Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Deprem bölgesinde yer alan illerde yapılacak binaların Katma Değer Vergisi istisnasından yararlanması için bölge acilen 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli alan ilan edilmelidir.’’ dedi.
Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde onbinlerce binanın yıkılmasına, yüzbinlerce binanın ise ağır ya da orta hasar görmesine yol açan depremlerin ardından ev ve işyerlerinin yeniden inşaasında maliyet düşürücü unsur olarak, KDV istisnasının yapılabilmesi için bu illerin ‘Riskli Alan’ ilan edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Deprem bölgesinin yeniden inşası ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Deprem bölgesinde yer alan illerde yapılacak binaların Katma Değer Vergisi istisnasında yararlanması için bölge acilen 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli alan ilan edilmelidir.
Deprem bölgesi ülkemiz için nüfus ve ekonomik olarak önemli katkı sağlamaktadır. Depremin yarattığı yıkım ve hasar uzun yıllar bölgeyi olumsuz etkileyecektir. Depremin yol açtığı tahribatın kısa sürede onarılması ve bölgenin yeniden eski günlerine dönmesi için en kısa sürede yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması ve riskli bulunan yapılara yönelik dönüşüm projeleri çerçevesinde bölgenin 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli alan ilan edilerek yıkılan binaların yeniden inşası ile riskli yapı konumunda bulunan binaların yıkılarak yeniden inşası yönelik dönüşüm projeleri ve orta hasarlı, az hasarlı binaların güçlendirilmesi projeleri çerçevesinde Katma Değer Vergisi istisnası uygulanmalıdır.” dedi.
Konuyla ilgili sözlerini sürdüren Altaş, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere mevcut uygulamada 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı ile belediyeler, il özel idareleri, TOKİ Başkanlığı ve bunların işletmeleri tarafından konut yapılmak üzere projelendirilmiş arsaların net alanı 150 m2’nin altındaki konutlara isabet eden kısmı, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde taşınmaz maliklerine ait mevcut inşaat alanının bir buçuk katına kadar olan yeni inşaat alanında yapılacak olan konutlara ilişkin inşaat taahhüt işleri yüzde 1 KDV tabidir.
Yine yaşanan bu deprem nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31/12/2024 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna edilmiştir. Bu mevcut düzenlemeler kısıtlı ve sınırlı bir çerçevede olup özellikle Malatya, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde depremin yarattığı yıkımın yeniden inşası için yeterli olmayacaktır.
Deprem bölgesinin Cumhurbaşkanlığınca riskli alan olarak kabul edilmesi halinde özellikle yerinde dönüşüm kapsamında taşınmaz maliklerince kendileri tarafından yapılacak olan yeni inşaatlarla mevcut inşaatların güçlendirilmesine yönelik projelerinde KDV’den istisna edilmesi. Ayrıca depremin yıktığı ve hasar verdiği binaların iyileştirme, yenileme ve dönüşüm projeleri kapsamında yapılacak inşaatların her türlü vergi resim ve harçtan muaf tutulması bölgenin yeniden inşasına ve hak sahiplerinin düşük maliyetle zararlarının karşılanmasına katkı sağlayacaktır. “