“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerEkonomi Haberleri2023 Yılında Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu Geliyor

2023 Yılında Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu Geliyor

2023 yılı gayrimenkul satışlarında tapuda ekspertiz zorunluluğu maddesi Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmî Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, değerleme raporu olmayan gayrimenkullerin satışı yapılamayacak. 

Resmî Gazete’de ilan edilen kararda, gayrimenkul alım-satım değerinin belirlenmesi için tapuda ekspertiz zorunluluğu ile satış bedellerinin tapuda düşük gösterilmesinin önüne geçileceği ifade edildi. 

Yeni sistemle beraber 2023 yılında tapudaki satışlara ekspertiz zorunluğu getirilecek. SPK ve BBDK tarafından yetkilendirilmiş değerleme kuruluşlarına ekspertiz yapıldıktan sonra değerleme raporları web tapu uygulamasına yüklenecek. Ekspertiz değerleme raporu olmadığı sürece alım ve satım işlemleri yapılmayacak.  

Tapuda ekspertiz zorunluluğu ile vergi yükü çok yüksek olan müteahhitlerin yükü daha da artacak. İnşaat ruhsatı ve oturma ruhsatı almak için onlarca çeşit harç ödeyen müteahhitlerin KDV yükü de geçtiğimiz aylarda yapılan bir düzenleme ile yüzde 1’den yüzde 8’e çıkmıştı. Konut satışlarında yüzde 2 tapu harcı da ödeyen müteahhitlerin enflasyonist ortamda değer artışından dolayı vergi yükü daha da artacak.

Resmî Gazete’de yayımlanan karar şu şekilde ifade edildi:

Tedbir 264.2. Gayrimenkullerin değerlendirilmesinde esas alınan alım-satım değerinin belirlenmesine, beyanına ilişkin yeni bir sistem devreye sokulmak suretiyle, vergide adalet pekiştirilecek ve vergileme etkinleştirilecektir. Bu çerçevede ilgili bakanlıklar sistemin tasarımı ve uygulamasına ilişkin düzenlemeler ile gerekli alt yapıyı birlikte oluşturacaklardır. (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (S), ilgili kamu kurum ve kuruluşları; 

1.Web Tapu Uygulamasıyla Oluşturulan Değerleme Raporları ve Alım-Satım vb. işlemlerden elde edilen değerler ile SPK ve BDDK tarafından yetkilendirilen değerleme kuruluşları ve değerleme lisansı sahibi değerleme uzmanlarınca düzenlenen değerleme raporlarının değer ve değere etki eden öz nitelik verilerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Değer Bilgi Merkezi’ne elektronik olarak anlık gönderilmesi sağlanacaktır. 

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment - “Samsun
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments