
Altınay, Kutupalong bölgesinde 800 bin Arakanlı Müslüman mültecinin bölgedeki 24 kampta çok zor şartlar altında yaşamlarını sürdürdüğünü belirtti. Myanmar’da yürüttükleri insani yardım faaliyetlerini, 2017 yılından itibaren Bangladeş’e kaydırdıklarını dile getiren Altınay, Türkiye’nin 4 bin 620 bambu ev ve tam teşekküllü bir sahra hastanesini hizmete sunduğunu anımsattı. Sahra hastanesi, yangından önce günde toplamda 1000 hastaya tıbbi hizmet sağlıyordu. Hastane kayıtlarına göre, kurulduğu 2018’den bu yana hastane, toplamda 512 bin 101 hastaya hizmet vermiş.