“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerUlaştırma Haberleri1915 Çanakkale Köprüsü Bugün Açılıyor!

1915 Çanakkale Köprüsü Bugün Açılıyor!

“Sembollerin Köprüsü” olarak anılan 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Zaferi’nin 107’inci yıl dönümünde açılıyor.


Yapımı tamamlanan 1915 Çanakkale Köprüsü, düzenlenen törenle bugün açılıyor. Bugün tüm Türkiye’de Çanakkale Zaferi’nin 107’inci yıl dönümü kutlanıyor, Çanakkale kahramanları saygıyla anılıyor. Bugünü önemli kılan bir diğer etkinlik “sembollerin köprüsü” olarak anılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı.

Çanakkale Boğazı’nda iki yakanın buluşmasını sağlayacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, bu seneki 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenlerinin anlamının daha da güçlü olmasını sağlayacak bir açılış organizasyonuyla beraber hizmete açılacak. Asya ve Avrupa kıtası, bu defa Çanakkale Boğazı’nda hayata geçirilen dev köprüyle birbiriyle buluşturuluyor.


18 Mart 2017 tarihinde temeli atılan köprü, Limak ve Yapı Merkezi ile Güney Koreli DL E-C ve SK Ecoplant grupları tarafından meydana getirilen konsorsiyum tarafından inşa edildi. 4.6 kilometrelik uzunluğa sahip 1915 Çanakkale Köprüsü ve 101 kilometre uzunluğa sahip otoyol, 3.1 milyar Euro yatırım tutarıyla hayata geçirildi.

Köprü, Yüzde 90 Yeterlilik Oranıyla Hizmete Sunuluyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapımı 5 yılda tamamlanan ve bugün itibariyle hizmete açılacak köprüyle ilgili açıkamalarda bulundu. Karaismailoğlu, köprünün yüzde 90 yerlilik oranıyla hizmete sunulduğunu söyledi. Dev proje 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşasında, Türkiye genelinden 700 şirketin ürün ve hizmet desteği sunduğu belirtildi. Kullanılan birçok ürün, inovatif sistemler, ileri teknoloji, yaratıcı modeller ve inovatif sistemlerle tatbik edildi.


Sis, buzlanma ve kaza risklerinin kontrol merkezlerinde 7/24 esasına göre yapay zeka ile izlendiğinin altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Türkiye’de ilk kez uygulayacağımız LED Otoyol Aydınlatma Sistemi ile diğer sistemlere göre yılda 3 milyon 530 bin kilovatsaate yakın enerji tasarrufu sağlayacağız. Bu şekilde 300 ton karbon salınımının önüne geçeceğiz. Köprü ve otoyol projemiz kapsamında da 540 bini otoyol güzergahında olmak üzere toplamda 1 milyon 540 bin ağaç dikildi” dedi.

Avrupa ve Trakya’dan Gelen Trafik Yükü Azalacak
Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun, 324 kilometrelik Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu projesinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, bu otoyolun aynı zamanda, Gebze-İzmir Otoyolu’na bağlandığında, tüm Marmara Denizi’ni çevreleyen otoyolu zincirinin devamı olacağını söyledi.


Karaismailoğlu, “Malkara-Çanakkale Otoyolu ve Çanakkale Boğazı’nın yakut gerdanlığı 1915 Çanakkale Köprüsü sayesinde Avrupa ve Trakya’dan gelen trafik yükü, Kuzey Marmara’yı dolanmadan, Çanakkale üzerinden Güney Marmara ve Ege’ye ulaşacak. Otoyollarımızın hizmete girmesiyle, Trakya ile birlikte, Batı Anadolu ve Ege’nin -hatta Batı Akdeniz Bölgesi’nin- ulaşım, üretim, sanayi, ticaret ve hizmet sektörü de canlanacak. Proje daha açılmadan ülkemiz ekonomisi için de olumlu sinyaller vermeye başladı. Ayrıca şehrimiz ve bölgemizden, İstanbul başta olmak üzere Marmara’ya ulaşan tarım ürünlerimiz de artık havanın ve denizin insafına kalmadan önce manavlarımıza ve marketlerimizi ardından da milletimizin sofrasına gelecek. Otoyol ve köprümüz, önemli turizm destinasyonu olan Marmara, Ege ve Çanakkale’nin kültür ve turizmine de destek olacaktır. Avrupa ve Balkanların yanı sıra Yunanistan ve Bulgaristan ile ticari ve kültürel ilişkilerimize katkı sağlayacağız. Projemiz ile aynı zamanda Türkiye’nin batısındaki otoyol entegrasyonu da sağlanacak. ‘Bir Kuşak Bir Otoyol` projelerimizle, ülkemizin öncülük ettiği ‘Orta Koridor’da küresel lojistik bir süper güç olma girişimimizin çok kıymetli bir parçası olarak, Pekin’den Londra’ya kadar tesis ettiğimiz kesintisiz ticaret yoluna katkı verecek” değerlendirmesinde bulundu.

Yıllık Tasarruf Miktarı 415 Milyon Euro
Bağlantı yolları ile 101 kilometre uzunluğundaki Malkara-Çanakkale Otoyolunun devreye girmesiyle, mevcut devlet yoluna kıyasla ulaşımın 40 kilometre daha kısalacağına işaret eden Karaismailoğlu, daha da önemlisi feribotla saatler sonra ulaşılan iki yakanın 6 dakikada bir araya geleceğini söyledi. Bu şekilde taşımacılıkta süreler ve maliyetlerin ciddi oranda azalırken, dış ticaret de avantajlar sağlanacağını aktaran Karaismailoğlu, projenin yapım ve işletmesinde binlerce kişiye iş imkanı kazandırıldığını belirtti.


“Otoyolumuz, ülkemizin en gelişmiş bölgelerinden Marmara ve Ege Bölgelerini birbirine bağlarken, aynı zamanda, demir ve havayolu ulaşım sistemleri ile birlikte limanlarımızla olan entegrasyonu artıracağız” diyen Karaismailoğlu, “Yap-İşlet-Devret modeli ile yapımını gerçekleştirdiğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu projemiz 2 milyar 545 milyar avro yatırım tutarı ile 4 yıl gibi rekor bir zamanda tamamlandı. Projemiz sayesinde yıllık; zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin euro, 3 bin 234 ağaca eş değer, karbon salımındaki azalmayla çevresel olarak, 1 milyon 900 bin euro tasarruf elde edeceğiz. Böylece toplam tasarruf tutarı yıllık olarak 415 milyon euro’ya ulaşacak. Projenin 1,5 yıl önce açılması ile ülke ekonomisine 628 milyon Euro katkı sağlamış oluyoruz. Projemizin; Gayrı Safi Milli Hasılaya etkisi; 2 milyar 442 milyon euro, üretime etkisi 5 milyar 362 milyon euro, istihdama etkisi de 118 bin kişi olduğu dikkat çekmektedir” diye konuştu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“Yapi
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments