Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da düzenlenecek 12’nci Astana Ekonomik Forumu öncesinde Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, “Dünya 4. teknolojik devrim dönemine girerken Kazakistan çağın ruhuna yetişebilmek için en gelişmiş 20 ülke arasına girme hedefine doğru ilerlemekte. Bu kapsamda Astana Ekonomik Forumu’nun sadece Kazakistan için değil, tüm Avrasya kıtası ülkeleri için çok büyük getirisi olacak. Ülkedeki her on yabancı şirketten birisi Türkiye’ye ait” dedi.
Astana Ekonomik Forumu öncesinde Abzal Saparbekuly Milliyet’e konuştu.
Dünya 4’üncü teknolojik devrim dönemine girerken Kazakistan’ın çağın ruhuna yetişebilmek için Kazakistan’ın en gelişmiş 20 ülke arasına girme hedefinin olduğunu ifade eden Saparbekuly, “Bu hedef kapsamında yapılmakta olan pek çok etkinlik arasında önümüzdeki hafta 12’ncisi düzenlenecek Astana Ekonomik Forumu’nun sadece Kazakistan için değil, tüm Avrasya kıtası ülkeleri için çok büyük getirisi olacaktır” dedi.
“Her on yabancı şirketten birisi Türkiye’den”
Türk yatırımcıların 1992’den beri Kazakistan’ın en önemli yatırımcılarından olduğunu belirten Saparbekuly, “30 milyon dolarla başlayan ikili ticaretimiz günümüzde 2 milyar doları aştı. Her iki tarafın liderleri ticaret hacmini önce 5 milyara, sonra 10 milyar dolara çıkarma hedefini belirledi. Kazakistan 2002-2018 arasında Türkiye’den toplamda 590 milyon dolarlık yatırım ile Türkiye’nin toplam dış yatırımında %1,3’lük paya sahip oldu. Kazakistan, Türkiye’den en fazla yatırım çeken ülkeler listesinde 11’inci sırada. Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk şirketlerin sayısı yaklaşık bin 900 olarak, ülkemizde yabancı şirket sayısı göstergesinde ikinci sırada yer alıyor. Kazakistan’da 15 binden fazla kişiye istihdam sağlayan Türk şirketlerinin başında Eczacıbaşı, Yıldız Holding, Çalık Holding, Alarko Holding, YDA Group, Aselsan, Yıldırım Holding, Abdi İbrahim gelmekte” dedi.
Saparbekuly, “Ülkedeki her on yabancı şirketten birisi Türkiye’ye ait. Bağımsızlık yıllarında Türkiye Kazakistan’a 3 milyar dolar hacminde yatırım yaparak gıda, kimya, tekstil, endüstri, inşaat malzemeleri, madencilik, farmakoloji ve altyapı gibi sektörlerde büyük projelere imza attı. Türk şirketleri özellikle inşaat alanında aktif. Son verilere göre Türk müteahhitleri bugüne dek toplam tutarı 23 milyar dolarlık projeler hayata geçti. Türk şirketleri Kazakistan’ın başkentinin inşasına son derece önemli katkıda bulunup, 10 milyar dolar üzerindeki projeleri gerçekleştirdi” ifadelerinde bulundu.
2008 yılında ilki gerçekleşen Astana Ekonomik Forumu (AEF)’nun 12’ncisi, 16 – 17 Mayıs 2019’da Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da yapılacak. Forumun bu yılki konusu “İlham Verici Büyüme: İnsanlar, Şehirler, Ekonomiler”.12. AEF’da gerçekleşecek 55 oturumda 164 konuşmacı sunum yapacak. İlk defa ülkelerin Maliye Bakanları ve Merkez Bankalarının Başkanları için Uluslararası Para Fonu’nun katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenecek. BM sürdürülebilir kalkınma hedefleri üzerine ilk Kazakistan forumunun yanı sıra, Kafkasya, Orta Asya, Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin ve Moğolistan’ın Maliye Bakanlarının ve Merkez Bankalarının Başkanlarının katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı planlanmakta.