Sabancı Holding ortaklığı olan Çimsa 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre cirosunu yüzde 112 oranında arttırdı. Geçen sene 639 milyon TL olan ciro, bu yıl 1 milyar 355 milyon TL’ye çıktı.
Çimsa 2022 yılı ilk çeyreğinin finansal sonuçlarını yayımladı. Geçen yıl aynı dönem yayımlanan finansal rapora göre bu sene yüzde 112’lik ciro artışı gösteren Çimsa, 1 milyar 355 milyon TL ciro ile net kârını 124 milyon TL yaptı. Yılın ilk finansal sonuçlarını değerlendiren Çimsa CEO’su Umut Zenar, “Sabancı Holding ve Çimsa’nın, uluslararası gücü ve vizyonundan yola çıkarak çimento sektöründe küresel alanda faaliyet gösterdiğimiz her yerde sürdürülebilir büyüme hedefiyle çalışmaya devam ediyoruz. 2021 yılının ikinci yarısında başlayan ve son çeyrekte güçlenerek devam eden girdi maliyetlerinin artış trendine rağmen, geçtiğimiz yılı son derece başarılı finansal sonuçlar ile tamamladık. 2022 yılının ilk çeyreğinde de yakıt, elektrik maliyetlerine ek olarak motorin fiyatları ve enflasyonda yaşanan artışlar da operasyonel kârlılığımızı önemli ölçüde etkiledi ancak operasyonel verimlilik aksiyonlarımızla güçlü finansal performansımızı 2022 yılı ilk çeyreğinde de sürdürdük. Buna ek olarak ihracat performansımızla operasyonumuzu desteklemeye ve tüm paydaşlarımıza ek değer yaratmaya da devam ediyoruz. İlk çeyrek sonunda ihracatımızı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artırarak 70 milyon dolara ulaştırdık. Bu süreç Çimsa’nın sergilediği stratejik, entegre ve disiplinli ekip çalışmasının ürünüdür.” açıklamalarında bulundu.
2022 yılında Afyon Atıktan Türetilmiş Yakıt Besleme Tesisi’ni açarak sürdürülebilirlik anlamında önemli bir adım attıklarını söyleyen Umut Zenar, “Fosil yakıt kullanımını azaltarak sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmak için hayata geçirdiğimiz Afyon Atıktan Türetilmiş Yakıt Besleme Tesisimiz 52 milyon TL yatırım ile planlanan sürede tamamlandı. Bu yatırım ile Çimsa’nın Afyon Fabrikası’ndaki fosil yakıt tüketimi ilk fazda yüzde 35 azalacak. Ayrıca yılda 46 bin 200 ton karbondioksitin havaya salınmasının önlenmesini hedefliyoruz. Bu miktar 23 bin hektarlık orman alanının senelik karbon yakalama kapasitesine eş değer. Çimsa’da tüm fabrikalarımızda, alternatif yakıt kullanımını artırarak, daha sürdürülebilir üretim yapmak, çevreye olan sorumluğumuzu yerine getirmek ve farklı sektörlerdeki atıkları döngüsel ekonomiye geri kazandırmak istiyoruz.
Son 6 yıldır Entegre Faaliyet Raporu yayımladıklarını bildiren Zenar, “Yılın ilk çeyreğinde 2021 yılı Entegre Faaliyet Raporumuzu yayınladık. Raporda finansal hedefler ve sürdürülebilirlik ajandası açısından başarılı bir performans sergilediğimiz açıkça görülüyor. Ayrıca finansal çıktılarımız ve sürdürülebilirlik ajandamızı nasıl birleştirdiğimizi, gelecek nesiller için bugünü nasıl şekillendirdiğimizi de paylaştık.” diyerek sözlerini noktaladı.