Kahramanmaraş Depremlerinin Ardından Kentsel Dönüşüm Önem Kazandı
Cumhurbaşkanlığı’nın 2025 yılı programına göre, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Bu kapsamda, 59 ilde 282 riskli alan, 38 ilde 184 kentsel dönüşüm proje alanı ve 11 ilde 21 yenileme alanı belirlendi. Yeni yerleşim alanları için 70 ilde 60 bin hektar büyüklüğünde rezerv yapı alanı oluşturuldu.
Yarısı Bizden Kampanyası İle 1,8 Milyar Lira Destek Sağlandı
İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’de kentsel dönüşümü teşvik edici programlar hayata geçirildi. Özellikle 22 Şubat 2024 tarihli kararla İstanbul’da yürütülecek kentsel dönüşüm projelerinde hak sahiplerine hibe, kredi ve tahliye desteği sağlanması kararlaştırıldı. Bu çerçevede, 1515 bağımsız birim için Yarısı Bizden Kampanyası ile toplamda 1,8 milyar lira destek sağlandı.
Dönüşüm Alanları ve Stratejik Planlar
Cumhurbaşkanlığı programı doğrultusunda, riskli yapıların tespiti için 1571 kurum ve kuruluş görevlendirilirken toplam 2 milyon 223 bin 42 bağımsız birim kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Kentsel dönüşüm çalışmalarında yerinde dönüşüm anlayışıyla estetik ve kimliğe uygun projelendirme esas alınacak. Ayrıca ulusal ölçekte kentsel dönüşüm stratejileri belirlenerek bilgi sistemi altyapısı güçlendirilecek.
Marmara Depremi Riskine Karşı Önlemler Hızla Alınıyor
Özellikle İstanbul’da devam eden Yarısı Bizden Kampanyası ile toplumsal farkındalık artırılırken, Marmara Depremi gibi büyük risklere karşı yapı stokunun yenilenmesi için çalışmalar hızla yürütülüyor.
Bu çalışmaların bir araya gelmesiyle Türkiye’nin kentsel dönüşüm sürecinde sağlam adımlar atılmaya devam ediyor.
Kaynak: Tekno Gündem