Kentsel dönüşüm kapsamında 15 yıl içinde 7,5 milyon konutun yenilenmesi hedefini ortaya koyan inşaat sektörü temsilcileri, bu sürecin akıllı şehirler için bir fırsata dönüştürülmesi, kamu ve özel sektörün planlı hareket etmesi gerektiğini öne sürdü.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün’ün deprem bölgesinde Türkiye’nin kentsel dönüşümü için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
Yenigün, dönüşümün rant odaklı olmaması gerektiğinin altını çizerek, araştırma, uygulama alanlarında devlet yetkililerinin ve sektör temsilcilerinin ortaklaşa gayret göstermelerinin daha sağlıklı olacağına işaret etti. Yenigün, “Sektörde yap-satçılara denetim getirilmeli. Ayıplı iş yapan firmaların sektörden ayıklanmasına olanak sağlayan yasal zemin hazırlanmalıdır.” ifadesini kullandı.
“Akıllı şehirler inşa etmeliyiz”
GGayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, kentsel dönüşümden tam anlamıyla yararlanılarak yaşam kalitesinin artırılabileceğini vurguladı.
Kentsel dönüşüm sürecinin Türkiye’ye yakışır şehirler planlamak için fırsat olduğunu belirten Yetgin, “Altyapısı, üstyapısı hazır, akıllı ve sürdürülebilir kentler inşa etmeliyiz ki 20 yıl sonra Avrupa ülkelerinde olduğu gibi gayrimenkul sektörünü bu kadar gündemde tutmadan yaşamımızı idame ettirelim.” diye konuştu.
Yetgin, ihtiyaç duyulan geleceğe dönük bir vizyon oluşturulması ve reel sektör tarafında gerekli çalışmaların yürütülmesi için kurdukları Kentsel Dönüşüm ve Şehir Planlama Komitesiyle de sektöre ve topluma katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.