“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerUlaştırma Haberleri1915 Çanakkale Köprüsü'nde Sona Gelindi

1915 Çanakkale Köprüsü’nde Sona Gelindi

Çanakkale Boğazı’nda Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımında sona gelindi.


Çanakkale Boğazı’nda Avrupa ve Asya kıtalarını ilk defa birbirine bağlayacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nde artık sona gelindi. Limak, Yapı Merkezi ile Güney Koreli DL E-C ve SK Ecoplant konsorsiyumu tarafından hayata geçirilen köprünün, Şubat ayında açılması planlanıyor.

Projenin finansman aşamasında uluslararası bir firma tarafından hazırlanan ekonomik etki raporuna göre, projenin etki alanındaki bölgeye sağlayacağı ekonomik katkı 14.5 milyar Euro’dan (yaklaşık 223 milyar TL) fazla olarak belirlendi.

Simgelerin Köpürüsü
Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıldönümünü temsil eden 2023 metrelik orta açıklığıyla köprü tamamlandığında, ‘dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü’ unvanı alacak. Köprü ayrıca 334 metre uzunlığundaki kuleleri ile ‘dünyanın en yüksek asma köprü kulesi’ unvanına sahip olacaklar. 1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa denizin üstünden dördüncü defa, toplamda ise altıncı defa birleştirilecek.


Kulelerin inşasında bir başka dünya rekoruna daha imza atıldı. Çelikten yapılan köprü kulelerinin inşası için dünyanın en yüksek kapasiteli kule vinçleri bu proje için özel olarak tasarlandı ve imal edildi. 330 ton kaldırma kapasitesi bulunan kule vinçlerden birisi Avrupa ayağına diğeri Asya ayağına yerleştirildi. Dünyanın en büyüğü olan bu vinçlerle 318 metre ve 150 ton ağırlığındaki kule parçasının kaldırılarak da ayrı bir dünya rekoruna imza atıldığı belirtiliyor.


Köprüde kullanılan özel ekipmanlar yalnızca kule inşasındakilerle sınırlı kalmadı. Köprünün yol kısmını teşkil eden tabliyelerin montajında da dünyanın en büyük yüzer vinçlerinden olan Asia Hercules 3 yüzer vinçi kullanıldı. Proje için özel olarak Singapur’dan deniz yolu ile getirilen yüzer vincin 5 bin ton kaldırma kapasitesi bulunuyor.


Zorlu Hava Şartlarına Uygun Tasarım
1915 Çanakkale Köprüsü, zorlu rüzgar ve deprem şartları dikkate alınarak, bu risklere karşı durabilecek mukavemete sahip bir şekilde dizayn edildi. Ülkemizdeki diğer uzun açıklı köprülerden farklı olarak 1915 Çanakkale Köprüsü’nde gidiş ve geliş yönleri arasında 9 metrelik hava boşluğu yer alıyor. Bu hava boşluğuyla beraber köprünün yolunu meydana getiren tabliyeler üzerindeki rüzgar etkisi asgari seviyeye düşürülüyor.


Proje aynı zamanda çevre ve doğaya duyduğu hassasiyetle de ön plana çıkıyor. Yapım ve işletme döneminde Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirmesi’ne esas IFC Performans Standartları göz önünde bulundurularak köprünün tasarımı ve yapımı gerçekleştirildi. Çevre ve Sosyal Etki çalışması çerçevesinde deniz tabanına dev kazıklar çakılırken Çanakkale Boğazı’ndaki yunusların çakımdan çıkan ve deniz içerisinde yayılan ses dalgalarından rahatsız olmamaları için özel deniz biyolojisi alanında uzmanlar tarafından ve özel sonar cihazlar ile sürekli gözlemde bulunuldu.

Yine proje çerçevesinde 88 kilometre uzunluğa sahip otoyolda hayvanların karşıdan karşıya geçebilmeleri için ekolojik üst geçiler dizayn edildi.

RELATED ARTICLES
- Advertisment - “Samsun
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments