Konut sektörü son 2 yılı yüksek faiz oranları sebebiyle durgun geçirmiş, talep azalınca yeni inşaat yatırımları da hız kesmişti. 2020 yılına yatırım hevesiyle başlayan sektör, bu kez de Kovid-19 pandemisine takıldı. Posta’dan Meltem Kara Söyleyenoğlu’nun haberine göre; normalleşme döneminde konut sektöründe uygulanan faiz oranı indirimleri ve ödemesiz dönemli kampanyalarla hem ikinci el hem de sıfır konutlarda stoklar tükendi. Şimdi sektörde yatırım çanları çalıyor.
SALGINA RAĞMEN
Sektörün yatırım iştahı, ruhsatlara ilişkin istatistiklerde de kendini göstermeye başladı. Kovid-19 salgını etkisi altında geçen ilk 6 ayda rakamlarda dikkat çekici artış görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yapı izin istatistiklerine göre, belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2020 yılının ilk altı ayında bir önceki yıla göre bina sayısında yüzde 45.5, yüzölçümünde yüzde 40.8, değerinde yüzde 54.8, daire sayısında yüzde 72.9 artış yaşandı.
212 BİN DAİRE
Rakamlar incelendiğinde, ilk 6 ayda (ocak-haziran), 33 bin 291 yeni bina için ruhsat alındı. Ruhsat alınan yapıların toplam büyüklüğü (yüzölçümü) ise 44 milyon metrekare olurken bunun 24 milyon metrekaresini (yüzde 54.2’sini) evler oluşturdu. Bu dönemde 212 bin 231 yeni konut için başvuru yapılırken, izin alınan yapıların değeri ise 77.3 milyar TL olarak kaydedildi.
10 BİNADAN 9’UNU ÖZEL SEKTÖR YAPACAK
Rakamlar, özel sektörün yeni döneme ait yatırım iştahını ortaya çıkarıyor. Ruhsat alınan 33 bin 291 binanın 30 bin 386’sı özel sektöre, 2 bin 167’si kamuya, 738’i de kooperatiflere ait. Başka bir deyişle, bu dönemde ruhsatı alınan her 10 binadan 9’u özel sektör tarafından yapılacak. 212 bin 231 konutun yüzde 90’ını yani 191 bin 649’unu özel sektör inşa edecek.
ViRÜSLE ORTAYA ÇIKAN İHTİYACI KARŞILAMALI
Kovid-19 salgını tüketiciler evde daha fazla zaman geçirince beklentilerde de değişiklikler yaşandı. Artık bahçeli, balkonlu, teraslı evlere yoğun talep gösterilirken, ofis odaları, kargo odaları gibi yeni kavramlar oluştu. GYODER Gösterge’nin 2020-2’nci Çeyrek Raporu’na göre, bundan sonra inşa edilecek yeni binaların Kovid-19 sebebiyle değişen ihtiyaç ve tüketim eğilimini karşılaması gerekmekte. Raporda, “Bina yapısından, mimariye, kullanılan temel malzemeden, çevreye duyarlılığa kadar pek çok unsurda artık söz konusu değişimler gözetilerek yatırım kararları alınmalıdır” ifadelerine yer veriliyor.
YENİ FİYATLARA DiKKAT!
Koronavirüsle mücadele sürecinde konut kredisi faiz oranlarının tarihi seviyelere inmesi ve düzenlenen kampanyalar sayesinde konut stokları büyük ölçüde tükendi. Önümüzdeki dönemde talebi yanıtlamak isteyen üreticiler, yeni inşaatlar için harekete geçti. Yeni binalar, maliyet artışlarından etkilenerek inşa edileceğinden, bu durum konut fiyatlarını da etkileyecek. Yeni projeler mevcut konutlara göre daha yüksek fiyatlarla satılacak.
ŞANTİYELERE DÖNÜŞLE İSTİHDAM DA ARTIYOR
Hem 2019’daki durgunluk hem de Kovid-19 salgını sebebiyle şantiyeler durmuş, bu da sektörde işsizlik oluşturmuştu. Fakat sektörün tekrar hızlanması hem mevcut şantiyelere dönüşe hem de yeni şantiyelerin açılmasına fırsat sundu. TÜİK’in son açıkladığı temmuz verisine göre, inşaat sektöründe istihdam edilenlerin sayısı 114 bin kişi artış gösterdi. Haziran döneminde de 141 bin kişilik artış kaydedilmişti.