Cushman & Wakefield TR, 2023 yılı Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü Raporu’nu yayımladı.
Yayımlanan raporda şu bilgilere yer verildi:
Ekonomik Görünüm
14 Mayıs Genel Seçimlerin ardından döviz arzı üzerindeki baskı ve enflasyonla mücadele amacıyla sıkı para politikası araçları kullanılmaya başlanmıştır. Mayıs ayında 19,68 olan dolar kuru temmuz ayında 26,03 seviyesine ulaşmıştır. Yılın ikinci yarısında ise görece stabil ilerleyen dolar kuru, aralık ayında 29,73 seviyesinde yılı kapatmıştır.
Konut Pazarı
2023 yılında Türkiye konut pazarı, konut fiyatlarındaki artış ve yüksek faiz oranları sebebiyle düşüş yaşamıştır. Yabancılara satış bir önceki yıla kıyasla %48,1 oranında azalarak 35.268 olarak gerçekleşmiş olup, Antalya %42’lik azalışa rağmen 12.702 konut satışıyla ilk sıraya yükselmiştir. İkinci sıraya düşen İstanbul ise 11.229 satışla geçen seneye oranla %55’lik önemli bir düşüş kaydetmiştir.
Ofis Pazarı
2023’te enflasyon ve döviz kuru dalgalanmalarının devam etmesi birincil kiralarda ₺ ve ABD$ bazında artışın devam etmesine neden olmuştur. Firmaların ofislere dönüş eğiliminin sürmesi, A sınıfı ofislere ve merkezi iş alanı (MİA) bölgesine olan talebin artışı gibi sebeplerin sonucunda doluluk oranları son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır.
Perakende Pazarı
Enflasyon ve dalgalı kur seyrinin sektöre olan etkilerine rağmen, alışveriş merkezleri ve ana caddelerdeki yoğunluğun ciddi düzeylere ulaştığı gözlenmektedir. Perakende sektöründeki talep artışına karşın, arzın sınırlı olduğu pazarda kira bedelleri hem ABD doları hem de Türk Lirası bazında önemli bir yükseliş göstermiştir.
Sanayi ve Lojistik
Mevcut verilere göre, depo alanı kiralama faaliyetleri yaklaşık 59.000 m² olarak gerçekleşmiştir Böylelikle 2023 yılında toplam işlem hacmi 225.060 m²’ye ulaşmıştır. Genel seçimler öncesi belirsizliğin bir yan etkisi olarak kiralama işlemlerinin %34’ü yılın ilk yarısında gerçekleşirken, %66’sı ikinci yarısında gerçekleşmiştir.
Otel Pazarı
Turizm sektörü, pandeminin etkisini yitirmesi ile yeniden yüksek performans göstermeye başlarken, döviz kurları yabancı turist için Türkiye’yi cazip kılan bir etmen oldu. Türkiye 2023 yılı otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,9 düşüşle %60 kaydedilirken bu oran, İstanbul’da %67,6 olarak gerçekleşmiştir.
Öğrenci Yurtları
Türkiye geneli 2022-2023 öğretim yılı içerisinde toplam öğrenci sayısı geçen seneye oranla %16,1 azalarak 6.95 milyon kaydedilmiştir. Türkiye geneli toplam yurt sayısı bir önceki seneye göre %1.8 oranında azalarak 5.373 olmuş fakat toplam yurt kapasitesi de %8 oranında artarak 1.32 milyona çıkmıştır.