Doğan Selçuk, siz değerli okurları için YapıRadar Genel Müdürü Devrim Ünal Saygın ile Yapıradar.com’u masaya yatırdı.
YapıRadar olarak kuruluş hikâyenizi ve hizmetlerinizin kapsamını dinleyebilir miyiz?
Yapıradar.com 2018 yılı Mayıs ayında kuruldu. 4 kişiden oluşan operasyon ve yazılım ekibi ile birlikte gerekli altyapı gerçekleştirildikten sonra proje ekibi oluşturularak Temmuz ayında müteahhit firmalardan proje bilgisi toplanmaya başladı. Şu anda 40 kişilik bir ekip ile 13.000’in üzerinde proje ve 20.000’in üzerinde firma datasını yönetiyoruz. Bugüne kadar da toplam yazılan ya da gezilen proje adedi 2 yılda 45.000 üzerinde seyretmekte.
Yapıradar.com sayesinde tedarikçi firmalar Türkiye ve yurt dışındaki Türk yatırımcıların proje bilgilerine, bu projelerin çözüm ortaklarına ve projelerinde kullanacakları satın alma taleplerine güncel bir şekilde ulaşabiliyorlar.
Üye tedarikçi firmalarımıza sunduğumuz güçlü CRM alt yapımız Proje ve Performans Takip Sistemi (PPTS) ile firma çalışanları panel üzerinden projeleri istedikleri gibi yönetebiliyor, firma yöneticileri ise çalışanların performansını ölçümleyerek verimliliği maksimum seviyeye çıkarabiliyor.
Kuruluşunuzdan bugüne hizmetlerinizden faydalanan kaç kullanıcı bulunuyor? Gelir modeliniz nasıl işliyor?
Bugüne kadar 1000’e yakın üye firma, 3.000’in üzerinde kullanıcı sistemimizden faydalanmaya devam ediyor. Yapıradar.com kapalı devre üyelik sistemi ile çalışan dijital bir bilgi platformu. Daha önce 3 ayrı üyelik modeli ile gelir modeli bulunan platformumuz, 2020 Eylül ayından itibaren modüler fiyatlama modeline geçti. Artık sistemimize üye olmak isteyen tedarikçi firmalarımız kendi çalışmak istedikleri iş sahasındaki proje kategorilerini ve yararlanmak istedikleri modülleri seçerek bölge bazlı üyelik talebinde bulunabiliyorlar. Yani firmaya ve ihtiyaçlarına göre şekillenen bir fiyatlama sistemine sahibiz. Firma hedeflediği proje sahası, proje türü ve çözüm ortağını, sistem üzerinde kendisi belirleyebiliyor. Sadece sanayi tesislerine iş yapan üye, konut projeleri arasında boğulmuyor. Ya da sadece özel sektör projelerini görmek isteyen üye kamu projeleri için ekstra bir bedel ödemek zorunda kalmıyor. Bu şekilde Türkiye’nin farklı illerindeki ürün ve hizmet tedarikçilerine hitap edebilmekteyiz.
Portföyünüzde paylaşılan proje kategorileri neler? Bu projelerin ne tür bilgilerini paylaşıyorsunuz?
Portföyümüzde konut, villa, residence, otel, hastane, ticaret merkezi, iş merkezi, ofis, yönetim ve hizmet binaları, fabrika, endüstriyel tesisler, kültür merkezleri, spor tesisi, dini yapılar, eğitim binaları, üniversiteler, liseler, yurt binaları, hizmet binaları, havalimanı, marina, otogar, su ve kanalizasyon projeleri, enerji projeleri (HES, GES, JES, RES, NGS), doğalgaz ve petrokimya projeleri, otopark ve çevre düzenlemesi projeleri bulunmakta.
Bu projelerin başlangıç-bitiş tarihleri, aşamaları, kapsamı, arsa ve inşaat alanı ölçüleri, lokasyon bilgileri, proje görselleri, yüklenici firmanın ve projenin yetkili bilgileri gibi tüm teknik ve iletişim bilgilerini üye tedarikçilerimiz ile paylaşıyoruz. Ve bu bilgilerin de sürekli güncelliğini sağlayacak bir çalışma prensibine sahibiz.
Kullanıcılarınıza sunduğunuz inşaat proje verilerinin güncelliğini nasıl sağlıyorsunuz? Yararlandığınız teknolojilerden bahseder misiniz?
Yapıradar.com dijital bir bilgi platformu olsa da canlı bir organizma gibi çalışıyor. 40 kişilik bir ekip ile birlikte projelerdeki yetkili kişilerle birebir iletişim kurarak, şantiyeleri sahada ziyaret ederek bu güncellemeleri sağlıyoruz. Ayrıca üye kullanıcılarımız da, geri bildirim modüllerimizi kullanarak; bu interaktif sürece dahil oluyor ve bilgilerin güncel ve tam olmasına katkı sağlayabiliyor. Böylece 360 derece bir takip süreci çalışmış oluyor.
Ekip olarak kullandığımız ve geliştirmesi tamamen bize ait olan CRM alt yapımız Proje ve Performans Takip Sistemi (PPTS) projelerin ve taleplerin güncelleneceği gün ve saatleri otomatik olarak ayarlayarak kişiye özel bir güncelleme listesi sunuyor ve bu kişi CRM sisteminin talep ettiği doğrultuda firma ile görüşme sağlayarak gerekli datanın güncellenmesini sağlıyor. CRM sistemimiz bazı algoritmalar kullanarak verinin tutarlılığını hesaplıyor ve bu sayede data performansını maksimuma çıkartıyoruz.
YapıRadar olarak gayrimenkul sektörü ve dijitalleşme sürecine sağladığınız faydalar neler?
Yapıradar.com’un sağladığı en büyük fayda tedarikçi ve yüklenici firmaların teklif verme, teklif alma süreçlerini kolaylaştırmak. Bu sayede inşaat sektörüne zaman ve enerji tasarrufu sağlıyoruz. Kısaca 5 kişilik bir saha ekibi olan bir firmanın yıllık saha maliyeti minimumda 800.000 TL ile 1.000.000 TL arasındayken, bizimle yıllık anlaşma yaparak bu maliyetlerini %70 oranında düşürebiliyorlar.
Proje ve firma yetkilileri ile sürekli temas halinde olup proje bilgileri güncellendiği için, tedarikçi üyelerimiz ihtiyaç belirlemek yerine, belirlenmiş ihtiyaçlara teklif verebiliyorlar.
Örneğin geçtiğimiz yıllarda bize üye olan firmalar, üyelikleri boyunca 5.000 farklı talep ile 10.000’lerce kalem ürüne ve 200 milyon dolar üzerinde bir işlem hacmine ulaşma imkânına sahip oldu.
Kısacası Yapıradar.com üyelerine; zaman, enerji ve para tasarrufu sağlayarak tedarikçi ve yüklenici firmalar arasındaki kazanca dayalı performans köprüsü görevi görüyor. Bunlara ek olarak, tedarikçi firmaların kısıtlı alanlardan çıkmasını ve daha geniş alanlarda faaliyet göstermelerini sağlıyor. Böylece üretim ve satış performanslarını, dolayısı ile de kazançlarını önemli oranda arttırmalarına vesile oluyoruz. Dijitalleşme sürecinde, inşaat sektörüne sağladığımız faydalar ile diğer sektörlere dijitalleşmesi konusunda rehberlik ediyor, sektör profesyonellerinin de dijitalleşme süreçlerine adaptasyonuna katkı sağlıyoruz.
Hizmetleriniz için ihtiyaç duyduğunuz uzmanlık alanları hangileri? Ekibinizi oluştururken göz önünde bulundurduğunuz kriterler neler?
İşimizdeki ana uzmanlık konuları; data yönetimi, iletişim, müşteri memnuniyeti, bilgi teknolojileri. Sektörel uzmanlık alanımız ise inşaat projeleri, projelerin tedarik kalemleri ve bu projelere hizmet veren çözüm ortakları ile tedarikçi ihtiyaçlarıdır. Datayı oluşturan ve kalitesinden sorumlu olan operasyon ekibi ve bu datanın sağlıklı yönetilmesini sağlayan güçlü bir yazılım ekibi ile sektörün verimliliğine ciddi bir katkı yapıyoruz. İnşaat sektöründe tecrübenin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ekibimiz, dijital bir platformun gerektirdiği genç, dinamik yeteneklerin, sektör tecrübesine sahip paydaşlarımızın harmanlanmasından oluşuyor. Başarımızın arkasında bunun çok önemli bir paya sahip olduğunu düşünüyoruz. Ekibimizi oluştururken öncelikli önem verdiğimiz kriterler; dürüstlük, iletişim becerisi, çözüm odaklılık, inovasyon, kişisel gelişime odaklılık, takım oyunu, empati ve hedef odaklılık.
İnşaat ve gayrimenkul sektörünün dijitalleşme süreci kapsamında ülkemizi hangi aşamada görüyorsunuz? Bu sürecin geleceğini neler bekliyor?
İnşaat sektörünün çok fazla problemi var. Dijitalleşme süreci de bunlardan birisi. Dünyada tüm sektörler hızla dijitalleşirken, inşaat sektörü alışkanlıklarından tam olarak kurtulabilmiş değil ve daha geleneksel ilerleyen bir sektör. Bu geleneksel yöntemlerin yol açtığı ve bizim çözüm ürettiğimiz uzmanlık alanındaki bazı problemleri şu şekilde tanımlayabiliriz.
Tedarikçiler için;
-Saha maliyetlerinin yüksekliği,
-Operasyon için harcanan zaman,
-Yeni müşterilere ulaşmaktaki zorluk,
-Yetersiz performans takibi
Müteahhitler için;
-Yeni tedarikçi bulma zorluğu,
-Yetersiz teklif sayısı,
-Düşük pazarlık gücü,
-Yüksek efor ve yetersiz sonuç
Şu anda üye tedarikçi ve müteahhitlerimizden aldığımız geri bildirimlerle Yapıradar.com sayesinde bu problemlerin çoğu ile başa çıkabildikleri sonucunu alıyoruz.
İş geliştirme için belirlediğiniz stratejileriniz neler? Gelecek hedeflerinizi dinleyebilir miyiz?
Öncelikle, inşaat sektörü denildiğinde ilk akla gelen dijital platformlardan birisi olmak istiyoruz. Bu nedenle de müşterilerimiz ile sürekli iletişim halindeyiz. Geliştirmelerimizi müşterilerimizin istek ve ihtiyaçlarına göre yapıyoruz. Bununla birlikte, gerek tedarikçi, gerekse müteahhitlerimiz için ihtiyaçlarına yönelik yeni ürünler için yoğun bir çalışma içerisindeyiz.
Kısa vadede yazılım ekibimizi büyütmek ve sektöre dijital yapı kataloğunu sunmak istiyoruz. Şu an ürünün uygulama aşamasındayız. 2021 ilk yarısı itibariyle de sırasıyla; CRM sistemimiz PPTS’nin 2. versiyonunu, müteahhit işlem panelini, Mena bölgesi açılım süreçlerine başlamak ve yıl sonunda da halka arz süreçlerimizin hazırlık aşamalarına geçişi hedeflemekteyiz. 2021 sonu itibarıyla 1.500 aktif kurumsal müşteri, ulaşacağımıza inandığımız hedefler arasında.
Halka açılan, kategorisindeki ilk şirket olmak ve diğer startup girişimlerinin de gözünde iyi bir rol model olma düşüncesi de bizi ayrıca motive etmekte.
2020 ve pandemi dönemi siz ve üyeleriniz için nasıl bir süreç oldu? Üyelerinizden nasıl geri bildirimler geldi?
Pandemi süreci, firma ve çalışanlar için mecburi bir dijital dönüşüm anahtarı oldu. Sektör profesyonelleri bu değişimle birlikte hem kendilerini hem de çalışma sistemlerini değiştirmek zorunda kaldı. Bu değişim de firmaların verimliliklerini, kazançlarını arttıracak yeni teknolojik partnerler bulmaya zorladı.
Biz de bu dönemde, inşaat tedarikçileri ve müteahhitleri için önemli bir teknolojik partner olduk. Bize üye olan bir firma, uygun bir bedel ile güçlü ve kalabalık bir saha ekibinin performansına sahip olduğu gibi, çalışma alanını genişleterek yeni pazarlara ulaştı ve kazançlarını önemli oranda arttırdı. Buna ek olarak da, şirket ve çalışan performanslarının verimliliğini arttırdı. Sistem üzerinden raporlama ve bilgi mailleri ile işlerinin takibini de kolayca sağlamış oldular.
Hem proje satın alma departmanlarından, hem de üyelerden gelen geri bildirimler, pandemi döneminde uzaktan iş yönetimi ve işlerini sorunsuz bir şekilde yapabildikleri ve bu anlamda şirketlerinin en önemli desteklerinden birisi olduğumuz yönünde oldu. Bu da bizi çok daha iyisini yapma konusunda motive etmekte.