Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı programda birçok önemli konuya değindi. Bakan, Karadeniz’de Yüksek Hızlı Tren projesi planlandığını belirtti.
Katıldığı televizyon programında yerli uydu, akıllı yol, Starlink uyduları ve 5G teknolojisine ilişkin konuşan Ulaştırma ve altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karadenizlinin yıllardır beklediği Yüksek Hızlı Tren projesi için de müjdeyi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, önümüzdeki yıl ihalesinin yapılacağını, YHT ile 6 ilin birbirine bağlanacağını duyurdu.
Bakan Uraloğlu’nun satır başları şu şekildeydi:
‘’Zengezur Koridoru’nda orta koridorda yer alıyoruz. Bizim projelerimiz sadece taşımacılığın değil, iletişim ve güvenliğin de sağlandığı bir projedir. Demiryolu tamamen yeni bir güzergah olacak. Biz Türk toplumu olarak sonuç odaklıyız. İki gidiş iki gelişli bir yolda günlük 60 bin kapasitesine ulaşılıyor ama bizim ilk hedefimiz bir otoyol yapabilmek değil. Projelerini bitirdiğimizi söyleyebilirim. Kamu kaynaklarını kullanıyoruz o yüzden doğru şekilde harcama yapmalıyız. 224 km’lik yolu 2028 yılından önceden bitirmek istiyoruz.
120 Kilometrelik Demir Yolu
Marmaray ile günde 600 bin yolcu taşıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde geçecek olan 120 km’lik bir hat için çalışmalarımız sürüyor. Projesini bitirdik. 2024 yılının ilk aylarında ihalesini yapmış oluruz. Niyetimiz 2028 seçimlerine kadar bu hattı bitirmek olacak.
Starlink Uydularında Son Gelişme
Starlink Uydularının Türkiye’ye gelmesiyle ilgili görüşmeler başladı. Doğru şartlarda bizde yararlanmak istiyoruz. Ancak uydularla ilgili güvenlik sıkıntısı olmaması için bizim elimizde bazı yaptırımların olması gerekiyor. Bunun görüşmeleri devam ediyor.
Yerli Uydu Türksat 2024’te Teslim Ediliyor
Yerli uydumuz Türksat 6A’nın 2024 Mart ayında yerlim teslimi yapılacak, ardından SpaceX ile 2024 Haziran ayında yörüngeye fırlatılacak. Toplamda 10 uydumuz var ve bunların ömrü 10 yıllıktı. Kapasitemizi arttırmış olacağız.
‘’Yap, İşlet, Devret Sistemi’nin Kârlı Olduğunu Düşünüyoruz’’
Ulaştırmada ihtiyacımız nedir diye düşünüyorduk. Bize ne lazım diye düşünüyoruz. Türkiye genelinde asgari yatırımların yapılması lazımdır. Bu projeyi İngilizler icat etti biz de kendimize uygun şekilde güncelleyip kullandık. Milli bütçeden yaptığımız projeler de var. 1915 Çanakkale Köprüsü’nü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü milli bütçeden yapsaydık. Tokat Erbaa’daki yolu yapamazdık. Tüm hesap aslında bu. 80 yılda yapılacak projeler 20 yıla düşüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü kar ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapım bedeli 2 milyar 540 milyon avrodur. Bugün ihalesini yapsak 3,5 milyar avro oluyor. Yap, işlet, devret sisteminin kârı biraz da bu oluyor.
-Bizim bir ihtiyaç noktamız var. Nereden nereye geldik. 5G’ye ciddi bir yatırım söz konusu. 3 operatör ile bu yatırıma girdik. O teknolojiyi doğru fiyatla almak ve geç kalmamak için çalışıyoruz.
Yolda Haberleşme Sağlanacak
Akıllı yol projesi için 15 bin kilometrelik fiber ağ çalışması başlattık. Otoyollarımızda fiber kablolarımız var. Isı ölçen sensörlerimiz var. Fiber altyapımız bütün otoyollarımızda mevcut. TÜRKSAT ve Karayolları Genel Müdürlüğümüz arasında Hasdal-İstanbul Havalimanı arasındaki 30 km’lik yolda akıllı ulaşımın pilot uygulamasını yapacağız. Aracın yolla haberleşmesini sağlayacağız. İkinci aşamada ise aracın yanındaki araçla haberleşmesini sağlayacağız. Antalya’da da bir uygulamamız olacak. Burada en yoğun çalışanlar ABD ve Japonya. Biz de bu ülkeler gibi kendi sistemimizi kuracağız.
Akıllı Ulaşım Sistemleri Geliştiriliyor
Akıllı ulaşım sistemleri daha da geliştirilecek. 2035’e kadar araçların yarısı elektrikli olacak. Şu anda akaryakıt istasyonlarında elektrikli şarj istasyonları kuruldu. Şehir içinde de bazı müstakil iş yerlerinde kurulmaya başlandı. Araç satışına göre de dağılım yapıyoruz.
Ülkenin Her Yerine Demir Yolu Ağı
Bizim öncelikle Sivas Delice’den ayrılıp Çorum’a ve oradan da Samsun’a giden Yüksek Hızlı Tren projemiz var. Çorum’a kadar olan kısmın ihalesini önümüzdeki yıl yapacağız. Sonra oradan Samsun’a kadar kısmın projesi yapılacak. Buradan da Karadeniz sahilinden Batum’a kadar giden kısmın projesi yapılacak. Bunu hayata geçirirken; Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’i demiryolu ile bağlamış olacağız. Ülkenin her yerini demiryolu ağı ile sarmayı planlıyoruz.
İstanbul’da Metro Hattı Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor
Çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz. İstanbul’da hizmette girmesi beklenen hatlara baktığımızda;
Küçükçekmece-Halkalı-Başakşehir-İstanbul Havalimanı hattımızda Kayaşehir-Havalimanı hattını muhtemelen seçimden önce bitireceğiz.
Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar-Kirazlı hattında çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Sirkeci-Kazlıçeşme raylı sistemi yıl sonuna kadar hizmete açmayı planlıyoruz. Gayrettepe-Kağıthane 3,5 km’lik kısmı kaldı. Önümüzdeki aylarda trafiğe açmayı hedefliyoruz. Sonucu projemiz ise Altunizade-Çamlıca metro hattı. Burası da 2025 yılında hizmete açılmış olur.’’