Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, konut satışlarındaki artış hızının yavaşlamasının sebeplerinden bir tanesinin, kredilerdeki kısıtlama ve kredi faiz oranlarının yüksek olması olarak gösterdi.
Çok yüksek kira bedellerinin öğrencileri, ücreti daha makul gelen özel yurtlara ittiğini belirten gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, “Özellikle son aylarda yaşadığımız üniversitelerin yerleşme sebebiyle küçük dairelerin kiralarında ciddi bir artış yaşanmıştı. Şu an bu durum normal seviyesinde devam ediyor kira artış oranları son iki aydaki artış hızına göre daha düşük. Tayini çıkan memur grup evlerine yerleşti, öğrenciler yerleşti ve şu an kiralık konut arayışında hızlı değil dolayısıyla arzu başlayınca fiyatlarda yerinde şu an seyrediyor.” dedi.
Türkiye genelinde konut satış hızı yavaşladığını ve konut satışlarındaki artış hızının yavaşlamasının sebeplerinden bir tanesinin de kredilerdeki kısıtlama ve kredi faiz oranlarının yüksek olduğunu söyleyen Gülcan Altınay, “Aynı zamanda mevduat faizlerinin yüksek olup yatırımların faizde bekletilmesi ve kiralara getirilen sınırlama ile beraber konut alımı yapmak yatırımcı için mantıklı gelmiyor ve bu yüzden yatırımlarını arsa tarla ya da faizli götürüyorlar.” diye konuştu.
Konuta Yatırım Yapmak Mantıklı Geliyor
Özellikle ocak ayından itibaren konut alımının yatırım aracı olmaktan çıkmaya başladığını ifade eden Altınay, “Kira getirileri konutların satış rakamlarına göre düşük kalıyor, amortisman süreleri uzuyor ve kişiler yatırımlarını konuta yapmanın mantıklı olmadığını düşünüyorlar.” dedi.
Şu an konut krizinin tam ortasında olduğumuzu dile getiren Altınay, açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Kişiler yüksek faizli konut kredileri alamadığı için, konut limitleri de düşük seviyede tutulduğu için insanlar konut alımında şu an zorluk yaşıyor. Aynı zamanda konut arzında yaşadığımız sıkıntı ve fiyatların çok yüksek seviyede olması, enflasyon ve dolar artışının yüksek seviyede olmasının yanında kira rakamları düşük kaldı. Bu yüzden de şu an konut alışında/satışında kriz yaşanıyor. Krediler rahatlamazsa bu balon fiyat artışı biraz geriye gelmezse bu kriz devam eder. Krediler açıldığı başlayıp fiyatlar da normal seviyesine geldiği sürece sorunlar çözülmeye başlar.”